Re: Terminál a DPH. PROSÍM !!!!!
Datum uskuteč. zdan.plnění nastal dnem prodeje, je správně, že jste odvedla DPH v 1.Q. Dle bank.výpisu zaúčtujete platbu s datem, kdy byla připsána. Funguje to stejně jako kdybyste vystavila fakturu, která by nebyla např. vůbec uhrazena. DPH z vydané faktury odvedete, ať bude uhrazena či nikoliv.
Ještě nikdy jsem fakturu nevydávala, vždy jen přijímala a plátce daňě jsem teprve druhé čtvrtletí. Minule to ale bylo vše v pohodě
Jasně, že si banka zkrátila, to už je zase další chuťovka , to musím dopisovat do výpisu ručně, tak mi to poradil pán z FU, když byl na kontrole. Jestli by nebylo lepší se na celý terminál vykašlat, mám toho celkem plné zuby:-)) jen u té tržby mi to nejde moc do hlavy a příště ho raději ke konci čtvtletí asi vypnu, než abych nad tím trávila zase celý večer. Díky za radu
Předpokládám že máte DE.
K poslednímu dni zaúčtujete tržbu. Základ daně, DPH a to, co bylo kartou bude v 0 % DPH mínusem. Máte tedy správně základ, daň odvedenou ve správném období a celková částka je hotovost. Když přijde výpis z účtu, nezajímá vás už DPH, to bylo odvedeno včas, podle výpisu k platbě kartou (ČS to posílá, jiné banky neznám), zaúčtuji celkovou částku jako tržbu, poplatek jako poplatek bance. Tím dostanu správnou částku do výnosů i správnou do nákladů a banka sedí. DPH bylo uhrazeno v okamžiku prodeje.
Jestli budete platit kartou málo, tak vám ten terminál stejně seberou.
>>>>>>>Jsem čtvrtletní plátce, mám prodejnu, v prodejně
>>>>>>>platební terminál na placení zboží paní platila
>>>>>>>kartou
>>>>>>>28.3.
>>>>Jasně, že si banka zkrátila, to už je zase další
>>>>chuťovka , to musím dopisovat do výpisu ručně, tak mi
>>>>to
>>>>poradil pán z FU, když byl na kontrole. Jestli by
>>>>nebylo
>>>>lepší se na celý terminál vykašlat, mám toho celkem
>>>>plné zuby:-)) jen u té tržby mi to nejde moc do hlavy
>>>>
>>>Předpokládám že máte DE.
>>>K poslednímu dni zaúčtujete tržbu. Základ daně, DPH a
>>>to, co bylo kartou bude v 0 % DPH mínusem. Máte tedy
>>>správně základ, daň odvedenou ve správném období a
>>>celková částka je hotovost. Když přijde výpis z účtu,
>>>nezajímá vás už DPH, to bylo odvedeno včas, podle
>>>výpisu k
>>>platbě kartou (ČS to posílá, jiné banky neznám),
>>>zaúčtuji celkovou částku jako tržbu, poplatek jako
>>>poplatek
>>>bance. Tím dostanu správnou částku do výnosů i
>>>správnou do nákladů a banka sedí. DPH bylo uhrazeno v
>>>okamžiku prodeje.
>>>Jestli budete platit kartou málo, tak vám ten
>>>terminál
>>>stejně seberou.
>>Proč částku kartou mínusem? Jednoduše do pohledávek a
>>závazků zákl. daně a daň a při účtování bank.výpisu
>>provedete úhradu.
>
>Protože v DE to bude výnos až to bude zaplacené,
>nikoliv v okamžiku, kdy odvádím DPH. V PÚ to dělám taky
>jako pohledávku.
**
Ano, když v DE provedete úhradu dle bank.výpisu, objeví se příjem v pen.deníku v tom roce, kdy platba proběhla. Takže je to příjem dle data, ať to zaúčtujete tak jako Vy, nebo jako úhradu pohledávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2006 19:57
Ŕeším asi pro mne asi neřešitelné - popíšu přesně. Jsem čtvrtletní plátce, mám prodejnu, v prodejně platební terminál na placení zboží paní platila kartou 28.3. 06 Na bankovním výpise se platba objevila až 3.4.06. Jestli jsem dobře pochopila jsem povinná zaplatit DPH už v 1q to znamená, že tržbu jsem zařadila ke 28.3. Teď ale zapisuji banku a ty peníze co jsem musela dát do tržby mi tam prostě nesedí a já nevím co s tím, sem malinko zoufalá. Najde se někdo, kdo mi rozumně vysvětlí cos tím mám dělat ????? Prosím. Díky Renata