Re: Kouření ve veřejné budově
>Prosím o Váš názor na věc: pracuji v příspěvkové
>organizaci, jejímž zřizovatelem je kr.úřad. Jedná se
>konkrétně o muzeum. Mám za to, že by zde obecně měl platit
>zákaz kouření (pro návštěvníky, i pro zaměstnance),
>ovšem do dnešního dne není nikde tento zákaz aplikován.
>Návštěvníci zde sice nekouří, ovšem zaměstanaci ano, a
>to bez jakéhokoli omezení. V lednu, na pracovní poradě
>jsem upozornila ředitelku i přítomné kolegy, že od
>nového roku platí "protikuřácký" zákon, který platí i u
>nás. Oficiálně se nestalo nic, kuřáci se chvíli snažili
>kouřit na místech,kde nejsou moc na očích, nebo si
>aspoň zavírali dveře svých kanceláří, aby nesmrděli na
>celý dům, ale už jim zase otrnulo. Prim vede kolgyně v
>sousední kanceláři, která kouří jednu od druhé,
>celodenně otevřené dveře na chodbu, a kam všichni musíme
>chodit ( je mj.pokladní, takže pro výplatu, stravenky,
>obstarává poštu, takže s poštou k odeslání a pro došlou
>poštu...) a obačs tam s ní vykuřuje ještě ředitelka. Už
>jsem pořídila kopie protikuřáckého a všech
>soivisejících zákonů a vyvěsila je na nástěnku, ale všichni na to
>kašlou. Je nás necelých 30 zaměstnanců, víc jak
>polovina nekuřáků a nikdo s tí nehne, resp. většina to tiše
>trpí, protože se bojí autokratické šéfové.
>Samozřejmě se můžu obrátit na zřizovatele, ale chci
>mít napřed jistotu, že mám pravdu, že skutečně zákaz má
>platit všude, a např. jen v prostorách, kam chodí
>návštěvníci, i když i tam se kouří. Máte-li někdo v tomto
>lepší přehled než já, vyjádřete se. Děkuji.
Pracuji rovněž v příspěvkové organizaci a také v muzeu. Tiše trpím kvůli kuřákům neboť ti kouří ve všech veřejných prostorech.Bohužel kouří i celé vedení org., proto je zbytečné cokoli namítat.Jediná záchrana by snad byla striktním příkazem zřizovatele, ale i ten by musel tento "příkaz" kontrolovat a pochybuji, že zřizovateli tolik záleží na zdraví zaměstnanců.
Tož policii k nám dovedeme přivolat velmi rychle i bez kamaárada, ale ... Když nám líčil noční vrátný jejich noční zásah, když nám z budovy kradli měděné plechy, neumím si představit, jaká trapárna by nastala kvůli "pouhému" kouření. Ovšem, můžu to pro začátek zkusit slíbit. Sama nekouřím už pět let, přestala jsem ze dne na den, takže moc dobře vím, že to jde. Jednou jsem se do toho dala, a nemíním to odpískat, takže při nejbližší vhodné příležitosti ...:-)
zákon 379/2005 (http://www.mvcr.cz/sbirka/2005/sb133-05.pdf)
mluví, alespoň pro mně jako nekuřáka, úplně jednoznačně i co se týká kouření v restauracích. To jenom ti zas..ní kuřáci to nechtějí vzít na vědomí a pořád si to překrucují. Dělají jakoby na nich stála ekonomika naši republiky. Mít ve firmě kuřáka, tak ho vyrazím oknem. No, vlastně bych ho ani nezaměstnal.
Choďte mimo budovu, pokud tam nestrávíte polovinu prac.doby, jenže ta moje kolegyně, než by tím naším barákem došla mimo budovu a zpět na pracoviště, tak by byla mimo celý den. Nechala se slyšet, že teda půjde na pracák. Asi je to fakt nenahraditelná síla, když se jí to trpí. A když může ona, můžou všichni ostatní. Úsměvné na tom je, že ze všech našich kuřáků zrovna ta ředitelka kouří nejmíň a věřím, že kvůli sobě to nedělá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2006 22:12
Prosím o Váš názor na věc: pracuji v příspěvkové organizaci, jejímž zřizovatelem je kr.úřad. Jedná se konkrétně o muzeum. Mám za to, že by zde obecně měl platit zákaz kouření (pro návštěvníky, i pro zaměstnance), ovšem do dnešního dne není nikde tento zákaz aplikován. Návštěvníci zde sice nekouří, ovšem zaměstanaci ano, a to bez jakéhokoli omezení. V lednu, na pracovní poradě jsem upozornila ředitelku i přítomné kolegy, že od nového roku platí "protikuřácký" zákon, který platí i u nás. Oficiálně se nestalo nic, kuřáci se chvíli snažili kouřit na místech,kde nejsou moc na očích, nebo si aspoň zavírali dveře svých kanceláří, aby nesmrděli na celý dům, ale už jim zase otrnulo. Prim vede kolgyně v sousední kanceláři, která kouří jednu od druhé, celodenně otevřené dveře na chodbu, a kam všichni musíme chodit ( je mj.pokladní, takže pro výplatu, stravenky, obstarává poštu, takže s poštou k odeslání a pro došlou poštu...) a obačs tam s ní vykuřuje ještě ředitelka. Už jsem pořídila kopie protikuřáckého a všech soivisejících zákonů a vyvěsila je na nástěnku, ale všichni na to kašlou. Je nás necelých 30 zaměstnanců, víc jak polovina nekuřáků a nikdo s tí nehne, resp. většina to tiše trpí, protože se bojí autokratické šéfové.
Samozřejmě se můžu obrátit na zřizovatele, ale chci mít napřed jistotu, že mám pravdu, že skutečně zákaz má platit všude, a např. jen v prostorách, kam chodí návštěvníci, i když i tam se kouří. Máte-li někdo v tomto lepší přehled než já, vyjádřete se. Děkuji.