Re: sdružení FO + auta
Účetnictví za sdružení vede jeden z účastníků sdružení a domnívám se, že účetnictví musí být kompletní za celou činnost sdružení , a že nelze účtovat část v jiném účetnictví, než v účetnictví za sdružení.
Mohou se ale dohodnout, které věci, včetně leasingových smluv, budou pořizovat ze svých fin. prostředků a budou jejich výlučným vlastnictvím. Tyto věci budou používány pro účely sdružení a náklady na provoz sdružení budou hrazeny v poměru dle smlouvy. Automobily (i na leasing) - hradit si musí každý sám silniční daň a zákonné pojištění. Každý sám si hradí SP a ZP. Já se pokusím vám popsat, jak postupuji já u sdružení, kde mají věci ve výlučném vlastnictví. Jednotlivé společníky jsem si označila čísly. Tento číselný kód je přiřazen ke každé platbě, která se týká konkrétního společníka (SD, ZP,SP, osobní spotřeba, úharada daně z příjmu, splátky leasingu, odpisy DHM apod.). Po skončení roku si odfiltruji jednotlivé číselné kódy a vytisknu si výdaje a příjmy (vratky přeplatků SP,ZP,daně apod.) za každého jednotlivého společníka. Z údajů dle peněžního deníku vyloučím tyto individuální výdaje, zbytek z peněžního deníku rozdělím v poměru dle smlouvy a k takto určenému podílu na každého společníka přičtu to, co patří každému jednotlivému společníkovi. Tak dostanu základ daně za každého společníka s tím, že tam jsou promítnuty pouze jeho výdaje a příjmy.
Příklad: PD: příjmy 50000,00, výdaje 20000,00. Z toho společník "1": příjmy 0, výdaje 1000,00. Společník "2": příjmy 0, výdaje 3000,00.
Příjmy - bez úprav.
Výdaje: 20000,00 - 1000,00 - 3000,00 = 16000,00.
Za sdružení: "1" = příjmy 25000,00, výdaje 8000,00+1000,00.
"2" = příjmy 25000,00, výdaje 8000,00+3000,00
Konečná hotovost se opět upraví o tyto indiv. výdaje = "1" dostane 16000,00 Kč a společník "2" dostane 14000,00 Kč.
Nevím, zda vám to k něčemu bude, ale snad vás při čtení napadne možná jiný postup, který bude vyhovovat vám.
Autor zprávy: Jana
Čas zápisu: 7.7.2005 14:45
Re: sdružení FO + auta
Možná bude pro vás jednodušší, když si leasing budou hradit ze svého účtu i své ostatní platby (SP, ZP, daně apod,). DPH u leasingu (pokud lze uplatnit) si uplatní v přiznání k DPH podle DIČ. Tzn. ten, který povede DE v přiznání k DPH za sdružení, druhý společník ve svém přiznání k DPH. Jestliže si ale budou hradit ze svého účtu leasing, pak společník, který povede DE za sdružení bude k přiznání k DPH mít 2 přílohy (1 příloha ze sdružení a druhá příloha bude z jeho evince). Náklady na provoz aut budou hrazeny ze společných prostředků = PHM, běžná údržba. Na ostatním se musí dohodnout. Pokud já účtuji za všechny společníky v jedné evidenci, pak DPH nerozlišuji. Všechny doklady však musí obsahovat DIČ toho, kdo za sdružení podává přiznání k DPH, aby bylo DPH na vstupu uplatnit. To by asi u leasingu na druhého společníka nebylo možné. V jedné evidenci lze takto praktikovat u osobních aut, kde není nárok na odpočet DPH. Ze sdružení se nakoupí, zaplatí vč. DPH, DPH se uplatní v přiznání a FÚ DPH vrátí. Takže výsledný efekt je roven nule. Takže, to co jsem ze sdružení zaplatila dodavateli mi FÚ vrátí a je zbytečné DPH rozlišovat na jednotlivé společníky, i kdyby šlo o individuálně určené výdaje. Nevím, zda jste z mého chaotického podání moudrá, ale snažila jsem se.
Autor zprávy: Jana
Čas zápisu: 7.7.2005 16:30
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 4. 2006 8:55
Prosím o názor.
4-členné sdružení FO uzavřelo smlouvu od 1.3.2006. Dosud si všichni jeli na svůj ŽL samostatně. 2 z nich účtovali soukr. auto na cesťák, 2 měli auto na LE, takže jeli na skutečné náklady. Nyní jsou všichni pouze ve sdružení. Mohu jim uplatňovat auta ve sdružení? Mohu z LE aut uplatňovat DPH, i když jsou psány na členy sdružení, kteří nejsou určeni jako osoba vedoucí DE? Co s LE splátkami? Ala