§236-§237

• (neregistrovaný)

4. 5. 2006 18:59

Můžete mi prosím poradit jaký je rozdíl mezi §236Dohoda o provedení práce a §237Dohoda o pracovní činnosti z hlediska zaměstnavatale i zaměstnance při odvodech jak daně, tak i na OSSZ a ZP. Jsem v současné době bez prac. poměru a nevím jestli v tomto těchto případech mám něco odvádět, či platit. Děkuji za radu Josef A.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 5. 2006 20:11

IN (neregistrovaný)

Re: §236-§237
      Podívejte se na těchto stránkách na záložku pojmy. Písmeno D. Jinak vám jako zaměstnanci je vyplácena čistá mzda, odvody platí zaměstnavatel. DPP je na jednorázové činnosti do 100 h, DPČ na opakující se činnosti.

• 4. 5. 2006 21:46

Jiřka (neregistrovaný)

Re: §236-§237
      Z dohody o prov. práce se pojistné neodvádí, z doh. o prac. činnosti ano. Daň se odvádí podle toho, zda budete nebo nebudete mít u toho zaměstnavatele podepsané daňové prohlášení. Pokud nejste veden na ÚP a ani z jiných důvodů nejste zdravotně pojištěn státem (např. nejste plně nebo částečně invalidní apod.), pak musíte měsíčně platit minimální částku zdravotního pojištění . Když tedy budete zaměstnán na DOPČ, ze které se pojištění odvádí, bude Vám sociální sraženo z dosaženého výdělku, ale zdravotní musí být odvedeno nejméně v minimální výši. Tzn. když si vyděláte rovno nebo více než minim. mzdu, bude Vám sraženo 4,5% a 9% odvádí zaměstnavatel, čímž je minimum odvodu splněno. Pokud si ale v měsíci vyděláte méně než min. mzdu, bude Vám zdr. poj. sraženo ve výši 4,5%, zaměst. odvede 9%, což dá celkem nějakou částku zdrav. pojištění a rozdíl do minimálního pojištění Vám ještě bude sražen ze mzdy.
      Když budete pracovat na doh. o prov. práce, musíte se o zaplacení zdrav. pojištění postarat sám, protože z DOPP se pojištění neodvádí.
      Pokud jste ale pojištěn státem, bude Vám sráženo pouze ze skutečně dosažené mzdy a nic doplácet nemusíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).