Re: Vlastní dítě v podnájmu
Nenazvala bych to zrovna podnájmem, ale domnívám se, že je správné, aby se na nákladech domácnosti podíleli VŠICHNI výdělečně činní členové rodiny. Tj. na nájmu, jídle, pracích prostředcích atd. Kdyby dcera bydlela sama, stálo by jí to daleko více. Připadá mi morální, aby přispívala rodičům na třetinu nákladů, když tam vydělávají tři. Pokud má ta invalidní dcera nějaké příjmy a dává něco rodičům, pak ta zdravá by mohla přispívat o něco méně než třetinou. Nevidím důvod, proč by stárnoucí rodiče měli sponzorovat dospělé zdravé vydělečně činné dítě. Rodiče by si spíš sami měli šetřit na "stará kolena", až budou v důchodu.
predpokladam, ze pri posuzovani naroku na davky se bere prijem vsech clenu ve spolecne domacnosti - a tak to taky ma byt.... vydelavajici dcera by mela prispivat na chod domacnosti.... k vasemu dotazu - pokud chcete dceri jakoby pronajimat kus bytu, tak mate dle meho porad spolecnou domacnost (nebo se vam stejne do prijmu domacnosti bude pocitat inkasovane najemne...)
Před několika lety jsem se ocitla v situaci přesně opačné. Potřebovala jsem, aby příjem zletilého dítěte byl započítán do příjmu rodiny, abychom dostávali přídavky na mladší dítě, ale to nešlo. Starší syn byl na civilce (oběd, bílý plášť, žold 900,-, zákaz přivýdělku), doma bydlel, jedl, pral, koupal se a oblékal se.
Ovšem jak je vidět, máme dvojí metr. Tam, kde zletilé dítě průměr snižuje, tam ho nepočítáme, tam kde zvyšuje, tam ho počítáme.
Ano tak jsem to myslel. Samozřejmě, že ji mohu formálně nahlásit jinam, ale zkouším, jestli to jde udělat tak, jak jsem se ptal. To že dcera bydlí s náma ještě neznamená, že si "nejedeme" každý ve vlastní režii. Znám spoustu domácností, kde skrz klid se vaří odděleně atd.
Na podzim žádala o příspěvek na živobytí od obecního úřadu. Tam mi bylo vysvětleno, že společná domácnost není to samé co společný byt. Spoolečná domácnost je , že se dají vydělané peníze dohromady a jde se nakoupit a společně se to potom taky sní. Ale jestliže si každý utrácí jen svoje peníze nejedná se o společnou domácnost. V tom bytě je pak několik společných domácností, které se posuzují samostatně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2006 7:23
Nemá někdo zkušenost zda je možné, aby bylo vlastní dítě v podnájmu? Jedná se o to, že dospělá dcera, která je již výdělečně činná s námi nadále bydlí doma. Máme druhou invalidní dceru a když jsme pro ni žádali určité dávky, tak přišla zkrátka, a to z důvodu, že jako rodina máme peněz dost. Děkuji.