Re: účetní - HPP nebo ŽL, dohoda?
Nejlepší by bylo to udělat tak, že nějakou dobu budete ještě u svého zamětnavatele na HPP a uděláte si živnostenský list a přihlásíte si to jako VPP. Pokuď získáte klienty, kterým budete zpracovávat účetnictví tak potom můžete dát v klidu výpověď. Záleží na tom jakou získáte klientlu a jakou představu máte o výdělku. Z vlastní zušenosti Vám řeknu, že pracovat na ŽL se mi vyplatilo. Ale nemusí to platit ve všech krajích.
Děkuji za radu. A kolik klientů, popř. jak obsáhlé účto, stačí na to, aby se s ŽL dalo uživit? Počítám že průměrně se platí cca 15 Kč/položku + něco navíc za DPH, závěrku...
Máte pocit, že je to výhodnější i v organizaci času? V práci musí být přece jen člověk určitou část dne, nemůže si tak moc organizovat co bude dělat, pořád se objevují nové a nové věci.
Pracuji u firmy se zahraničním vlastníkem, cca 70 zaměstnanců, dělám vše kromě mezd a dohadných položek. Musíme každý měsíc dělat závěrku a reportovat. Na zkušenosti dobré, na stresy a pracovní dobu nic moc. Moc mi nevyhovuje že se objeví spousta dalších věcí - každý den chodí maily ze zahr. od lidí které člověk ani nezná a musí se dělat spousta tabulkek a výkazů... prostě "buzerace", na vše jsou pravidla, předpisy... Láká mě představa být si sám vlastním pánem.
Můžu dělat při zaměstnání ještě pro někoho účtu bez ŽL - např. na dohodu o prac. činnosti? To by bylo zatím asi nejvýhodnější. Nebo je podmínka mít ŽL?
A na závěr - jak lehce či těžce se shání klienti? Když se podívám kolik je ekonomek a kolik každoročně vyjde potenciálních účtařů tak mám pocit že kdo už nezačal tak nebude mít šanci. Máte pocit že firmy se přiklání mít účetní jako zaměstnance nebo na ŽL?
Já jsem ze zlínského kraje
Pracovala jsem na HPP, teď pracuji na ŽL a spokojena nejsem.
Z klientů málo kdo ocení naší práci a při předání faktury za mé služby si většina z nich říká - bože, proč je to tak drahé.
O to, že se pan podnikatel odkud si vrací autem a a při řízení vozu si vzpomene, že se na něco nezeptal své učetní a telefonuje jí v půl desáte večír mne taky teda SE.. !!
A v březnu ...... ani nemluvím.
Hodně zdaru Vám přeji.
Já pracuji na ŽL a jsem moc spokojená. V žádném případě už bych neměnila za zaměstnání. Jsem pánem svého času, vše si organizuji po svém, ještě jsem se nesetkala za 12 let s tím, že by mi podnikatel řekl, že moje služby jsou drahé. Určitě to má spoustu výhod.
No vidíte, a já jsem doma již pátým rokem a brečím a brečím a brečím. Seberealizace žádná. Tuhle mi dali za úkol, abych doma na zahradě vyryla díry pro naše nové dva vzroslé stromy - byla jsem šťastná, spokojená a utahaná jak blecha - škoda že ty díry byly jen dvě.
Naše děti miluji, ale to že jsem doma beru jako šílenou oběť.
Tuhle jsem dorazila s přehledama na sociálku a pracovnice tam tlachaly o takových těch "blbých" ženských věcech a já jim fakt upřímně záviděla - já tlachat nemám s kým.
Tak proč netlacháte tady? Nebo napište, odkud jste a mohlo by se nás případně několik sejít. Jinak na zahrádce jsem též šťastná jako blecha, jen mít na ni víc času. To účetnictví bere čas mnohem víc, i to vzdělávání. Jinak k jednomu ze zdejších paříspěvků - zajímalo by mne, z kterého je kraje účetní, která se za 12 let nesetkala s tím, že by se někomu její práce zdála drahá. To já mám za 11 let většinou zkušenosti opačné. A zatím se mi stalo "pouze" jednou, že klient zůstal dlužen za práci. Musím říci, že to byl jeden z mála klientů, který chtěl dát do daň.výdajů m.j. isloženky za obědy dětí ve školních jídelnách. Takové věci jako např.brýle a elastické zdravotní punčochy spolupracující manželky si dokonce nedal vymluvit, že by do výdajů dát nešly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2006 13:44
Pokud máte někdo vlastní zkušnost - co byste doporučili. Pracovat jako účetní na HPP nebo na ŽL? Co je pro a proti? Volili byste dnes jinak?
Zatím sbírám zkušenosti na HPP ve firmě, do budoucna jsem ale uvažovala o vlastním ŽL. Zatím bych si na to netroufla, ani nevím co to obnáší. Nejlepší je asi kombinace HPP + něco bokem (asi na dohodu).
Takže - jaká je vaše rada? Co doporučíte, na co si dát pozor, čeho se vyvarovat?