Asi primitivní dotaz,ale moc prosím!!

• (neregistrovaný)

27. 4. 2006 12:20

Přeji hezký den,

můj následující dotaz je asi primitivní, ale něco málo jsem k tomuto tématu zde objevila, ale stejně tomu moc nerozumím, protože to mám dělat poprvé, jedná se o rozdělení čistého zisku.

Převzala jsem v únoru účetnictví jedné s.r.o.-společník=jednatel=zaměstnanec

na účtě 428 - zůstatek 76.596,70
    na účtě 421 - zůstatek 8.520,- (což je 10% z čistého zisku roku 2004,v tomto roce byla firma založena)
    na účtě 431- zůstatek 345.000,-

Nevím zda mám teď počítat 5% na tvorbu rezervního fondu z těch 345.000,- , je to taki správně, že je to čistý zisk?

Lze tento rok dát povinný 5 % příděl do rezervního fondu a zbytek dát opět na účet 428 (kolik tam může nejvíce být?)
    nebo se musí povinně vyplatit něco společníkovi.
    Kolik se může nejvíce vyplatit společníkovi z čistého zisku, když je jen jeden?
    Děkuji moc všem za radu snad jsem to nenapsala moc zmateně. Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 4. 2006 13:00

Emil (neregistrovaný)

Re: asi primitivní dotaz,ale moc prosím!
      Reservní fond - 10 % ze zisku (431/2004) je správně, letos to bude 5 % z čistého zisku (431/2005 = 345.000,-), účet 431/2005 vyrovnáte zápisem na 428 (nerozdělený zisk minulých let).
      Pokud jde o výplaty společníkům, rozhoduje valná hromada a dává do zápisu (nějaký stvořte a poznamejte, že je jediný společník, a že ze zisku nebudou žádné výplaty).
      Společníkovi lze vyplatit třebas celou částku z účtu zisku z min. let.
      K výplatám se nesmí použít např. základní kapitál, res. fond - vše je uvedeno v obchodním zákoníku § 123 a násl. Celková minimální výše rezervního fondu je 10 % ze základního kapitálu. Pak se tvořit může, ale nemusí. Je to snad vše.

• 27. 4. 2006 13:15

Jana (neregistrovaný)

Re: moc vám děkuju pane EMILE

Děkuju Vám moc za radu, moc jste mi pomohl. J.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).