Re: odpis neuhr.pohledávky r.05,v likvid
Zda je firma v likvidaci, zjistíte např. na adrese: www.justice.cz., kde zjistíte i adresu likvidátora.
Pokud je firma v likvidaci, pak by jste měli zaslat přihlášku své pohledávky likvidátorovi. Pokud je totiž firma v likvidaci, mělo by být dostatek majetku na úhradu všech závazků společnosti. Pokud by nebylo dostatek majetku na pokrytí všech dluhů společnosti, pak likvidátor podá návrh soudu na prohlášení konkurzu a jmenuje správce konkurzní podstaty. Prohlášení konkurzu na společnost opět zjistíte na výše uvedené adrese. Do konkurzu si v řádném termínu podáte přihlášku a pokud účtujete, tak si můžete v roce přihlášení pohledávky zaúčtovat daňovou opravnou položku ve 100 % výši. Na základě výsledků konkurzu, pak může odepsat neuhrazenou část pohledávky daňově. Ale to je otázka mnoha měsíců od zahájení konkurzu.
Pokud společnost zanikla bez právního nástupce zjistíte u rejstříkového soudu, pokud jde o společnost, která byla zapsána v OR.
Nevím, zda účtujete nebo vedete DE. Nevím, zda firma je PO nebo FO. To, co jsem výše uvedla, je pouze vodítkem pro případ, že by firma byla v likvidaci.
Re: odpis neuhr.pohledávky r.05,v likvid
Pokud neměla žádný majetek, pak mohl soud zamítnout prohlášení konkurzu pro nedostatek majetku. V tomto případě by se nejednalo o likvidaci, ale společnost byla zrušena bez právního nástupce a pokud budete mít toto stvrzeno (zřejmě kraským rejstříkovým soudem), pak pohledávku odepíšete daňově 546/311.
Pokud by to by lo takto, tak jste ani žádnou přihlášku neměli kam posílat, jelikož by konkurz vůbec prohlášen nebyl.
Co se týká vymáhání dluhu, spíš by vám poradil právník. Mohlo se totiž stát, že společnost byla předlužena již mnohem dříve a ze zákona měla sama na sebe podat návrh na prohlášené konkurzu. Pokud tak společníci nebo jednatel neučinili, pak ručí již jako FO za vzniklý dluh. Řekla bych, že je to na poradu s právníkem. Samozřejmě záleží na okolnostech a výši dlužné částky.
Mohlo se taky stát, že společníci již věděli v době, kdy vy jste jim poskytli zboží, že dluh neuhradí a mohlo by jít v tomto případě o trestný čin podvodu. Nebo mohli hradit jiné dluhy vzniklé později, než dluh vůči vám, a pak by šlo o upřednostňování věřitele. Já bych se obrátila na právníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 4. 2006 14:47
v roce 2005 mi firma nezaplatila 60 tis. a ja se dozvěděla, že toto nemůžu odepsat...
Je to pravda? Nebo můžu to odepsat? a do jaké výše? a kde dostanu potvrzení, že je firma z likvidovana?z finančního úřadu? majetek a nic po ni nezbylo... nikdy mi to už neuhradí...