Úprava odpočtu dph

• (neregistrovaný)

20. 4. 2006 9:23

Dobrý den. může mi prosím někdo poradit s úpravou odpočtu dph?
    Nemovitost pořízena v roce 2002 a uplatněn plný nárok na odpočet. v roce 2006 se tato nemovitost prodává. před prodejem jsem ji vyřadila z obch. majetku./abych ji mohla danit dle par 10ZDP/. Při vyřazení dochází ke změně účelu použití, tudíž se musí provézt úprava odpočtu. ale dočetla jsem se, že:
    -úprava odočtu se týká: a/ majetku nabytého před 1.5.2004, kde byl uplatněn nárok na odpočet až po 1.5.2004, b/ majetku budovaného investiční výstavbou, který byl dokončen po 1.5.2004, kde byla část odpočtů uplatněna před 1.5.2004 a zbytek později. Ani jedna varianta se mě netýká, protože jsem uplatnila nárok na odpočet v roce 2002. Může mi prosím někdo poradit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 4. 2006 15:59

annonym (neregistrovaný)

Re: úprava odpočtu dph
      § 78 odst. 3 = Plátce je povinen provést úpravu odpočtu daně při změně použití majetku podle odstavce 2, pokud při jeho pořízení
      a) uplatnil nárok na odpočet daně v plné výši podle § 72 odst. 2 a použije jej pro účely, pro které je povinen odpočet daně krátit podle § 72 odst. 4 nebo nárok na odpočet daně nemá podle § 75 odst. 1, nebo
      b) uplatnil nárok na odpočet daně ve zkrácené výši podle § 72 odst. 4 a použije jej pro účely, pro které nárok na odpočet daně nemá podle § 75 odst. 1.

Z tohoto vymezení vyplývá, že povinnost provést úpravu odpočtu daně se netýká majetku, u něhož byl uplatněn nárok na odpočet daně ještě podle dřívějšího znění zákona č. 588/1992 Sb. (tedy pořízeného do 30.4.2004) o dani z přidané hodnoty. Do 30.4.2004 jste si nemohla uplatnit DPH na vstupu dle § 72 zákona 235/2004 Sb..

• 20. 4. 2006 16:19

Vada (neregistrovaný)

Re: úprava odpočtu dph-ještě jednou
      No a proto jsem z toho jelen. DPH jsem si uplatnila dle starého zákona. Přece takových případů, kdy se nemovitost pořídí např. v roce 2002 a v roce 2006 se prodá bude přece hodně. A stát, že by chtěl přijít o peníze?

• 20. 4. 2006 16:31

annonym (neregistrovaný)

Re: úprava odpočtu dph-ještě jednou
      Stát sice nechce přijít o peníze, ale naši zákonodárci zapomněli na přechodná ustanovení, kde tuto situaci mohli ošetřit.
      Vy řešíte problém s úpravou odpočtu DPH při změně použití.
      Při prodeji staveb, bytů a nebytových prostor je prodej osvobozen od daně po uplynutí tří let od nabytí nebo kolaudace.
      A ani v tomto případě by jste nic nezdaňovala DPH.

• 20. 4. 2006 17:09

Vada (neregistrovaný)

Re: díky to je moc dobrá zpráva
      Děkuji moc. Doufám, že už dnes budu spát. Moc jste mi pomohla nebo pomohl? Zdravím

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).