Re: Daňové a účetní odpisy
>>>Dobrý den, prosím můžete mi poradit jak je to s
>>>odpisy. Odpisuji majetek, v účetnictví 551 - zobrazí
>>>se mi
>>>ve výsledovce. Jak je to ale s daňovými odpisy? Které
>>>odpisy se zahrnují do přiznání? Vím, že je mohu a
>>>nemusím uplatnit - jsou to ty daňové? Děkuji za radu.
>>Na dlouhé povídání, v každé příručce pro začínající
>>účetní.
>Do daňového přiznání uvádíte účetní i daňové. Do
>tabulky B bod a)uvedete daňové odpisy, do tabulky b)účetní
>odpisy. Pak by se Vám na řádku 50 nebo 150 DPPO měl
>objevit rozdíl, o který převyšují daňové odpisy účetní
>nebo naopak.
Re: Daňové a účetní odpisy
Jde o to,jakým způsobem účtujete odpisy.Na účtu 551 jsou účetní odpisy.Jiné odpisy než účetní tam nenajdete.Účetní odpisy můžou být ve stejné výši jako daňové a pak se do přiznání napíše ta samá částka.Pokud jsou účetní odpisy vyšší nebo nižší než daňové, zohlední se v daňovém přiznání pouze ten rozdíl.Daňové odpisy se vypočítají podle zákona o daních z příjmů, účetní odpisy by si měla každá účetní jednotka stanovit sama-třeba když se něco odpisuje 5 let, tak každý rok mžou účetní odpisy dělat třeba 20%,ale daňové odpisy pro každý konkrétní rok musí být dle zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2006 9:53
Dobrý den, prosím můžete mi poradit jak je to s odpisy. Odpisuji majetek, v účetnictví 551 - zobrazí se mi ve výsledovce. Jak je to ale s daňovými odpisy? Které odpisy se zahrnují do přiznání? Vím, že je mohu a nemusím uplatnit - jsou to ty daňové? Děkuji za radu.