Re: založení s.r.o.
Není to povinnost, spíše se to doporučuje. Větší důvěryhodnost pro zápis do OR a navíc je nemusí správce vkladu mít doma měsíc pod polštářem :-)
§ 60 OZ: Správa a splácení vkladů před vznikem společnosti
(1) Před vznikem společnosti spravuje splacené vklady nebo jejich části zakladatel pověřený tím ve společenské nebo zakladatelské smlouvě. Správou peněžitého vkladu může být též pověřena banka, i když není zakladatelem.
Správce vydá potvrzení o splacení vkladu v hotovosti a ručí za něj až do vzniku společnosti. Toto potvrzení se přikládá k návrhu na zápis společnosti do obchodního rejstříku.
Re: založení s.r.o.
Není to tak, lze i v hotovosti zakladateli, který je pověřen ve spol. smlouvě jako správce vkladu, ten vystaví doklad o přijetí vkladů společníků, dále podepíše Prohlášení správce vkladu s ověřeným podpisem, kde uvede, kolik, kdy a který společník složil a tyto dva dokumenty se přikládají v návrhu na zápis do OR. Je ale pravda, že doklad o složení vkladů v bace na nový účet, který bude účtem nové s.r.o., je naprosto bezproblémový a jednodušší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2006 14:41
> Dobrý den,
> dnes jsem si na vašich stránkách přečetla postup pro založení
> s.r.o. a ráda bych se zeptala na složení vkladu.
> Dle vašich stránek může být vklad složen u správce v
> hotovosti, ale od jedné účetní společnosti jsem se dozvěděla,
> že od nového roku musí být základní jmění složeno pouze na účet.
> Můžete mi poradit, kde si mám ověřit, zda se základní jmění
> může složit i v hotovosti?