Re: Dovoz zboží z Číny a DPH? Prosím!!!!
V § 38 odst. 1 ZDPH je uvedeno, co se zahrnuje do základu daně.
Základem daně při dovozu zboží podle § 20 je součet
a) základu pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla,
b) vedlejších výdajů vzniklých do prvního místa určení v tuzemsku, popřípadě do dalšího místa určení na území Evropského společenství, pokud je toto místo při uskutečnění zdanitelného plnění známo, pokud nejsou zahrnuty do základu daně podle písmena a),
c) příslušné spotřební daně, pokud není stanoveno v § 41 jinak.
Předpokládám, že k propuštění do volného oběhu došlo v ČR.
Základ daně tedy bude tvořit cena zboží, clo (vezmete z JSD), případná spotřební daň, celní poplatky související např. s vyřízením JSD, doprava a jiné poplatky související s pořízením zboží až do 1. místa určení v ČR. Na dopravu a celní poplatky zřejmě budete mít samostatné FA, ale do výpočtu DPH při dovozu zboží použijete částky z těchto faktur. Pro přepočet zahraniční měny musíte použít kurz celnice (uveden na JSD).
Výpočet DPH = základ daně x příslušná sazba. Daň jste povinni přiznat dnem propuštění do volného oběhu (viz. datum v razítku celnice na JSD). Pokud bylo propuštěno v 03/2006, pak za 1. Q nebo u měsíčních plátců za 03/2006.
Do daňového přiznání k DPH uvedete na ř. 260 (případně 265) a pokud máte nárok na odpočet daně, pak zároveň i v ř. 340 (případně 345).
Re: Dovoz zboží z Číny a DPH? Prosím!!!!
>V § 38 odst. 1 ZDPH je uvedeno, co se zahrnuje do
>základu daně.
>Základem daně při dovozu zboží podle § 20
... tedy i při dovozu z Číny :-O
>Předpokládám, že k propuštění do volného oběhu došlo v
>ČR.
... ano
>Základ daně tedy bude tvořit cena zboží, clo (vezmete
>z JSD), případná spotřební daň, celní poplatky
>související např. s vyřízením JSD, doprava a jiné poplatky
>související s pořízením zboží až do 1. místa určení v
>ČR. Na dopravu a celní poplatky zřejmě budete mít
>samostatné FA, ale do výpočtu DPH při dovozu zboží použijete
>částky z těchto faktur. Pro přepočet zahraniční měny
>musíte použít kurz celnice (uveden na JSD).
>Výpočet DPH = základ daně x příslušná sazba. Daň jste
>povinni přiznat dnem propuštění do volného oběhu (viz.
>datum v razítku celnice na JSD). Pokud bylo propuštěno
>v 03/2006, pak za 1. Q nebo u měsíčních plátců za
>03/2006.
... ano, už mi to začíná být jasné
> Do daňového přiznání k DPH uvedete na ř. 260
>(případně 265) a pokud máte nárok na odpočet daně, pak zároveň
>i v ř. 340 (případně 345).
... ano
>
OPRAVDU DĚKUJI VELICE!!! . Funguje to tedy obdobně jako reverse charge při obchodu se zeměmi EU? Nevěděla jsem, že to musím udělat i u třetích zemí jako je Čína?! A že to platí i při dovozu zboží... :-( Děkuji za rychlou a jasnou odpověď. Hezký zbytek svátků!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 4. 2006 12:19
Česká SRO plátce nakoupila v 03/2006 od firmy z Číny zboží. Máme přijatou fakturu v EUR+JSD s textem "zjednudušený postup - volný oběh" + vyčíslené poplatky. Šéf mi to dal s lístečkem "Uvést do DPH!!" Jsem asi blbá, ale jaké DPH mám počítat při dovozu z Číny? Myslela jsem, že to zaúčtuju podobně jako nákup od českého neplátce, tj. bez vlivu na DPH. Mám tedy vypočítat 19% DPH na vstupu i na výstupu? A do jakých řádků přiznání to uvést?
Prosím o srozumitelnou radu a o uvedení paragrafů, mám totální okno :-((((( Děkuji velice převelice...