Re: Základní vklad s.r.o.
Pokud jste jediný společník, pak jste zřejmě taky jednatel a
vykonáváte práci pro společnost.
1. zdaníte zisk společnosti 24 %. Zisk po zdanění zaúčtujete
část na 421 zákonný rezervní fond, pak na 428 nerozdě-
lený zisk min. let, před tím vvytvoříte zápis z valné
hromady a v něm si určíte odměnu. Tuto odměnu si
vyplatíte s účetním zápisem MD 431 / DAL 364, při
výplatě MD 364 / DAL různé účty (pokladna, SZ, VZP, daň.)
2. jako funkcionář s.r.o. si spočítáte výplatu podle § 6 zák. o
dani z příjmů postupem běžným pro zaměstnance, t.j. daň,
soc.zabezpečení, ZP.
Není jiné cesty (na MF pracují chytří lidé).
Děkuji za odpověď, ale jsem asi natvrdlej. Kdybych jako základní vklad při zakládání s.r.o. použil třeba vlastní automobil, byl bych na tom mnohem lépe. Já jsem složil hotově 200t a teď když je budu muset danit 24% jako zisk a pak 15% jako podíl? Nerozumím tomu. To se mi snad vyplatí mé auto prodat a koupit si na firmu nové.
Základní kapitál si prostě vzít z s.r.o. jen tak nemůžete. Můžete za něj financovat fungování firmy, ale pro sebe peníze brát jen tak, jak vám popsal kolega přede mnou.Jinudy cesta nevede.
*** Tak s tím opatrně :-). Uvědomte si, že finance jsou společnosti (ABC, s.r.o.) a ne Vaše (fyzická osoba Honza X). Každý převod peněz z ABC musí mít nějaký důvod a účel. Společnost jimi může disponovat, hradit své závazky, vyplácet mzdy, půjčovat,.... ale všechno má svá pravidla. Pokud např. jen tak převedete peníze na svůj účet, může to správce posoudit jako Vaši odměnu za práci pro společnost a v tom případě pak z této částky odvádíte soc.,zdr. a daň. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2006 11:38
Již jsem se jednou ptal, ale asi jsem to dobře nepochopil. Jsem jediným společníkem s.r.o.
Při uzávěrce DPH jsem zjistil, že mám cca 200.000 hrubého zisku (za dalších cca 300t proinvestováno) a na účtě mám cca 400tisíc (200t základní vklad + hrubý zisk, DPH zaplaceno). Mohu si vyplatit jako podíl na zisku zpět těch 200t základní vklad, které bych již nedanil jako firma 24% ale pouze 15% jako podíl na zisku?
Na konci roku samozřejmě veškerý hrubý zisk zdaním 24% jako firma a pak si vyplatím podíl s 15%daní, ale ten základní vklad bych snad 24% danit nemusel, ne?