Re: Mám nárok na odstupné ????????
Pokud je pracovní poměr ukončen dohodou dle § 43, pak vám odstupné nenáleží. Pokud by jste ukončili dohodou dle § 46, pak ano. Odpověď najdete v § 60a: Odstupné náleží zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 46 odst. 1 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, náleží při skončení pracovního poměru odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku.
Re: Mám nárok na odstupné ????????
Samozřejmě, že § 60a se vztahuje na zaměstnavatele. Ale i dle § 46 se může zaměstnanec, který dostal výpověď od zaměstnavatele pro nadbytečnost, dohodnout na odchodu bez dodržení výpovědní lhůty. Pak jde o výpověď dle § 46 s nárokem na odstupné. Nevím o žádné možnosti, jak by při podáníní výpovědi zaměstnancem měl tento nárok na odstupné. A aby si zaměstnanec sám dal výpověď pro nadbytečnost je nesmysl. Nadbytečnost zaměstnance je snad na posouzení zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2006 18:39
Dostala jsem výpověď del § 46 odst.1, písm. c) - pro nadbytečnost. Protože jsem si sehnala jinou práci,skončila jsem dřív ještě před uplynutím tříměsíční výpovědní lhůty - podala jsem dohodu o rozvázání pracovního poměru dle § 43. Mám i v tomto přípřípadě nárok na odstupné? Děkuji za odpovědi.