Mateřská

• (neregistrovaný)

2. 5. 2006 21:21

Dobrý den, jsem zaměstnaná na dohodu o prac. činnosti, budu mit z tohoto zamestnani narok na materskou?
    dale jsem jeste 2 mesice studentkou a otec na me plati alimenty az do ukonceni studia nebo tim, ze jsem nastoupila do prace uz mi nic neda???
    Vyhody studenta co se tyce dani mi zustavaji?

dekuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 5. 2006 22:21

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Mateřská
      Na mateřské dávky je nárok z každého pracovního vztahu, ve kterém jste pojištěna (když je ze mzdy nebo z odměny odváděno sociální pojištění, což z dohody o prac. č. nad 399 Kč měsíčně je). Pro nárok na mateřské dávky je ale nutno splnit další podmínku, a to 270 kal. dnů pojištění ve 2 letech přede dnem porodu. Do té pojistné doby se počíta doba, kdy jste měla zaměstnavatele, doba evidence na ÚP, doba, kdy jste si platila pojištění jako OSVČ, doba pobírání nemocenských dávek.
      Otec na Vás má platit alimenty, dokud nebudete připravena studiem na povolání - tj. až do dostudování (maximálně do 26 let). To, že při studiu pracujete, není podstatné.
      Pokud máte statut studenta, tak můžete uplatnit slevu z daně na poplatníka (600 Kč) a slevu studentskou (200 Kč).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).