Re: Za chyby se platí!
Nejsem si jistá, ale něco se mně zdá, že bylo někde řečeno, že jestliže se omylem platilo na jinou ZP, měli by to brát, jako že bylo zaplaceno správně a jen částky převést. Taky by mě zajímalo, kam si VZP účtovala tyto neznámé platby.
>>>Dnes mám "den blbec"! Mému klientovi vyměřila ZP
>>>penále z důvodu neplacení zdravotního pojištění. Vše
>>>jsem
>>>zkontrolovala, platí vždy k 5.dni, takže jsem si byla
>>>jistá, že se "opět" spletli jako vloni. Jenže jsem
>>>zjistila, že jsme ZP sice platili, ale na jiný účet.
>>>Chybu
>>>jsem udělala já, jelikož klientům vystavuji tzv.
>>>daňový kalendář, kde jsou uvedeny částky, čísla účtů,
>>>v.s.
>>>a k.s.Číslo účtu samozřejmě bylo zkopírováno podle
>>>manželky, a oni při zadávání trvalých příkazů si toho
>>>taky nevšimli. No to se mi teď prodraží, ale za chyby
>>>se
>>>platí!
>>>Máte někdo zkušenost s tím, když požádám o prominutí
>>>penále z důvodu odstranění tvrdosti dle §53a, zda
>>>něco
>>>prominou? Musí být před podáním žádosti zaplaceno
>>>nejen dlužné pojistné, ale i vyměřené penále?
>>>Díky za Vaše reakce a názory.
Musíte zaplatit celé dlužné pojistné, potom požádat o prominutí penále = žádost o odstranění tvrdosti (§53a z.č. 48/1997 Sb.) a k tomu připojíte čestné prohlášení že vám nebyla poskytnuta veřejná podpora ve smyslu Nařízení Komise ES číslo 69/2001 ...
Zanecháte-li e-mail nebo fax, pošlu vám vzor ale na ZP je určitě mají. Já je mám z ZPMČ.
Věřím, že vám penále odpustí.
>>
>>Na jaký účet jste to platili? Na jinou
>>zdrav.pojišťovnu? Nebo na soukromý účet? Pokud na účet
>>jiné ZP,
>>viděla bych to nadějněji.
>Na účet VZP namísto OZP. Divím se, že VZP nevadilo, že
>ji přicházejí platby neregistrovaného pojištěnce? U
>OSVČ je to přece viditelné, než například u zaměstnanců.
Taky jsem to včera říkala, že už nebudu dělat víc než musím, nevyplácí se to. Ale když jsem řekla klientovi, že penále uhradím (pokud ho neprominou), že je to má chyba, tak řekl, že to nějak dořešíme, že je to i chyba jeho, že měl změnit jen výši platby ZP a ne číslo účtu. No tak budu doufat, že to dopadne dobře.
PS: Na VZP byli ještě drzí, když se jich klient ptal, kde ty platby přiřadili, nemají prý čas kontrolovat každého pojištěnce. No dobrý, a ještě chtějí u žádosti o vrácení přeplatku zvlášť rozepsat každou jednotlivou platbu a datum úhrady. Tak to je drzost!
Re: Ivaně
To rozepsání plateb chápu - jinak by to těžko dávali dohromady.
Ale jinak mám, Ivanko, možná čistě svůj subjektivní pocit, že opravdu děláte víc, než je vaše povinnost (to byla také ta debata o SZM, že?) a potom za svou dobrotu nesete dobrovolně odpovědnost, kterou byste ani nemusela. Nejsem proti uznání chyby, ale ve vašem případě se mi skoro zdá, že budete klientům platit za to potěšení, že jim děláte účetnictví :-) Takže všeho s mírou a ne pro dobrotu na žebrotu :-) J.F.
Re: Pro J. F.
Víte, jsem nakonec i ráda, že mi někdo "otevřel oči". Opravdu máte pravdu, dělám (a nejsem sama) pro své klienty první poslední. Tak teď už jsem se z toho konečně definitivně poučila a co mám ve smlouvě, podle toho pracuji. Už jsem podnikla první kroky a je to fajn.
PS: Ta debata o SZM se týkala mé kolegyně, taky účetní.
Děkuji za Vaši reakci. Zdraví Ivana
Měla jsem loni tentýž případ, místo VOJ ZP jsem platila
rok VZP. KDyž se na to přišlo, tak mi telefonicky sdělili, že penále se v tomto případě neplatí /pokud platby byly prováděny, v temínu, pouze na jinou zdr.poj./. Peníze nám VZP vrátila, já poukázala VOJ ZP a tím to skončilo.
Žádné penále nebylo. okud Vám ho naúčtují, rozhodně požádejte o prominutí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2006 17:32
Dnes mám "den blbec"! Mému klientovi vyměřila ZP penále z důvodu neplacení zdravotního pojištění. Vše jsem zkontrolovala, platí vždy k 5.dni, takže jsem si byla jistá, že se "opět" spletli jako vloni. Jenže jsem zjistila, že jsme ZP sice platili, ale na jiný účet. Chybu jsem udělala já, jelikož klientům vystavuji tzv. daňový kalendář, kde jsou uvedeny částky, čísla účtů, v.s. a k.s.Číslo účtu samozřejmě bylo zkopírováno podle manželky, a oni při zadávání trvalých příkazů si toho taky nevšimli. No to se mi teď prodraží, ale za chyby se platí!
Máte někdo zkušenost s tím, když požádám o prominutí penále z důvodu odstranění tvrdosti dle §53a, zda něco prominou? Musí být před podáním žádosti zaplaceno nejen dlužné pojistné, ale i vyměřené penále?
Díky za Vaše reakce a názory.