Re: úprava odpočtu dph
§ 78 odst. 3 = Plátce je povinen provést úpravu odpočtu daně při změně použití majetku podle odstavce 2, pokud při jeho pořízení
a) uplatnil nárok na odpočet daně v plné výši podle § 72 odst. 2 a použije jej pro účely, pro které je povinen odpočet daně krátit podle § 72 odst. 4 nebo nárok na odpočet daně nemá podle § 75 odst. 1, nebo
b) uplatnil nárok na odpočet daně ve zkrácené výši podle § 72 odst. 4 a použije jej pro účely, pro které nárok na odpočet daně nemá podle § 75 odst. 1.
Z tohoto vymezení vyplývá, že povinnost provést úpravu odpočtu daně se netýká majetku, u něhož byl uplatněn nárok na odpočet daně ještě podle dřívějšího znění zákona č. 588/1992 Sb. (tedy pořízeného do 30.4.2004) o dani z přidané hodnoty. Do 30.4.2004 jste si nemohla uplatnit DPH na vstupu dle § 72 zákona 235/2004 Sb..
Re: úprava odpočtu dph-ještě jednou
Stát sice nechce přijít o peníze, ale naši zákonodárci zapomněli na přechodná ustanovení, kde tuto situaci mohli ošetřit.
Vy řešíte problém s úpravou odpočtu DPH při změně použití.
Při prodeji staveb, bytů a nebytových prostor je prodej osvobozen od daně po uplynutí tří let od nabytí nebo kolaudace.
A ani v tomto případě by jste nic nezdaňovala DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 4. 2006 9:23
Dobrý den. může mi prosím někdo poradit s úpravou odpočtu dph?
Nemovitost pořízena v roce 2002 a uplatněn plný nárok na odpočet. v roce 2006 se tato nemovitost prodává. před prodejem jsem ji vyřadila z obch. majetku./abych ji mohla danit dle par 10ZDP/. Při vyřazení dochází ke změně účelu použití, tudíž se musí provézt úprava odpočtu. ale dočetla jsem se, že:
-úprava odočtu se týká: a/ majetku nabytého před 1.5.2004, kde byl uplatněn nárok na odpočet až po 1.5.2004, b/ majetku budovaného investiční výstavbou, který byl dokončen po 1.5.2004, kde byla část odpočtů uplatněna před 1.5.2004 a zbytek později. Ani jedna varianta se mě netýká, protože jsem uplatnila nárok na odpočet v roce 2002. Může mi prosím někdo poradit?