Re: Pracovní cesta-pracovní doba
--
V příspěvku bylo vše správně popsáno.
Pracovní doba asi 6.00 - 14.30 vč. přestávky.
mzda = výkon práce mezi 6.00 - 14.30 (- 0,5 za přestávku)
náhrada prům. = zasáhne-li prac.cesta (přeprava atd.) do
prac.doby 6.00 - 14.30 (časová mzda)
= jde o překážku na straně zaměstnavatele
mzda + přípl. = výkon práce na stanovenou prac.dobu
před 6.00 po 14.30
Výkonem práce není čas strávený na cestě přepravou, kdy zaměstnanec neřídí (může spát, číst atd.). Pokud řídí (měl by mít ve smlouvě), jde o výkon práce.
Těžko vám radit. Myslím si, že běžně se přesčasové hodiny přepočítávají na odměny apod. i z důvodu limitu. Manžel určitě podepisoval ve smlouvě souhlas s vysláním na prac.cestu a musel tedy vědět, že s touto prací jsou spojeny prac.cesty.
.
>Manžel určitě podepisoval ve smlouvě souhlas s vysláním
>na prac.cestu a musel tedy vědět, že s touto prací
>jsou spojeny prac.cesty.
To , že podepsal v pracovní smlouvě souhlas s vysláním na prac. cestu přece nemá vliv na to, že by mu měli ten čas strávený na cestě v jeho pracovní době zaplatit průměrem i když neřídí ne?
Kamila
Teď jsem vůbec nepochopila o co vám jde. Přece jestli to má zaplacené průměrem, tak na tom je finančně lépe, než kdyby to měl v časovce. Zvlášť když jste psala, že jim přesčasy nevykazují, ale platí v prémiích, takže jim tím ten průměr ještě zvyšují.
Asi jsme si nerozuměli. On ty hodiny, které stráví v autě ve své pracovní době nemá zaplaceny vůbec. O přesčasy vůbec nejde to jsem jen podotkla jak to u nich chodí ,ale nevím jak na tom může být lépe když každou hodinu za přesčas má zaplacenou sice v prémiích ale bez příplatku.
Díky za odpověď
Kamila
Děkuji paní Líbě,Jiřce(toho 10.5. jsem se já neptala) i Daně opravdu mě šlo jeno to jestli jsem ty paragrafy v zákonech pochopila dobře, je mi jasný, že čas strávený na cestě mimo svou prac. dobu má neplacený. Ještě jednou díky jste fajn a omlouvám se, že už jsem se včera neozvala.
Kamila
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2006 12:24
Dobrý den,četla jsem si diskusní příspěvek ze dne 10.5. a pokud Vás tím nebudu obtěžovat ráda bych na něj navázala jelikož si nejsem jistá jestli to dobře chápu.
Uvedu na příkladu svého manžela, který teď řeší podobný případ.
Jeho prac. doba je od 6.00 do 14.00 bez přestávky.
Dne 10.4. ráno přišel do práce v 6.00 (nakládali věci, které sebou vezli na montáž), na prac. cestu vyjeli v 9.00 na místo montáže dojeli v 11.30 a z prac. cesty se vrátili dne 14.4. v 16.30 hod. Vždy mu platilli i čas strávený na cestě a teď najednou měl zaplaceno o 12 hod. méně ( to byly ty hodiny co během měsíce dubna strávil cestováním na prac. cestu, podotýkám ,že auto neřídí, jenom je tam vezou).To nemluvím o tom, že dělají od 6.00 do 20.00hod. běžně a aby jim nemuseli platit příplatky tak to vykazují v prémiích. Když se zeptal proč mu zaplatili o 12 hod. méně tak mu paní majitelka řekla, že jí u účetní řekla ,že mu čas, který stráví na cestě platit nemusí.
Když jsem si četla výše zmíněný příspěvek měla jsem z něho dojem ,že musí a tak jsem hledala v zákoech a našla jsem § 22 zákona č.119/1992 Sb. o ces. náhradách, který jasně říká ,že čas strávený na cestě v rámci pracovní doby je překážka na straně zaměstnavatele a také §130 zákona č.65/1965 sb., který říká, že přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku a myslím si ,že opravdu musí. Ráda bych kdybyste mi můj dojem potvrdili nebo vyvrátili abych věděla jak má nadále manžel postupovat.
Děkuji za Váš čas i rady.
Kamila