Daňový základ u závislé činnosti

• (neregistrovaný)

15. 5. 2006 16:29

Prosím jaký bude daňový základ a jak to bude se slevou u par.6.

Zaměstnanec podepsal Prohlášení..

př.
    hrubá mzdy činila 10 000,- Kč
    soc. - 800,- Kč
    zdr. -450,-Kč
    --------------------------------------
    záloha na daň - 1056,- Kč
    sleva na dani -600,- Kč

Tak a teď v danovém přiznání to bude takto?

10 000 - 1 250 = 8 750 daňový základ pro závislou činnost
    a potom mohu akorát odečíst 456 Kč co jsem zaplatila zálohu na daň ? A co s tou slevou ještě ji někde uvádím. Děkuji mnohokrát za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 5. 2006 16:38

Jana (neregistrovaný)

Re: Daňový základ u závislé činnosti
      Zdá se mi, že jste zapoměla na nezdanitelnou položku na poplatníka. Je to 3.170,-, tzn. 10000-pojistné=základ daně, odečtete neznanitelnou položku 3.170,- a teprve tehdy se počítá záloha na daň, ve vašem případě to vychází 837,-. Od té se pak odečítá sleva na dani.
      V případě daňového přiznání je to stejné. Sečtete daňové základy, odečtete pojistné, nezdanitelnou položku na poplatníka za celý rok, a vyjde vám daňový základ. Z něj vypočítáte daň, do příslušných kolonek zapíšete nárok na daňovou slevu za celé období, zaplacené zálohy a vyjde vám konečná suma - doplatek, nebo přeplatek. Postupujte podle návodu, je to vcelku srozumitelné. Důležité je vědět to základní schéma výpočtu.

• 15. 5. 2006 16:47

Karel (neregistrovaný)

To ano, ale mám zjistit daňový základ ze závislé činnosti.
      Tak to bude hrubá mzda - pojistné? Potom až budu mít i par. 7 tak pak tam uvedu odčitatelnou položku a slevu na dani?

• 15. 5. 2006 17:05

jana (neregistrovaný)

Ano daňový základ je hrubá mzda - pojistné. Potom až odčitat.pol. a sleva se dává až z daně. Dobře to máte

• 16. 5. 2006 12:47

Jiřka (neregistrovaný)

Mně se ale zdá, že dotaz směřoval k výpočtu daní letos. Letos už žádná odečitatelná položka 3170 není. Základ daně tedy bude hrubá mzda mínus pojistné a zakrouhlí se na stovku nahoru.

• 15. 5. 2006 23:38

Ivana (neregistrovaný)

Re: Můžu dotaz?Nnerozumím zadání.
      Nerozumím tomu, který rok daňového přiznání řešíte? Ty částky, které uvádíte a sleva na dani se přece týká až roku 2006. V roce 2005 byla přece nezdanitelná částka 3170Kč měsíčně. Už je asi pokročilá hodina a proto to nechápu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).