Mzda jednatele-firemní auto 1% z PC

• (neregistrovaný)

3. 5. 2006 9:53

Dobrý den, jednatel má firemní auto i pro osobní potřebu, ale minulá účetní mu nepřičítala 1% z PC auta k základu daně -prý se to nemusí a obhájí si to. Já s tím ale příliš nesouhlasím, ale potřebuji se poradit, jestli je má úvaha správná. Sídlo firmy je cca 30km od bydliště jednatele a PHM uplatněné v účetnictví se čerpá blízko bydliště a ne firmy, takže tvrzení že jezdí soukromým vozidlem do práce a firemním pouze během prac.doby se mi zdá nedostačující. Navíc je ve firmě jen jako jeden zaměstnanec.
    Lze to nějak "obejít" nebo přičtu 1% z PC auta k ZD? Já jsem pro zvýšení ZD...
    Díky Dita

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2006 10:14

bdm (neregistrovaný)

Re: mzda jednatele-firemní auto 1% z PC
      *** Tak podle mě záleží na knize jízd, ne na tom, kde se tankuje. Pokud jsou všechny cesty (a km) vykázány jako pracovní a takto "projdou", pak není důvod přidaňovat 1%. Pokud se tam objeví jízdy soukromé, pak se tomu vyhnout nedá. ***

• 3. 5. 2006 10:19

Dita (neregistrovaný)

Aha, takže jestli budou v knize jízd všechny cesty pracovní, tak to nebude nikomu nápadné, že některé km mohou být i soukromé, byť napsané jako pracovní?
      Děkuji Dita

• 3. 5. 2006 11:03

Zuzka (neregistrovaný)

souhlasím s Vámi. Také bych přidanila 1% k ZD a pak vyúčtovala alespoň nutné minimum soukromých cest tj. 30kmx2xpočet pracovních dnů. Myslím, že i tady platí, že lež má krátké nožky :-)

• 3. 5. 2006 19:36

JG (neregistrovaný)

Měla jsem jeden případ, kdy ve smlouvě o použití služebního vozidla bylo výslovně uvedeno, že cesty z bydliště do místa pracoviště budou brány jako služební.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).