Re: nákup automobilu z jiného čl. státu
Ahoj Iveto našla jsem v minulých diskuzích toto: Při pořízení ojetého automobilu z jiného členského státu podléhá stejnému režimu jako pořízení zboží. Jedná se tedy o zboží. Daň standartně přiznat na ř. 220 a zároveň nárokovat na ř. 320. Musíš mít ale doklad že auto bylo koupeno z Německa od plátce DPH. Ahoj Mira Napajedla
Re: nákup automobilu z jiného čl. státu
Ano chová se to skutečně jako pořízení zboží z jiného čl.státu. Skoro bych souhlasila, ale problém vidím v tom, že v ř. 320 nárok na odpočet DPH není - viz § 75, odst. 2 zákona o DPH - plátce nemá nárok na odpočet daně při pořízení osobního automobilu. Nárok by byl, pokud byste auto koupili a prodali, ale Vy jej máte v majetku firmy. Dle mého názoru to patří jen do ř.220.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2006 17:48
Dobrý den,
minulý týden jsem převzala účto od jiné účetní a dnes mi volali z FÚ ohledně DPH za 1. Q 2005.
V lednu 2005 firma (s.r.o.) nakoupila ze zahraničí automobil (M1G), ale nejednalo se o nový automobil (firma není 1. majitel, auto bylo v evidenci v SNR vice jak 6 měsíců), ale jeho hodnota byla 25 tis EUR. Automobil je v majetku firmy a odepisuje se.
Na přiznání k DPH za 1. Q 2005 není ani zmínka o tomto nákupu. Je to v pořádku, nebo by se to do přiznání k DPH mělo promítnout?? jestliže ano, tak na kterých řádcích?
Děkuji Iveta