Re: Ochranná známka a název firmy moc pr
Dle mého názoru byl porušen § 10 obchodního zákoníku:
(1) Firma nesmí být zaměnitelná s firmou jiného podnikatele a nesmí působit klamavě. K odlišení firmy nestačí rozdílný dodatek označující právní formu.
Obrátila bych se na obchodní rejstřík, kde firmu zapsali, co s tím lze dělat a jinak asi bude nutné řešit to soudní cestou.
Zápis ochranné známky trvá cca půl roku (dlouhý proces ověřování, atd. a otázkou je, jestli by Vás nakonec zapsali).
Nicméně pokud si teď podáte žádost, máte přednostní právo. Národní slovní ochranná známka stojí 5000,- na 10 let, takže bych tak učinila.
Ochranná známka se vztahuje pouze k určitému druhu výrobků a služeb, které si zadáte, takže pokud budete vyrábět ABC plenkové kalhotky a druhá firma ABC pneumatiky, nic s tím neuděláte.
Zda již známka neexistuje lze zjistit na www.upv.cz.
dle meho OZ porusen nebyl prave z toho duvodu, co uvadite - jedna firma muze prodavat plenky a druha pneu a tim pade spotrebitel klaman nebude.... mohou byt 2 firmy se stejnym nazvem jestlize nepodnikaji ve stejne oblasti.... jinak i ja diky za info k ochranne znamce...
Jen jsem si matně vybavila, že jsem se o tom učila na VŠ, ale právník nejsem :-) to je pravda...
Třeba se nějaký tady v diskuzi najde a objasní jak to je...
Ochrannou známku jsem ale asi před měsícem přihlašovala, takže to by mělo být správně :-)
>>>Dle mého názoru byl porušen § 10 obchodního zákoníku:
>>>(1) Firma nesmí být zaměnitelná s firmou jiného
>>>podnikatele a nesmí působit klamavě. K odlišení firmy
>>>nestačí rozdílný dodatek označující právní formu.
Je to přesně tak, ObchZ porušil OR, který zapsal tu druhou firmu pod stejným názvem, mají za povinnost těsně před zápisem ověřit, že není registrována firma pod názvem, který se uvádí v návrhu na zápis. Rozhodně bych se obrátil na rejstř.soud a řešil ti s nimi.
Firma nesmí:
-být zaměnitelná, což v tomto případě je( i kdyby se jednalo u jedné o s.r.o. a u druhé např. k.s.)
- působit klamavě- to je druhá podmínka, která zde není naplněna.
Dělal jsem pro více klientů návrhy na zápisy do OR a při osobních konzultacích na soudu vždy první bylo, že kontrolovali, zda firma podle společenské smlouvy a návrhu na zápis není v OR zapsána.
>
>>Ochrannou známku jsem ale asi před měsícem
>přihlašovala, takže to by mělo být správně :-)
jak jsem zjistila z odpovedi Paji, tak ani to, ze by byly firmy v jinych oborech nepomuze (a jelikoz tu paja neni poprve a jeho odpovedi jsou vzdy kvalifikovane, tak si myslim, ze i toto ma overene.... takze doporucuji jim navrzeny postup...)
Nechvalte dne před večerem.....
Tím spíše, OR pochybil při zápisu té druhé firmy, když si neověřil existenxci Vaší firmy pod stejným názvem, to je jasné. Podnikání ve stejném nebo jiném oboru tady vůbec nehraje roli, podstatné je, že firma je zaměnitelná s jinou. Ještě jsem toto nikdy neřešil, ale rozhodně musíte jednat s Vaším rejstříkovým soudem, každopádně bych jim to dal písemně jako upozornění, přiložil bych k tomu výpisy obou s.r.o. a žádal o sdělení, co v tomto případě dále dělat. Myslím, že zaregistrování ochranné známky na název tou druhou firmou by Vás mohlo dost ohrozit, takže radím - neváhejte.
Docela by mne zajímal výsledek, nebude-li Vás to zatěžovat, hoďte to pak do diskuze jako zkušenost,ano?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2006 9:12
Dobrý den.
Jsme s. r.o., jmenujeme se třeba ABC, s.r .o. Podle výpisu z OR existuje v ČR ještě jedna firma, která se jmenuje taktéž ABC, s. r. o.. Naše firma je starší, byla založena dříve. Jak by to bylo tedy v případě, kdybychom si nechali název naší firmy zaregistrovat jako ochrannou známku, pokud je to vůbec možné. A na druhou stranu,jak bychom dopadli my, kdyby si tuto známku nechala zaregistrovat konkurence. Předem děkuji za odpověď. Klára