Re: asi primitivní dotaz,ale moc prosím!
Reservní fond - 10 % ze zisku (431/2004) je správně, letos to bude 5 % z čistého zisku (431/2005 = 345.000,-), účet 431/2005 vyrovnáte zápisem na 428 (nerozdělený zisk minulých let).
Pokud jde o výplaty společníkům, rozhoduje valná hromada a dává do zápisu (nějaký stvořte a poznamejte, že je jediný společník, a že ze zisku nebudou žádné výplaty).
Společníkovi lze vyplatit třebas celou částku z účtu zisku z min. let.
K výplatám se nesmí použít např. základní kapitál, res. fond - vše je uvedeno v obchodním zákoníku § 123 a násl. Celková minimální výše rezervního fondu je 10 % ze základního kapitálu. Pak se tvořit může, ale nemusí. Je to snad vše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2006 12:20
Přeji hezký den,
můj následující dotaz je asi primitivní, ale něco málo jsem k tomuto tématu zde objevila, ale stejně tomu moc nerozumím, protože to mám dělat poprvé, jedná se o rozdělení čistého zisku.
Převzala jsem v únoru účetnictví jedné s.r.o.-společník=jednatel=zaměstnanec
na účtě 428 - zůstatek 76.596,70
na účtě 421 - zůstatek 8.520,- (což je 10% z čistého zisku roku 2004,v tomto roce byla firma založena)
na účtě 431- zůstatek 345.000,-
Nevím zda mám teď počítat 5% na tvorbu rezervního fondu z těch 345.000,- , je to taki správně, že je to čistý zisk?
Lze tento rok dát povinný 5 % příděl do rezervního fondu a zbytek dát opět na účet 428 (kolik tam může nejvíce být?)
nebo se musí povinně vyplatit něco společníkovi.
Kolik se může nejvíce vyplatit společníkovi z čistého zisku, když je jen jeden?
Děkuji moc všem za radu snad jsem to nenapsala moc zmateně. Jana