Re: Exekuce ze mzdy - pořadí
Při přednostní pohledávce se sráží částka, která se sráží bez omezení (nad 150% ŽM) plus 2/3, případně samotné 2/3, pokud tam žádná částka bez omezení ke sražení není. Třetí třetina se nesráží, zůstává dlužníkovi. Teprve až je zaplacena ta přednostní, kterou jste dostala dříve, budete srážet pro další věřitele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2006 18:13
Prosím, mám v tom trochu hokej
1. 2/06 - přednostní EXE běžné výživné + dlužné výživné
2. 4/06 - nepřednostní EXE
Měla jsem za to, že z druhé třetiny srazím běžné výživné a z první třetiny nepřednostní EXE jako první nepřednostní pohledávku (žádná z pohledávek nebude uspokojená v plném rozsahu).
Teď jsem si ale přečetla poučení od soudu a v něm se píše:
"Provádějí-li se srážky ze mzdy k vydobytí několika pohledávek, uspokojí se jednotlivé pohledávky z první třetiny podle svého pořadí bez ohledu na to, zda jde o předností pohledávky nebo o pohledávky ostatní."
Mám tomu rozumět tak, že na výživné + dlužné výživné mám srazit celou třetinu pro přednostní i nepřednostní pohledávky a nepřednostní pohledávku začít srážet teprve ve chvíli, až výživné nebude sráženo? A jak je to s částí mzdy, která se může srážet bez omezení?
Děkuji.