Re: Uctovani pri pouziti paypay.com
Promiňte mi, ale čtrnáctiřádková věta je na mě moc, zvlášť když obsahuje více než jednu otázku.
Pokusím se: Jak jsem pochopil, systém paypay dovoluje mít libovolný počet účtů v libovolných měnách. Porozuměl jsem také tomu, že peníze lze přijímat odkudkoliv a posílat kamkoliv. Pokud ne, musíte mě opravit a problém se bude řešit jinak. Neměl by tedy být žádný problém zachytit v účetnictví pohyby mezi jednotlivými účty paypay a mezi účty v našich bankách. Jestli jsem to celé správně pochopil, pak došlá (nebo odeslaná) úhrada je jeden účetní případ a přesun peněz mezi účty je další účetní případ, aniž by částky musily být stejné. Pokud budete používat správné přepočty měn podle řádných kurzů, nevidím problém ani u Fin. úřadu. Firmy nepoužívající paypay mají účet v korunách, eurech, dolarech a nedělá jim to problémy. Pokud jde o DPH, to je samostatný problém.
Z Pay Pal uctu bych pak
>>platil presnou castku z faktury v Eurech s poplatkem
>>4,22 Kc, celkem tedy naklady na transakce s pouzitim
>>platby primo Ebankou 500/pri vyssich castkach faktury
>>jeste podstatne vyssi/, pres Pay pal cca 14 Kc, rozdil
>>je
>>tedy velice podstatny, zvlaste kdyz placene castky
>>budou pomerne caste.
>>
>>Podotykam, ze snad zatim uctuji spravne, jelikoz
>>dodavatel je platce DPH v EU a dodava mi za cenu bez
>>DPH,
>>ja DPH vykaujii jak na vstupu, tak na vystupu v
>>danovem priznani.
>>Dekuji vsem za pomoc.
>Pokusím se: Jak jsem pochopil, systém paypay dovoluje
>mít libovolný počet účtů v libovolných měnách.
>Porozuměl jsem také tomu, že peníze lze přijímat odkudkoliv a
>posílat kamkoliv. Pokud ne, musíte mě opravit a
>problém se bude řešit jinak. Neměl by tedy být žádný
>problém zachytit v účetnictví pohyby mezi jednotlivými účty
>paypay a mezi účty v našich bankách. Jestli jsem to
>celé správně pochopil, pak došlá (nebo odeslaná) úhrada
>je jeden účetní případ a přesun peněz mezi účty je
>další účetní případ, aniž by částky musily být stejné.
>Pokud budete používat správné přepočty měn podle
>řádných kurzů, nevidím problém ani u Fin. úřadu. Firmy
>nepoužívající paypay mají účet v korunách, eurech, dolarech
>a nedělá jim to problémy. Pokud jde o DPH, to je
>samostatný problém.
Ano, je to tak.
Priklad: Obdrzim fakturu na 500 Euro.
Z Ebanky odeslu na paypay castku v Kc v prepoctu/pro zjednoduseni 500x30/ tj. 15000 Kc.
Z paypay uhradim fakturu v Eurech 500 Euro na ucet dodavatele v cizine.
Jak budu uctovat, budu v ucetnictvi vykazovat pouze pohyb z Ebanky ci je nutno i dalsi pohyb z Paypay?
Ohledne DPH-jak zaucovat spravne?
Diky za trpelivost.
Nevím jestli vedete DE nebo účtujete podvojné účetnictví. Předpokládejme že podvojné. Jestliže někdo vydá (v tomto případě Ebanka), pak někdo musí přijmout (to je Paypay banka). Bude se tedy jedna cifra (zde 15.000) zapisovat dvakrát. Zrovna tak úhrada faktury do ciziny. Paypay banka vydá 500 Euro, dodavatel přijme 500 Euro. Zase dva zápisy. Jinak ztratíte přehled o pohybech a zůstatcích v Paypay bance a o uhrazených fakturách. Pokud vedete jen Daňovou evidenci, je to úplně stejné. Jedna banka je jeden papír s přehledem o příjmech, vydáních a zůstatku, druhá banka je druhý papír, třetí papír je dodavatel (taky: vydal fakturu, přijal úhradu, máme mu ještě platit něco nebo nic).
Pokud byste ještě něco potřeboval, prosím zadejte nový dotaz, pof stejnou hlavičkou, takhle vzadu se to těžko hledá.
DPH tady v tomto bankovním styku nemá co dělaat.
Pane kolego,
Vracím se ještě jednou, protože mi hezkou chvíli vrtají hlavou vaše zmínky o DPH. Nechci vám dělat školení, ale DPH se řeší při účtování fakturi do ČR nebo do zahraničí, a při účtování faktur z ČR nebo ze zahraničí. ( zdůrazňuji účtování, ne placení) při tom je ovšem rozdílný postup v EU a mimo EU.
Ještě jsou tam také komplikace při nákupu od plátců a neplátců daně. Dříve to bylo pohodlné, protože DPH vyměřil celní úřad, takže situace byla jasná. Teď DPH vyměří celníci jen při dovozu ze zemí mimo EU. Dovoz z EU si musíte zdanit sám a současně oddanit. K tomu se ještě vyplňuje statistika. Pokud se vám bude chtít, tak pro můj klid mi napište, jak dobře se v DPH orientujete.
Mně osobně je DPH protivná.
Vedu dan.evidenci-platce DPH, zbozi nakupuji z EU/Svedsko/ od platce DPH.
On mi doda fakturu, kde je cena bez DPH, ja si predstavuji
/uctuji tak poprve az v dubnu/, ze se mi DPH promitne jak na vstupu tak na vystupu/tak jsem to alespon pochopil z drivejsich dotazu-tj. jakoby se vymaze/ a pri prodeji zbozi budu prodavat s DPH tj. budu odvadet DPH s tohoto prodeje. Jiste podle mych dotazu vidite, ze v DPH se nikterak zavratne neorientuji:-)
Diky moc za upresneni, zda to je takto spravne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 5. 2006 17:59
Dobry den, jelikoz jsem se presvedcil o vyhodnosti platebniho systemu na www.paypay.com, chtel bych ucet pouzivat i jako podnikatelsky a neni mi jasne, jak spravne zauctovat transakce, aby vse bylo z hlediska ucetniho OK.
Pouzivam DE, platce Q DPH/, ucet mam u Ebanky, kde prevod do zahranici vyjde pri napr. 200 Euro na 500 Kc, pri stejnem pouziti pres Paypal.com na 4,22 Kc viz cenik
http://www.paypay.com/b_menu/user_fees.php?country=61&lang=sk&gsm_pmt=t
Spolecnost provozujici paypay ma v cechach ucet u Reifeisen,
proto si predstavuji prevod na tento ucet z ebanky, zahranicni faktura je v Eurech, ucet u paypal v Kc, z Ebanky bych chtel castku preposilat v KC/paradoxne pokud bych chtel na ucet do cech posilat presnou castku jako je na fakture v Eurech, platil bych rovnez 500 Kc, jinak asi 8,90/, nevim ale jak ty penize poslat v Kc, aby to sedelo presne na fakturu. Z Pay Pal uctu bych pak platil presnou castku z faktury v Eurech s poplatkem 4,22 Kc, celkem tedy naklady na transakce s pouzitim platby primo Ebankou 500/pri vyssich castkach faktury jeste podstatne vyssi/, pres Pay pal cca 14 Kc, rozdil je tedy velice podstatny, zvlaste kdyz placene castky budou pomerne caste.
Druhou mene prijemnou ale take jeste prijatelnou moznosti je vkladat primo na Reifeisen banku na prepazku
/ a vest tento ucet jako druhy podnikatelsky i pro FU/, opet mi neni jasne uctovani. Jelikoz jsem vyhledanim v diskuzi nenasel, ze by se toto zde resilo, prosim proto pritomne odborniky o radu
a nazory, jak toto provadet spravne, aby to nebylo napadnutelne pri kontrole FU.
Podotykam, ze snad zatim uctuji spravne, jelikoz dodavatel je platce DPH v EU a dodava mi za cenu bez DPH, ja DPH vykaujii jak na vstupu, tak na vystupu v danovem priznani.
Dekuji vsem za pomoc.