Re: §236-§237
Z dohody o prov. práce se pojistné neodvádí, z doh. o prac. činnosti ano. Daň se odvádí podle toho, zda budete nebo nebudete mít u toho zaměstnavatele podepsané daňové prohlášení. Pokud nejste veden na ÚP a ani z jiných důvodů nejste zdravotně pojištěn státem (např. nejste plně nebo částečně invalidní apod.), pak musíte měsíčně platit minimální částku zdravotního pojištění . Když tedy budete zaměstnán na DOPČ, ze které se pojištění odvádí, bude Vám sociální sraženo z dosaženého výdělku, ale zdravotní musí být odvedeno nejméně v minimální výši. Tzn. když si vyděláte rovno nebo více než minim. mzdu, bude Vám sraženo 4,5% a 9% odvádí zaměstnavatel, čímž je minimum odvodu splněno. Pokud si ale v měsíci vyděláte méně než min. mzdu, bude Vám zdr. poj. sraženo ve výši 4,5%, zaměst. odvede 9%, což dá celkem nějakou částku zdrav. pojištění a rozdíl do minimálního pojištění Vám ještě bude sražen ze mzdy.
Když budete pracovat na doh. o prov. práce, musíte se o zaplacení zdrav. pojištění postarat sám, protože z DOPP se pojištění neodvádí.
Pokud jste ale pojištěn státem, bude Vám sráženo pouze ze skutečně dosažené mzdy a nic doplácet nemusíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2006 18:59
Můžete mi prosím poradit jaký je rozdíl mezi §236Dohoda o provedení práce a §237Dohoda o pracovní činnosti z hlediska zaměstnavatale i zaměstnance při odvodech jak daně, tak i na OSSZ a ZP. Jsem v současné době bez prac. poměru a nevím jestli v tomto těchto případech mám něco odvádět, či platit. Děkuji za radu Josef A.