Re: Choulostivý dotaz - souhrnné doklady
samozřejmě, že i u souhrnného dokladu strávím nějaký čas. Takže, pokud mám za normální řádek třeba 20 Kč, tak za řádek v souhrnném dokladu budu počítat, plácnu, 4 Kč. Mluvím o DE a tato čísla jsou pouze příkladem. :-)
Pro účetnictví bych to pobral podobně.
Nedělám souhrnné doklady a netahám z podnikatelů peníze. Jenom se snažím dělat účetnictví poctivě, za smluvní, rozumné ceny.
Anonymovi. Zrovna teď v neděli velikonoční mě docela nadzvedl dotaz o tahání peněz z kapes podnikatelů, protože co mám zkušenost vždycky chtějí platit co nejméně, vždycky to potřebují málem hned, přinesou to na poslední chvíli, když si představím ty nervy když to pak jde ke kontrole, nejde na ten finančák ani jeden, když jim řeknete taklhle to nejde , tak to přece není pravda, já to chci tak, hloupá jste Vy protože ho nechcete pochopit a když náhodou nemá peníze ,tak jsme poslední komu se platí. Jinak zaúčtuji každý doklad zvlášť a pak vypíšu třeba za cleý měcíc jeden výdajový doklad, že to šlo z pokladny.
Můj názor na souhrnné doklady? Je to nepřehledné, když se něco dohledává (např. ohledně reklamací....) a potom nad tím člověk stráví spoustu času, který Vám nikdo nezaplatí. Účtuji každý doklad zvlášť a ještě mě nikdy nikdo nenařkl z tahání peněz. Vždyť ten doklad musí projít rukama a kontrolou náležitostí tak i tak a jestli ho zadám do souhrnných nebo ho proúčtuji samostatně, myslím si že by to mělo být za stejné peníze, dělám-li to poctivě. AF
Souhlasím s AF. Dřív jsem vytvářela souhrnné doklady tak, že jsem stejnorodé doklady zadávala do excelu a pak účtovala 1x měsíčně do účetnictví jedním zápisem. Kvůli problémům se zpětným dohledáváním jsem přešla na systém, kdy zadávám vše rovnou do účetního programu po položkách. Tisknu pak souhrnné účetní doklady za měsíc přímo z účetního programu. Ceny klientům se nezměnily, proč taky, stejně musím vzít každý doklad do ruky a správně zaúčtovat a je celkem jedno, jakou techniku zvolím.
Souhlasím - cena opravdu nemůže záležet na způsobu, jakým ten doklad zaeviduji. Ručím za něj stejně a sám se nezaeviduje (kéž by :-))) Usnadnit si práci aniž by to bylo na úkor kvality je moje věc a moje odpovědnost.
K diskuzi o přenášení rozúčtovaných položek na souhrnném dokladu do evidence DPH, jak se píše výše, by mě zajímalo, jestli Účto tohle také umožňuje? Myslím do deníku souhrn jedním číslem a do DPH ty rozepsané položky? J.F.
Účto pro Janu F.
Účto má dost "udělátek" a "vychytávek" pro různé situace, které nesmírně usnadňují práci. Pro účtování kupy stejnorodých dokladů se dá s výhodou používat "Dávkové pořízení". Nastavíte si, jaká dokladová řada se má používat, jestli se mají doklady samy číslovat (od jakého čísla lze taky nastavit), jaký druh, text a co dalšího se má zaúčtovat. Pak už jen zadáváte data a částky. Přenesete do deníku, vytisknete souhrnný doklad, ale v deníku je to po položkách. Skvělé, rychlé.
Re: Účto - souhrnné doklady
>>>>>Souhlasím - cena opravdu nemůže záležet na způsobu,
>>>>>jakým ten doklad zaeviduji. Ručím za něj stejně a sám
>>>>>se
>>>>>nezaeviduje (kéž by :-))) Usnadnit si práci aniž by
>>>>>to
>>>>>bylo na úkor kvality je moje věc a moje odpovědnost.
>>>>>K diskuzi o přenášení rozúčtovaných položek na
>>>>>souhrnném dokladu do evidence DPH, jak se píše výše,
>>>>>by mě
>>>>>zajímalo, jestli Účto tohle také umožňuje? Myslím do
>>>>>deníku souhrn jedním číslem a do DPH ty rozepsané
>>>>>položky? J.F.
>>>>>****************************
>>Můžete, prosím, tento způsob blíže popsat? Děkuji.
>Bohužel je rozsah popisu velký. Zkuste
>http://www.ucto2000.cz/default.htm
>a stahnout demoverzi, potom jsou popisy operací v
>návodě
Výsledek vypadá asi takto:
SOUHRNNÝ DOKLAD S POLOŽKAMI
firma: Kačer Donald
- Vystaveno- DatumDPH---Sazba-----BezDaně---------Daň-
Datum 18.04.06 . 18.04.06 19% 760.00 144.40
Doklad V Typ 5% . .
Text Nákup v papírnictví Pozn * 0% .
Druh PR / provozní režie -------------------------------
Firma 10000 / Částka 904.40
Výkon / ..... Platba H /Hotovost
Datum Položka BezDaně SazDph DPH Celkem
------------------------------------------------------------------------------
05.04.06 tužky 130.00 Z 24.70 154.70
11.04.06 papír do tiskárny 380.00 Z 72.20 452.20
14.04.06 šanony 250.00 Z 47.50 297.50
------------------------------------------------------------------------------
760.00 144.40 904.40 *
Jistěže lze uložit do poznámky k dokladu. Ale pro vyhledávání a pro celkovou přehlednost se mi zdá lepší mít to přímo jako položku v deníku. (ano, vím, že účto umí hledat i v poznámkách, ale aparát na vyhledávání v běžném formuláři umožňuje i složitější hledání)
Tak jsem to pročetla, vypadá to na další body pro Účto, když už mám koupený jiný program - Cézar. Až budu mít čas, pokusím se vás přetrumfnout něčím, co Cézar umí a Účto ne, to pak oslavím :-))). Zatím mě napadá jediná přednost: je hezší než Účto :-))) J.F.
V porovnání s Asterixem by to bylo možné, Cezar je hezčí.
S prací to je taky stejné. Na oslavu kupte kozí mlíko, po těch cenách vám na nic jiného nezbude.
Pokud bychom s paní Evou M. propili rozdíl mezi cenou ÚČTA
a Cezara, tak bychom DPH za II Q odevzdávali tak nejdříve na Václava.
Já jsem pro Cézara, účtuji sice každý doklad zvlášť, ale v přehlednějším programu. Účto mi k srdci nepřirostlo, používáme ho jen pro mzdy (a ty ještě dělá manžel). DE, účetnictví a sklad jedině v Cézarovi. Cena, jak píšete je sice vysoká, ale proti některým jiným programům to ještě není tak hrozné. Jen bych od nich očekávala aktualizace levnější a častěji.
Re: Sláva Jitce!!!
>>>Tak jsem to pročetla, vypadá to na další body pro
>>>Účto, když už mám koupený jiný program - Cézar. Až
>>>budu
>>>mít čas, pokusím se vás přetrumfnout něčím, co Cézar
>>>umí
>>>a Účto ne, to pak oslavím :-))). Zatím mě napadá
>>>jediná přednost: je hezší než Účto :-))) J.F.
>>>********************************
>>V porovnání s Asterixem by to bylo možné, Cezar je
>>hezčí.
>>S prací to je taky stejné. Na oslavu kupte kozí
>>mlíko,
>>po těch cenách vám na nic jiného nezbude.
>>Pokud bychom s paní Evou M. propili rozdíl mezi cenou
>>ÚČTA
>>a Cezara, tak bychom DPH za II Q odevzdávali tak
>>nejdříve na Václava.
Musíte víc trénovat :-))) J.F.
>
>Já jsem pro Cézara, účtuji sice každý doklad zvlášť,
>ale v přehlednějším programu. Účto mi k srdci
>nepřirostlo, používáme ho jen pro mzdy (a ty ještě dělá
>manžel). DE, účetnictví a sklad jedině v Cézarovi. Cena, jak
>píšete je sice vysoká, ale proti některým jiným
>programům to ještě není tak hrozné. Jen bych od nich
>očekávala aktualizace levnější a častěji.
Sláva!!! Konečně někdo, kdo zná a oceňuje program Cézar!!! Je to tak snadné a přehledné, že při tom neuděláte chybu, i když se napijete i něčeho jiného, než kozího mléka (brrr). J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 4. 2006 13:31
Haló, je tu někdo? Mám trochu choulostivý dotaz - děláte souhrnné doklady, nebo taháte z lidí peníze :-)))?