Nemocenská - rizikové těhotenství

• (neregistrovaný)

1. 5. 2006 17:42

Jsem na nemocenské - rizikové těhotenství od listopadu 2005. Mám v zaměstnání pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Može mi zaměstnavatel dát výpověď dohodou a može po mě požadovat, abych dala sama výpověď dohodou? Za jakých podmínek? Měla bych nárok na odstupné? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 5. 2006 18:28

Jiřka (neregistrovaný)

Re: nemocenská - rizikové těhotenství
      Výpověď dohodou není. Buď jde o výpověď, což znamená, že jedna strana vypoví smlouvu a je zde určitá výpovědní lhůta. Nebo jde o dohodu, což znamená, že se obě strany dohodnou na skončení pracovního poměru. Zde se nedodržuje žádná výpovědní lhůta, prostě se dohodnou na skončení k nějakému datu. Pokud dá zaměstnavatel zaměstnanci výpověď pro nadbytečnost, přesun organizace nebo její rušení, náleží zaměstnanci odstupné. Pokud se spolu dohodnou na ukočení poměru z důvodu nadbytečnosti, přesunu nebo rušení, pak také náleží odstupné. Ten důvod, proč se dohodli na skončení poměru, ale musí být v té dohodě uveden. Pokud tam není ten důvod uveden a prostě jen dohodnou na skončení, pak odstupné nenáleží.
      Takže výpověď dohodou Vám dát nemůže, protože tato možnost neexistuje. Normální výpověď pro nadbytečnost Vám taky dát nemůže, protože jste těhotná a navíc nemocná. Pro přesun nebo rušení organizace Vám ale výpověď dát může.
      Dohodu o skončení poměru požadovat může, ale Vy na ni nemusíte přistoupit. Proto se to nazývá dohoda - pokud se obě strany nedohodnou, dohoda se nekoná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).