Pracovní cesta-pracovní doba

• (neregistrovaný)

11. 5. 2006 12:24

Dobrý den,četla jsem si diskusní příspěvek ze dne 10.5. a pokud Vás tím nebudu obtěžovat ráda bych na něj navázala jelikož si nejsem jistá jestli to dobře chápu.
    Uvedu na příkladu svého manžela, který teď řeší podobný případ.
    Jeho prac. doba je od 6.00 do 14.00 bez přestávky.
    Dne 10.4. ráno přišel do práce v 6.00 (nakládali věci, které sebou vezli na montáž), na prac. cestu vyjeli v 9.00 na místo montáže dojeli v 11.30 a z prac. cesty se vrátili dne 14.4. v 16.30 hod. Vždy mu platilli i čas strávený na cestě a teď najednou měl zaplaceno o 12 hod. méně ( to byly ty hodiny co během měsíce dubna strávil cestováním na prac. cestu, podotýkám ,že auto neřídí, jenom je tam vezou).To nemluvím o tom, že dělají od 6.00 do 20.00hod. běžně a aby jim nemuseli platit příplatky tak to vykazují v prémiích. Když se zeptal proč mu zaplatili o 12 hod. méně tak mu paní majitelka řekla, že jí u účetní řekla ,že mu čas, který stráví na cestě platit nemusí.
    Když jsem si četla výše zmíněný příspěvek měla jsem z něho dojem ,že musí a tak jsem hledala v zákoech a našla jsem § 22 zákona č.119/1992 Sb. o ces. náhradách, který jasně říká ,že čas strávený na cestě v rámci pracovní doby je překážka na straně zaměstnavatele a také §130 zákona č.65/1965 sb., který říká, že přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku a myslím si ,že opravdu musí. Ráda bych kdybyste mi můj dojem potvrdili nebo vyvrátili abych věděla jak má nadále manžel postupovat.
    Děkuji za Váš čas i rady.
    Kamila

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).