Re: pracovní úraz - spěchá
Dobrý den,
k účetní částí vám musí poradit účetní. Ale k pojmu pracovní úraz se pokusím já. Vy musíte každý úraz vzniklý na pracovišti nebo při plnění pracovník úkolů i mimo pracoviště zapsat do Knihy úrazů. Protože u vašeho zaměstnance se jedná o úraz, při kterém bude pracovní neschopnost delší 3 dnů, musíte navíc vyplnit tiskopis Záznam o úrazu, který je součástí NV č. 494/2001 Sb. Před jeho vyplněním musíte vyšetřit průběh úrazového děje a zjistit, co bylo důvodem vzniku pracovního úrazu (PÚ). A to je okamžik, kdy se musí zjistit, zda se postižený nějakým způsobem podílel na vzniku PÚ. Pokud se zjistí že ano, musí se pak i podílet na odškodnění PÚ. To v jaké výši (taková jakási spoluúčast) určuje ujen a jen zaměstnavatel. Určí-li tedy zaměstnavatel,že podíl viny zaměstnance je třeba 50%, sepíše o tom protokolární vyhodnocení a následně do Odškodňovacího formuláře Kooperativy poníží odškodňované částky právě o těch 50%. Tedy rozdíl mezi nemocenskou a čistým výdělkem; body za bolestné a snížení společenského úplatnění; škodu na osobních věcech; účelně vynaložené prostředky na lázeňskou péči. Jen dodávám, že pokud vznik PÚ nevznikl z viny postiženého, má nárok na 100% plnění, pak se Kooperativy pošle forlumář s plnými částkami za ony čtyři oblasti. No a pokud rozhodnete, že PÚ vznikl jen pochybením zaměstnance, nemusí postižený mimo nemocenské dostat vůbec nic. tedy se Kooperativě nic neposílá.
Je to asi pro neznalou osobu složitá záležitost, chce to prostě určité proškolení.
Pěkný den.
Děkuji za vyčerpávající odpověď, vše jsem pochopila, problematiku jsem se snažila nastudovat. Jen mi ještě není jasné, jak zjistím výši neschopenky, když jsme MO. To mi za OSSZ řeknou, kolik mu vyplatí nebo to mám zkusit nějak vypočítat - pravděpodobnou neschopenku? Díky AF
S formulářem od Kooperativy si zaskočíte na vaši sociálku, a ti vám tam tu část o vyplacené nemocenské potvrdí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2006 7:38
Pohodový den všem, má prosbu ohledně pracovního úrazu - nikdy jsem neřešila.
Zaměstnanec měl pracovní úraz - uřezal si dva prsty, takže to vypadá na dlouho. Jak mu mám doplácet do prům. výdělku?
Vypočtu tedy normální mzdu, jak kdyby byl pouze nemocen, potom vezmu dobu nemoci, vypočítám průměrem (z předchozího čtvrtletí) náhradu mzdy (jako např. při dovolené), odpočtu vyplacenou neschopenku (jak ji zjistím, dotazem na OSSZ?) a uvedu tento rozdíl do hrubé mzdy?
A plnění ze zákonného pojištění poukáže Kooperativa potom nám, jako firmě? A v jaké výši? Prosím spěchá a děkuji moc