Re: MD
Pokud Vám smlouvu neprodlouží, pak záleží na tom, kdy máte plánovaný datum porodu. Protože pokud není v době nástupu na mateřskou zaměstnavatel, na mateřskou se nastupuje 6 týdnů (tj. 42 dnů) před plánovaným datem porodu. Pokud první den nástupu na mateřskou spadne do doby 6ti měsíců od skončení pracovního poměru, pak budete pobírat mateřské dávky na základě výdělků z tohoto prac. poměru. Pokud byste nástup na mateřskou neměla stihnout do 6ti měsíců od skončení prac. poměru, pak stačí, když kdykoli v této době onemocníte a budete marodit až do dne před nástupem na mateřskou, i když tento bude později než 6 měsíců od skončení poměru. Pak byste pobírala i nemocenskou i mateřskou. Máte totiž ochrannou lhůtu 6 měsíců, protože Váš prac. poměr by skončil v době, kdy už jste byla těhotná.
Pokud by ovšem nástup na mateřskou (tj. 6 týdnů před porodem) měl být později než 6 měsíců po skončení poměru a Vy v této ochranné lhůtě neonemocněla nebo nemarodila až do dne před nástupem na mateřskou, pak by Vám mateřská nenáležela.
Na nárok na mateřské dávky je třeba splnit ještě další podmínku a to 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem. Vypadá to, že tuto podmínku byste splnila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2006 14:55
Dobrý den, mám dotaz. 28.2.2005 mi skončil pracovní poměr u zaměstanvatele/trbal 4 roky/. Od 1.3.2005 do 30.6.2005 jsem byla OSVČ. Od 1.7.2005 do 15.7.2005 jsem byla zaměstnána na dohodu o pracovní činnosti. Od 15.7.2006 jsem nastoupila jako hlavní pracovní poměr, smlouvu jsem měla do 31.12.2005, zaměstnavatel mi smlouvu prodloužil opět na dobu určitou do 30.6.2006. Nyní jsem těhotná. Jak to bude s mojí mateřskou dovolenou? V současné době mám již příslib od zaměstnavatele, že mi smlouvu opět prodlouží. Co by se stalo, když by mi smlouvu neprodloužil?
Velice děkuji za odpověď.
Eva