Re: Sledování minimální mzdy-u koho?
Minimální mzda je platná pro všechny zaměstnané v pracovním poměru. To znamená, že se vztahuje na všechny , ať se jedná o důchodce nebo nedůchodce. Rozlišení je v min.mzdě u mladistvých, abolventů škol,část.inv.důchodců a plných inv.důchodců.
U dohod o prac.činnosti či dohod o prov.práce mimo pracovní poměr se nejedná o mzdu ale o odměnu. Proto a kvůli nesledování prac.doby sled. se na ně nevztahuje min.mzda, dokonce nemusí být dodržena( já ale neopomenu vždy poznamku, že nikdo si nesjedná odměnu nižší než je min.mzda dobrovolně).
A jak se prosím vypočte průměr pro náhrady, když je základní plat 8220,- Kč? Já jsem si sečetla hodiny prac.fondu za leden-březen a vydělila třemi, což je 173,33 a pak jsem částku 8220:173,33=47,42/1 hod - což mi nedá částku minimální hodinové mzdy, která bude platná až od července ve výši 48,10/1 hod.Od července bude minimální měsíční mzda 7955,-Kč, což je 48,10 Kč /1 hod.(viz.zákon)-jak došli k částce 48,10/1 hod.? Děkuji
Průměr pro náhrady : mzda za leden až březen bez náhrad děleno odprac. hodinami za čtvtletí= Kč/hod. Nevím proč teď počítáte
(a ne dobře) průměr a chcete aby byl jako min. mzda od července ?A neptejte se,jak došli k částce 48,10 Kč :))
Nedivím se Vám ale, že v tom hledáte logicky návaznost na nějaký fond prac.doby. Tuto návaznost to do určité doby mělo, od určité doby to prostě tak není, protože je v zákoně , že výši min.mzdy stanovuje vláda formou Nařízení vl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2006 10:40
Ke včerejšímu dotazu "Příspěvková organizace-odměňování" mi není ještě zcela jasné u koho se musí nebo spíše nemusí sledovat minimální mzda. Pochopila jsem správně, že důchodcům můžeme dát jakoukoliv odměnu i takovou, která nedosáhne minimální mzdy? Mám na mysli např. to, že na základě dohod o prac.činnosti zaměstnáváme důchodce, kteří jsou odměňováni hodinově, sleduje se zde minimální hod.mzda?Děkuji