Re: FÚ x úrok z hypotéky = prosím o pomo
A není problém v tom krácení?
Proč jste to krátila? Nikde jsem to nevyčetla.
Re: FÚ x úrok z hypotéky = prosím o pomo
Máte pravdu v tom, že o krácení v zákoně není psáno, ale úředník FÚ nám i tu poměrnou část chce zrušit z důvodu, že jsme tam nebydleli celý zdaňovací rok. Vše úzce souvisí s par. 15/8, kde jsou uvedeny 3 podmínky pro odečet úroků, 2 a 3 podmínka (tj. trv. bydlení po celý rok a trv. bydlení po kolaud.) nemohou v 1. roce nikdy proběhnout současně. My splňujeme 1 a 3 podmínku, v následujícím roce budeme splňovat 1 a 2 podmínku. Potřebuji totu ustanovení par. vysvětlit. Děkuji za Vaše příspěvky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2006 11:14
FÚ nám neuznal odpočet úroků z hypotéky z důvodu, že jsme v nem. trvale neužívali po celý rok.
anotace: pořízení nem. v roce 2002, změna stavby v době od 6/04 do 5/05, PM kolaudačního rozhodnutí v 6/05, vystaveno čestné prohlášení o trvalém bydlení od 6/05 do 12/05.
daň. přiznání: úrok z hypotéky uplatněn pouze v poměrné výši odpovídající období 6/05 - 12/05, kdy jsme nem. užívali k trvalému bydlení
Naléhavá prosba o pomoc, názor či zkušenost:
v par. 15, odst. 8 se píše, že po celý zdaň. rok se musí nem. vlastnit (vlast. od roku 2002) a užívat k trv. bydlení a v případě změny stavby (náš případ) užívat nem. po nabytí PM kolaudačního rozh.. Z toho jsem pochopila, že na odpočet úroků máme nárok, splnili jsme 2 podmínky.
Prosím můžete mi vysvětlit par. 15, odst. 8? Jsme v právu nebo ne?
Nebo je jen problém v čestném prohl. o trv. bydlišti vč. svědeckého potvrzení sousedů i se o tomto FÚ nezmínil?
Prosím o radu jak se připravit na jednání u FÚ.
Moc děkuji všem za případnou pomoc a radu.