Re: Poraďte! Neplátce DPH.
Samozřejmě vím, že mě DPH nezajímá a v účetním software mám nastaveno, že jsem neplátce. Na faktuře se také částka DPH ani sazba neobjevuje, ale jednotková cena bez DPH ANO (viz. můj dotaz výše). Jen potřebuju vědět, zda to tak může zůstat.
Pokud to Váš software jinak neumí, nic s tím nenaděláte (můj nabízí různé volby tisku faktur). Ale pokud nemáte možnost volby např. tisku faktury pro neplátce (kde se vůbec text DPH neobjevuje), tak to tak nechte. Napište ještě dole na faktuře NEJSEM PLÁTCE DPH.
Pokud neplátce vystaví fakturu, na které vyčíslí DPH, to ovšem není váš případ, musí tuto daň odvést a ještě za to dostane pokutu. To ovšem není Váš případ. Prostě sazba DPH a samotná daň by se na dokladu neměla objevit. Doklad by neměl splňovat náležitosti daňového dokladu viz zákon o DPH 235/2004
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2006 19:53
Dobrý den,
potřebuju nutně poradit. Začínám podníkat, jsem neplátce DPH. Mám účetní software, který mi vystavuje fakturu vždy s jednotkovou cenou zboží bez DPH, celkovou cenu za řádek s DPH a celkovou cenu za fakturu také s DPH. Je to tak správně (v souladu se ZDPH)? Mohu mít na faktuře (byť jen) jednotkou cenu za zboží bez DPH? Dodávám ještě, že ani sazbu DPH ani částku DPH mi software na fakturu netiskne. Díky za odpověď.