Výpomoc zdarma

• (neregistrovaný)

26. 4. 2006 9:50

Dobrý den,potřebovala bych znát názor zkušenějších, popř. výklad zákoníku práce na následující situaci. Jsem na rodičovské dovolené a jsem manželka jednoho společníka firmy.Před RD jsem pro firmu také pracovala na HP. Nyní mám uzavřených několik DPP za určitou částku, ale vzhledem k tomu, že jsem loajální s firmou, tak občas vypomáhám v účtárně jen tak zdarma, ovšem na některých dokladech jsou mé "parafy". Zítra má na firmu přijít kontrola z OSSZ a mě zajímá, zda může na tento případ něco říct. Mohu vypomáhat na firmě jen tak? Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 4. 2006 10:00

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Výpomoc zdarma
      Myslím, že kontrola z OSSZ nebude zkoumat, komu patří která parafa :-) Obecně vzato to není správný stav. SSZ nebo i FÚ by mohli říct, že vás firma měla zaměstnat a odvést za vás daně a případně i pojistné - podle toho, jestli by to posoudili jen jako DPP nebo DPČ. A ty dlužné daně (+ pojistné) by té firmě mohli doměřit. Ale kde není žalobce, není soudce; nevím, jak by nějaká instituce zjistila, že tam pracujete zadarmo....

• 26. 4. 2006 23:09

xx (neregistrovaný)

Re: Výpomoc zdarma
      **
      Předpokládám, že máte stejnou parafu jako manžel, tak ji (tu parafu) může manžel vydávat za svou. Jakožto společník může doklad parafovat a a odměnu za toto pobírat nemusí- není zaměstnanec, aby bylo nutno za něho odvést daň, příp.odvody. A co se týče parafy na dokladech, kterým nejspíš nerozumí, může je kontrolovat alespoň po formální stránce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).