Re: PAní BDM-prosím jednatel-cesťák
*** Na svou funkci jednatele ani pracovní smlouvu mít nemůže. Tuhle funkci provádí na základě Obch.Z. Tím, že je za ni odměňován (třeba jednorázově), je na něj z pohledu ZDP ale pohlíženo jako na někoho, kdo pobírá příjem ze závislé činnosti (§6) a ten je nazýván zaměstnancem. Jednatel ale mimo výkonu této funkce a odměny za ni, může být ale zároveň zaměstnán dle zákoníku práce třeba jako uklízečka, účetní, .....cokoli....a pobírat další mzdu - ale nemusí. ***
Díky paní BDm, to je super, jelikož měl v únoru 05 cesťák poměrně dobrý, a bylo by škoda ho nezaúčtovat. Kdybch vyplatila větší odměnu, tak musím zpětně odvádět SP,ZP a penále atd. a to se mi nechce. Takže dáme 350 Kč, 2x do roka a stačí,že?:-)))
Jak to zaúčtovat v PÚ?
Díky
Míša
*** Podle mě stačí i jednou za rok. A když půjdeme ad absurdum, tak v podstatě pokud mu někdy (kdysi dávno) už byla nějaká dána, je zaměstnancem :-))) A zaúčtování záleží na Vaši osnově. Je to osobní náklad společnosti (52x) a závazek vůči zaměstnanci (33x), popř. 36x pokud je to společník ***
A ještě takový oříšek
Paní BDM a co myslíte, když tento společník jede do zahraničí jednou do roka, jelikož tam studuje VŠ a jednou za rok skládá zkoušky. Já bych mu to do nákladů dala, jelikož to přece souvisí s udržením příjmů, studuje obor ve kterém teď podniká, tak se mu to bude hodit,ne?
CO myslíte vy?
Míša
Re: A ještě takový oříšek
No, ono nebude problém to uvést jako pracovní cestu, setkání s obch.partnery apod., ale chtěla jsem to mít na "férovku",tak uvedu raději tu pracovní cestu.
Jinak ono je fakt asi na daň. poplatníkovi, jak si co obhájí. Mám např. klienta, který je cizinec, má RK a u moře od kuď pochází tráví třeba měsíc a hledá tam nemovitosti k prodeji, dělá prostě průzkum, no tak takovýmu případu tam pak nedejte do nákladů co je potřeba, to by bylo asi nefér:-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2006 10:58
Paní BDM prosím o radu.
Aby mohl být jednateli s.r.o. dán do nákladů cesťák včetně ostatních výdajů, v jaké výši mu musí být poskytnuta odměna?
Díky
Míša