Re: vymerovaci zaklad
Proč nepočítáte v přehledech do výdajů i zálohy? Vždyť pojistné na ZP a SP, které jste zaplatil v roce 205,je také výdajem na podnikání. Zaplatil jste oběma pojišťovnám rřejmě víc, než jste musel /pokud jste se dostal nad jejich minimální vyměřovací základy/.
Pokud uplatňujete skutečné výdaje, pak měly být částky zaplacených pojistných zahrnuty mezi všechny ostatní výdaje a uvedeny na ř. 102 /výdaje/. Řádek 103 /pojistné/ je určen pro poplatníky, kteří uplatňují výdaje procentem z příjmů.
Diky moc za odpoved.
V DP jsem to do vydaju dal (r.102), takze tam to mam spravne.
Takze nakonec prijmy i vydaje budou na prehledech stejne jako u DP?
Je tedy vyhodne tesne pred koncem roku zaplatit vyssi zalohu, abych to mel v nakladech (jak pro dane tak poj. jeste v tom roce?
Nejak jsem si myslel, ze je nelogicke davat do vydaju do prehledu zalohy na to, co budu teprve vypocitavat. Prislo mi to stejne divne, jako kdybych si do vydaju daval dane zaplacene v predchozim roce (to predpokladam nejde, nebo ano?).
Loni jsem zaplatil vyssi socialni poj., u zdravotniho jsem se vesel do minima. Letos jsem soc.p, jeste nepodal, takze to predelam. Delal jsem to zbytecne slozite a jeste jsem se o neco obral.
Jeste jednou diky.
>>>
>Diky moc za odpoved.
>V DP jsem to do vydaju dal (r.102), takze tam to mam
>spravne.
>Takze nakonec prijmy i vydaje budou na prehledech
>stejne jako u DP?
Ano.
>Je tedy vyhodne tesne pred koncem roku zaplatit vyssi
>zalohu, abych to mel v nakladech (jak pro dane tak
>poj. jeste v tom roce?
Je to výhodnější, ale tyhle "nárazovky" na samém konci roku by mohla socka vrátit. Mám ověřeno, že částky kolem 10.000,- bere a zařadí jako zálohy. Pokud vím, tak zdravotky tyhle mimořádné zálohy berou bez okolků.
>
>Nejak jsem si myslel, ze je nelogicke davat do vydaju
>do prehledu zalohy na to, co budu teprve vypocitavat.
>Prislo mi to stejne divne, jako kdybych si do vydaju
>daval dane zaplacene v predchozim roce (to predpokladam
>nejde, nebo ano?).
Záleží na tom, jaké daně. Ovšem daň z příjmů opravdu, ale opravdu výdajem není:-)
>
>Loni jsem zaplatil vyssi socialni poj., u zdravotniho
>jsem se vesel do minima. Letos jsem soc.p, jeste
>nepodal, takze to predelam. Delal jsem to zbytecne slozite
>a jeste jsem se o neco obral.
>Jeste jednou diky.
Není zač.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2006 12:35
Rad bych se zeptal, zda pocitam dobre vymerovaci zaklad soc. a zdr. poj. a danovy zaklad s ohledem na zaplacene zalohy na soc. poj. Upozornuji, ze nepouzivam pausalni vydaje.
Danovy zaklad:
Prijmy - Vydaje - Platby Zdr.Poj.Zaplacene v r.2005 - Platby Soc.Poj.Zaplacene v r.2005
Vymerovaci zaklad zdr. poj.:
(Prijmy - Vydaje)*0.45 (takze tam nepocitam se zalohama)
Vymerovaci zaklad soc. poj.:
(Prijmy - Vydaje)*0.45 (takze tam nepocitam se zalohama)
Pro jistotu priklad:
Prijmy=100000
Vydaje=50000
Zalohy soc poj zaplacene v r. 2005=10000
Zalohy zdr poj zaplacene v r. 2005=15000
Doplatek soc.poj za rok 2004 zaplaceny v r.2005=5000
Doplatek zdr.poj za rok 2004 zaplaceny v r.2005=6000
Takze v DP mam:
prijmy=100000
vydaje=50000+10000+15000+5000+6000=86000
V prehledech mam:
prijmy=100000
vydaje=50000
Je to tak spravne? Doufam ze ano, protoze takto jsem to mel jiz v DP a prehledu ZP.