Daňové přiznání o.p.s.

• (neregistrovaný)

11. 5. 2006 14:08

Dobrý den, zpracovávám DP jedné škole, která je o.p.s. I přes možnost odečtu podle §20 odst.7, vychází nutnost zaplatit daň. Nevíte někdo o možnosti odečtu dosud nezaplaceného školného, které se eviduje na 385xxx/602xxx, přímo v daňovém přiznání? Jsou to vlastně pohledávky, které měly být zaplaceny do konce roku 2005, ale škole přijdou na účet až v roce 2006 a zhoršují hospodářský výsledek. Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2006 14:53

Ivana (neregistrovaný)

Re: Daňové přiznání o.p.s.
      Bohužel to nijak nejde provést. Školné musíte zaúčtovat předpisem (do výnosů), který musí vycházet z Vašeho předpokladu školného za kalendářní rok a není rozhodující, kdy bude škole zaplaceno. Já osobně předpisy školného účtuji vždy na 378/602, úhrady 221/378 a pokud mi někdo nezaplatí, mám zůstatek na účtě 378 a ne na 385. Na tomto účtě se účtují příjmy příštích období - a to např.nevyfakturované práce, služby, dodávky energie apod. Stává se, že někdo platí zase dopředu např. v září zaplatí za půl rok školného a to musíte taky rozlišit (částku přeplatku vyčlenit) a odúčtovat na účet 384 - výnosy příštích období. Je to celkem náročné to takhle "rozpitvat", kdo Vám zaplatil i na rok 2006 a kdo Vám zase dluží.

• 11. 5. 2006 15:15

šárka (neregistrovaný)

Re: Daňové přiznání o.p.s.
      Ano, myslela jsem si to, moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Máte pravdu se úhradou školného si opravdu "vyhraju", ale co se dá dělat. Přeji hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).