Re: VŠICHNI VOLIT ODS
Ale proč myslíte, že někteří zaměstnavatelé platí tzv.minimálky?
Dle mého názoru, proto, že odvody jsou tak veliké, že na ty odvody prostě nemají (vždyť je to skoro 50% hrubých mezd).
A jak to budou "drobní" zaměstnavatelé řešit? Sníží mzdy, zaměstnají míň lidí, a nebo se na to prostě vykašlou a nechají se někde zaměstnat.
Re: VŠICHNI VOLIT ODS
Neagitujte pro ODS. Zavedou nám jednotnou daň 15 %. Až si budete kupovat fén za 500, tak bude o 4 % levnější, až si budete kupovat svíčkovou, bude o 10 % dražší. Poznamernávám, že neagituji proti ODS, já spíš agituji pro zdravý rozum (nutno dovézt). Pamatujte, že za
jakýsi pitomý přestupek na silnici uzákonili 500.000,- pokuty. Stále mi leze na mysl zvolání "bože, chraň nás před pilnými blbci".
Re: už nevědí co by si víc vymysleli!!!
Já před nedávnem nakukovala do návrhu zákona a opravdu to v něm je rozdělené - první dva týdny by se měla nemocenská platit průměrem za předchozí kalendářní čtvrtletí a jenom pracovní dny. Celkově to na mne působilo dojmem, že by ta doba měla jít úplně mimo sociálku, tedy že by se promaroděná doba neuváděla do zápočťáku, nezapočítávala do podpůrčí doby a tak. Prostě že by to bylo na stejné úrovni, jako třeba omluvené placené volno pro návštěvu lékaře. Ale je to jenom můj dojem a nejsem právník.
Co bude platit zaměstnavatel, tak bude průměrem, a bude to za pracovní dny a dále stejně jako dnes, ale také za pracovní dny. Kdo bude chtít - MO- bude to za něj dělat sociálka a o něco méně bude odvádět na SP. Ale stejně je to fujtajbl!
Omlouvám se, napsala jsem to špatně, opravdu tam byla ta procenta. Ale počítalo se to z předchozího kalendářního čtvrtletí jako průměry pro náhrady, nikoli z předchozích 12 měsíců, jako je průměr na nemocenskou.
A jinak MO, které se rozhodnou, že si nechají část "nemocenské" proplatit od SSZ, tak ne že budou odvádět "o něco méně na SP", ale budou odvádět stejně, jako dneska. Akorát jim sociálka tuším polovinu z vyplacené nemocenské vrátí. Pokud nedošlo ke změnám, od doby, kdy jsem návrh zákona četla.
Pro živnostníka jsou podnikové peníze jeho peníze před zdaněním. Tzn, že když z podnikových peněz vyplatí 10000 zaměstnanci nemocenskou, tak přišel o 8500 - 6800 čistého pro sebe podle toho, v jakém je daňovém pásmu. A sazba odvodu na SZ se sníží nepatrně. Takže nakonec na tom zaměstnanci prodělají, prostě jim zaměstnavatel zaplatí nemoc, ale nedá jim příště zase prémie, aby se dostal na své. Zaky budu i všichni z okolí volit ODS.
Nepatrně = 1,9%, tedy 23% měsíční mzdy za rok =(přibližně) 1 týden při plné náhradě, v praxi asi 2 týdny (2x5 prac. dnů) při těch snižovačkách (první 3 dny ...., další .....). Takže když bude mít každý zaměstnanec 2 chřipky do roka po týdnu, tak ztráta bude řádově ve stokorunách, pokud si zamarodí dlouhodobě, tak to bude podobné, protože po 14 dnech nemocenská.
zásadní problém, pokud by více zaměstnanců pravidelně krátkodobě marodilo.
Mně na tom štve spíš to, že stát sice nařídí zaměstnavatelům aby platili zaměstnancům nemocenskou (tedy náhradu mzdy za 14 dnů nemoci), ale zároveň nedá zaměstnavatelům účinné prostředky kontroly. Myslím tím to, že jako zaměstanavtel budu platit nemoc, ale když uvidím zaměstnance, že si v době, kdy má marodit, dělá fušku, nemám šanci to postihnout. Ani ho nemůžu doma zkontrolovat ! Přitom OSSZ když platí nemocenskou, tak kontrolní mechanismy včetně snížení nebo odebrání dávky má !!!
Doma ho zkontrolovat můžete, zaměstnanec je povinen vám kontrolu postihnout, lékař je povinen vám sdělit dobu vycházet, dávky můžete snížit, o kontrole se bude muset sepsat hlášení na ČSSZ... tolik teorie zákona. Ale jak to bude v praxi :o/ Dost pochybuju, že my jako malá byhom si mohli dovolit někoho vyčlenit na kontroly práceneschopných a sepisování papírů, i tak máme práce až nad hlavu.
Když se nad tím člověk zamyslí, je to celé nesmysl, proč by měl podnikatel platit nemocenskou, ten člověk neodvedl žádnou práci a ještě má dostat peníze. Pojištění pro případ nemoci by si měl platit zaměstnanec sám z vlastních peněz.
Třeba formou komerčního pojištění. Co znám ve svém okolí
podnikatele - ti nebyli za celou dobu svého podnikání ještě
nemocní, je to zajímavé, že u zaměstnanců je to jinak.
no vysvetleni je nasnade - podnikatel, pokud je nemocny, tak stejne musi delat - 1. vetsinou si neplati nem. pojisteni a 2. (a to predevsim) si to proste nemuze dovolit, valet se doma v posteli, navic s nejakou tou rymou se prece pracovat da, ne? No hold zamestnanci je to jedno - ten se hodi marod, nejakou nemocenskou dostane a prace mu prece neutece...
(tim nechci vsechny zam-ce hazet do jednoho pytle..... dle mych propoctu se nam tato uprava vyplati, protoze tady si taky nikdo "nedovoli" byt nemocny - nebo spis by si dovolil, ale nevyplati se mu to - proste s beznou rymou se nemarodi....)
>>
>>>bližší informace - deník veřejné správy-rubrika:
>>>ostatní-(dost podrobné)
>>MOC PROSÍME O INTERNET. ADRESU TOHO DENÍKU.
>hlavní stránka seznamu cz., deníky, deník veřejné
>správy, rubrika ostatní-až dole na stránce (http://denik.obce.cz/go/ rubrika ostatní je na konci stránky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2006 19:49
dnes poslanci schválili ,že budou neschopenky platit zaměstnavatelé 14dní,dodnes to za nás dělala ossz ,kdo to děláte ,kolik to dá práce je mi jasné ,že bez školení nemám šanci ,ale i tak co mě čeká??? asi to vzdám a půjdu k popelářům ti maj čistou hlavu.