Re: výplata cestovních náhrad
§21 z. 119/92 o cest. náhradách:
(3) Zaměstnanec je povinen do 10 pracovních dnů po dni ukončení pracovní cesty předložit zaměstnavateli písemné doklady potřebné k vyúčtování pracovní cesty a též vrátit nevyúčtovanou zálohu.
(4) Zaměstnavatel je povinen do 10 pracovních dnů ode dne předložení písemných dokladů provést vyúčtování pracovní cesty zaměstnance a uspokojit jeho nároky.
Ostatní je zřejmě na právníka seznámeného s podrobnostmi.
Děkuji za odpověď - toto jsem již v zákoně našel, ale co mám v tomto případě dělat? Najmout si právníka a zažalovat firmu??? Kvůli dluhu firmy nemám mnoho volných prostředků na soudy navíc co se stane když v době mezi podáním žaloby a začátkem soudu mi zaměstnavatel zaplatí? Tím by žaloba neměla smysl a peníze mnou vynaložené na právníka by přišly v niveč. Navíc rád bych se zeptal jestli je nějaká promlčecí doba ohledně cestovních náhrad...není možné, že mi po uplynutí celého roku (například) řeknou, že již na náhrady nemám nárok?
Děkuji!
urcite nejaka lhuta bude, jen ted nevim, kde ji hledat (asi obecne v zakoniku prace...), predpokladam, ze bude 3 roky (mozna i rok)... byt vami, tak zahajim "jemny utok" na zam-tele .... rekla bych mu, ze se hodlam obratit na mistni urad prace (navic tam mate pravni pomoc zdarma), popripade na Inspektorat prace..... a uvidite, jestli mu to bude stat za ty problemy...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2006 9:19
Dobrý den,
rád bych se zeptal jak a do kdy musím zaměstnavatel vyplatit zaměstnanci cestovní náhrady. Pracuji ve firmě kde mi zaměstnavatel od června roku 2005 dluží výplatu cestovních náhrad. Další cesty jsem i přes tento dluh uskutečnil v srpnu - lednu roku 05/06. Avšak do dnešního dne jsem neobdržel výplatu náhrad od června loňského roku 2005. Výše náhrad je dohromady cca 100 000 kč. Rád bych se tedy zeptal co mám jako zaměstnanec dělat, pomůže mi nějaký úřad ve vymožení mé pohledávky? Nedojde po nějaké době k jejímu promlčení? Mám jet na další pracovní cestu do které mě zaměstnavatel nutí??? Zaměstnavateli se daří velmi dobře, přesto se v naší firmě dějí takovéto věci, které obhajuje složitou strukturou řízení a vyplácení.
Druhá věc je jestli mohu firmu nějak žalovat a vymoci z ní i náhradu za ušlý zisk z peněz na které mám nárok (3% úroky jsou již 3000kč!). Pakliže ne, mohu z firmy nějak dostat alespoň oficiální omluvu za tento stav?
Velice děkuji za jakoukoliv radu, jsem již ze současného stavu zoufalý.