Re: Daň. uznatelnost N a jak zaúčtovat??
Cestovné a stravné můžete vyúčtovávat pouze na zaměstnance v pracovním poměru nebo na DPP a DPČ, rozhodně ne na živnostníka. Ať vám to sám přefakturuje v ceně práce za SW, ještě jsem neviděla, aby nějaký živnostník vyúčtovával ubytování a stravné. Faktury za ubytování, ať si dá on do svého účetnictví a vám o to navýší fakturaci
Re: Daň. uznatelnost N a jak zaúčtovat??
My v naší firmě, pokud pro nás provádí jiná firma nějakou službu a ve smlouvě k provedení práce se uvede, že ubytování budeme platit my i pro zaměstnance této firmy, tak (po poradě s daňovým poradcem) toto ubytování dáváme do daňových nákladů. Cesťák se k tomu nedělá.
Firma, která nám provádí nějaké práce, tak by o hodnotu ubytování navýšila cenu za své služby, tak bychom to vlastně také měli v daňových nákladech. Záleží, jak zní smlouva.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2006 11:17
Dobrý den,
prosím zkušené kolegy o radu, jsme s. r. o., na aktuální zakázce pro nás pracuje vedle našich pracovníků živnostník. Bylo dohodnuto, že budeme hradit ubytování i za něj, on nám průběžně účtuje svou práci.
Nejsem si jistá, jak mám správně vystavit cesťáky:
- některé účty za ubytování jsou jen za našeho pracovníka, tam vystavuji běžně CP s uvedeným ubytováním a stravným
- některé účty za ubytování jsou za 2lůžkový pokoj, tedy za našeho pracovníka a za externistu a já teď netuším, jak správně vystavit takový cesťák, jestli jej mám vystavit na našeho pracovníka, externistu uvést jako spolucestujícího, zahrnout tam celkovou částku za ubytování a na stravné má nárok pouze náš pracovník?
- je v tomto případě nutné, aby nám po ukončení zakázky v závěrečné faktuře živnostník vyúčtoval jmenovitě částku za ubytování nebo stačí uvést, že nám fakturuje SW práce na zakázce XXX?
Předem moc díky za konzultaci a přeji hezký den;o))
Šárka