Re: Invalidi a odečet DPH u ojetého os.
tak názory budu určitě sledovat,ale dph odečítá pouze OSVč plátce,takže pokud to splňuje a má auto dle vyhlášky pro odpočet tak ano ,ale jinak jim to dph napište když chtějí ,ale pochybuji ,že mají nějakou vyjímku.budete to stejný jako každý .
Já se o tuto problematiku taky zajímám a mám podezření, že to musí být jenom nové auto, protože pokud nejsem úplný blbec, tak v autobazaru může DPH vzniknout jenom ze zisku, který má autobazar (rozdíl mezi nákupkou a prodejkou). Nebo je to jinak?
Na této adrese http://www.ligavozic.cz/ip/prispevky.php?oblast=9000012#odst7 se píše, že pokud prodejce vyčíslí DPH, tak je odpočet možný.
DPH jim nemůžu napsat u osobního auta, protože jsem ho taky nekupovala s DPH. Kdybych ho tam celé napsala a neuplatnila zvláštní režim, tak bych ho taky musela státu odvést a to bych tedy moc nevydělala. Myslím, že ty bazarský jim to napsali a pak fakturu hodili do koše a doufali, že se na to nepřijde.
>>>Nesetkal se s tím někdo? K nám do autobazaru už
>>>přišel
>>>druhý invalida a chtěl, abychom mu prodali osobní
>>>auto
>>>a on si mohl odečíst DPH, že mu to řekli na sociálce.
>>>Říkali jsme mu, že by to šlo jen u auta s přepážkou
>>>nebo by to osobní auto muselo být nové, ale oba
>>>říkali,
>>>že už takhle auto kupovali a že jim ty bazary DPH
>>>uvedly. Nechápu, jak by to šlo.
>>tak názory budu určitě sledovat,ale dph odečítá pouze
>>OSVč plátce,takže pokud to splňuje a má auto dle
>>vyhlášky pro odpočet tak ano ,ale jinak jim to dph
>>napište
>>když chtějí ,ale pochybuji ,že mají nějakou
>>vyjímku.budete to stejný jako každý .
>DPH jim nemůžu napsat u osobního auta, protože jsem ho
>taky nekupovala s DPH. Kdybych ho tam celé napsala a
>neuplatnila zvláštní režim, tak bych ho taky musela
>státu odvést a to bych tedy moc nevydělala. Myslím, že ty
Můj manžel je invalidní a používáme odpočet na automobil. Zatím vždy na nový, takže to bylo bez problémů. Pokud je autobazar plátce DPH, nakupuje osobní automobil od neplátců DPH, může pro invalidu vyčíslit DPH pouze ze své marže. Tento výpočet stačí pro potřeby sociálky na dodacím listě. A to byste pro toho človíčka mohli udělat.
>bazarský jim to napsali a pak fakturu hodili do koše a
>doufali, že se na to nepřijde.
Bohužel podle §90 zákona o DPH, cituji..."
(9) Plátce nemá nárok na odpočet daně z přirážky, kterou je povinen zaplatit v prodejní ceně zboží, které mu bylo dodáno obchodníkem, pokud je dodání tohoto zboží předmětem zvláštního režimu."
Takže DPH z marže se na faktuře NEUVÁDÍ a nikdo si ho NESMÍ odečíst.
NEZBÝVÁ MI NIC JINÉHO, NEŽ CITOVAT §85 ODST.5 ZDPH:(5) Při zakoupení ojetého osobního automobilu může osoba se zdravotním postižením uplatnit nárok na vrácení daně vypočtené ze základu daně podle § 90. V tomto případě je povinen uvést daň na daňovém dokladu i obchodník při uplatnění zvláštního režimu podle § 90.
LOGICKY Z VÝŠE UVEDENÉHO VYPLÝVÁ, ŽE UVEDU NA DAŇOVÉM DOKLADU PRO KUPUJÍCÍHO/ZDR.POSTIŽENÉHO/ DAŇ /VE VÝŠI, V JAKÉ BUDU ODVÁDĚT FU/, ABY MOHL ZAŽÁDAT NA ZÁKLADĚ TOHOTO DOKLADU O JEJÍ VRÁCENÍ!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2006 18:58
Nesetkal se s tím někdo? K nám do autobazaru už přišel druhý invalida a chtěl, abychom mu prodali osobní auto a on si mohl odečíst DPH, že mu to řekli na sociálce. Říkali jsme mu, že by to šlo jen u auta s přepážkou nebo by to osobní auto muselo být nové, ale oba říkali, že už takhle auto kupovali a že jim ty bazary DPH uvedly. Nechápu, jak by to šlo.