Re: OSVČ, který neveří poradci :)
>v roce 2005 jsem byl zamestnany (70% uvazek, 150 tis.
>hrubeho prijem) a zaroven OSVC - 500 000 hrubeho
>prijem, ale dostal jsem se do ztraty (-15 000,-)
>v roce 2006 budu nadale zamestnan (odhadovany prijem
>cca 250 000) a nadale OSVC (odhadovany prijem 300
>000,-, do ztraty se jiz nedostanu)...
>je tedy pravdou, ze:
,>- v roce 2006 nebudu platit zdravotni -
>- stavam se vedlejsi OSVC
>- budu platit zakladni vysi socialniho (1218,-)?
>
>dekuji
1/ ano, nebudete platit zálohy na zdravotní poj.
2/ ano, rozhoduje výše příjmů v zaměstnání, nikoli u OSVČ
3/ ano- mluvíte-li o zálohách na soc.poj.
Dovolím si nesouhlasit. Dle mého nebude platit žádné zálohy ani soc. ani zdravotní, jestliže doloží příjem cca 86000 Kč. Samozřejmě na konci roku po vyúčtování vše doplatíte. Tato úleva na vedlejší činnost se vztahuje jen na zálohy a potom na minimální výši placení soc. a zdravotního ale to se bude odvíjet až podle HV za rok 2006.
Tak to aspoň bylo v roce 2005.
Kamila
Souhlas s paní Kamilou. Jestliže k přehledu pro OSSZ přiložíte potvrzení o výši příjmů ze zaměstnání alespoň 86.220,- Kč, pak Vám za rok 2005 nevznikla povinná účast na soc. pojištění z titulu OSVČ (pokud jste platil zálohy, tak by Vám je měli vrátit) a v roce 2006 neplatíte zálohy.
Nevíte, jak je to s tou fintou, kterou používaly sociálky dříve, že se OSVČ dobrovolně přihlásil k placení záloh na DALŠÍ ROK a tím pádem už mu je za ten předchozí rok nikdy nevrátili? Několikrát se mi to stalo u klientů, kteří měli malý zisk a nemuseli by platit zálohy, ale pracovnice sociálky pravily s úsměvem:"Máte smůlu, loni jste se dobrovolně přihlásil, nic vám nevrátíme." Přiznám se, že jsem ten systém nikdy moc nechápala a teď už je to možná úplně pasé? J.F.
Nevím přesně, jakou fintu socky používaly, ale vzpomínám si úplně přesně, co se mi dvakrát stalo. (Ještě teď mě z toho polévá horko:-)) Dala jsem klientovi podepsat přehled a ukázala jsem mu na špatné místo v dvoulistu, kde byla dvě stejná místa pro datum a podpis. Jedno z nich potvrzovalo správnost přehledu a to druhé bylo přihláškou k dobrovolnému pojištění. Trapas, to Vám řeknu a jakým fofrem jsem pak celý přehled přepisovala:-)). Kdybychom si toho nevšimli, tak byl přihlášený a zálohy zpět nedostal. To se mohlo stát i někomu jinému, kdo si nevšiml ...
Zdeni o tomhle vím, na to jsem si dávala taky pozor, ale to se podepisovalo na ten rok až v okamžiku, kdy se za něj podával přehled a vždycky se to dalo při podávání přehledu po dohodě vzít zpátky. Ale vím stoprocentně, že několikrát někdo podepsal "dobrovolnou přihlášku"(?) rok předem a to už měli zaevidované a nic nevrátili. Snad už to nehrozí, jen jsem si na to s hrůzou vzpomněla :-) Ale to, že vám klient podepíše, co mu ukážete, to je dobré a svědčí to o jeho důvěře k vám :-)))J.F.
Mohli to být lidé, kteří zahajovali podnikání a šli se poslušně přihlásit k sociálnímu pojištění. Vzpomínám si na paní, které jsem v přehledu za první rok podnikání vyplnila dodatečnou přihlášku (vzhledem k věku chtěla být pojištěna) a při odevzdávání jí řekli, že už přihlášená je.
Když máte příjmy z podnikání (a nemáte k nim zároveň příjmy ze zaměstnání alespoň těch 86.220,-, nebo důchod, nebo rodičák atd.), pak jste povinně účastna pojištění ať už jste se k němu přihlásila, nebo ne. Může se ale stát, že přerušíte a zapomenete se odhlásit- i když pak většinou zamíříte na ÚP a tam Vám to připomenou:-), nebo (pokud jste OSVČ vedlejší) nepřiložíte k přehledu potvrzení o výši příjmů ze zaměstnání. Pak byste asi musela zaplatit pojistné, které mi jen tak mimochodem připadá být až nechutně vysoké.
Vzpomněla jsem si, že jsem před časem začínajícím podnikatelům říkala, aby se na sociálce "zaregistrovali", ne "přihlásili" - to bude asi ono. Ale máte pravdu, teď už je to všechno jinak, včetně té příšerné výše povinných poplatků.J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2006 12:49
v roce 2005 jsem byl zamestnany (70% uvazek, 150 tis. hrubeho prijem) a zaroven OSVC - 500 000 hrubeho prijem, ale dostal jsem se do ztraty (-15 000,-)
v roce 2006 budu nadale zamestnan (odhadovany prijem cca 250 000) a nadale OSVC (odhadovany prijem 300 000,-, do ztraty se jiz nedostanu)...
je tedy pravdou, ze:
- v roce 2006 nebudu platit zdravotni
- stavam se vedlejsi OSVC
- budu platit zakladni vysi socialniho (1218,-)?
dekuji