Prosím odborníka na DPH!!

• (neregistrovaný)

25. 4. 2006 10:07

Jsem FO, plátce DPH a uskutečnil jsem službu - stavební práce na nemovitosti - v zahraničí /SR/. Fakturoval jsem tuto službu českému plátci, který nemá provozovnu na SR ani tam není jako plátce registrovaný. Jak fakturovat, částku i s DPH nebo bez DPH.Někdo mi trvdí, že dle § 10 odst. 1 a dle § 33 jsem od DPH osvobozen, ale jiní trvdí, že dle § 9 mi vzniká povinnost fakturovat i s DPH. Takže nevím, a moc prosím o radu. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 4. 2006 11:32

Petra (neregistrovaný)

Re: Prosím odborníka na DPH!!
      §10 zákona o DPH
      (12) Místem plnění při poskytnutí služby osobou, která jedná jménem a na účet jiné osoby, která spočívá v zajištění
      a) přepravy zboží mezi členskými státy, je místo zahájení přepravy,
      b) služby přímo související s přepravou zboží mezi členskými státy, je místo, kde je služba související uskutečněna,
      c) jiné služby než uvedené v písmenech a), b) nebo v odstavci 6 nebo v zajištění zboží, je místo, kde je zajištěná služba uskutečněna nebo kde je dodání nebo pořízení zboží uskutečněno.

(13) Pokud je však služba osobou, která jedná jménem a na účet jiné osoby, podle odstavce 12 poskytnuta pro osobu registrovanou k dani v jiném členském státě, než ve kterém je místo plnění zajištěné služby nebo zboží podle písmen a) až c), považuje se za místo plnění území členského státu, který vydal daňové identifikační číslo, které tato osoba uvedla pro poskytnutí služby.
      Pokud jsem to správně pochopila, tak jste práci prováděl pro českého plátce, ale na Slovensku. Dle tohoto paragrafu je místo plnění v ČR, tedy fakturace probíhá jako by služba byla poskytnuta tady, takže včetně výpočtu DPH.

• 25. 4. 2006 12:35

al (neregistrovaný)

Stavební práce na nemovitosti jsou dle § 10 odst. 1. Místo plnění je v SR, a protože fakturujete osobě neregistrované k DPH na Slovensku, měli byste se tam zaregistrovat a zaplatit DPH. V českém přizná se to projeví pouze v ř. 510 přiznání (bez DPH).

• 25. 4. 2006 16:36

Vlaďka (neregistrovaný)

Ano, al má naprostou pravdu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).