DE a úvěr

• (neregistrovaný)

16. 5. 2006 9:46

Účtuji jen v účetnictví a DE neznám. Známý se na mě obrátil s otázkou, zda si může dát do N spec. vozidlo pořízené na úvěr. Vozidlo přihlásil na RČ ne na IČO, úvěr má na IČO. Splátky platí z podnikatelského účtu. Na úroky dostal dotaci. Podle mě - teda kdyby to bylo přihlášené na IČO by to byl závazek vůči bance a snižoval by se splátkama. A specialní vozidlo by dal do majetku, uplatnil odpočet DPH a odepisoval dle sazby. Ale DE neznám a celkem mě zajímá jak to vlastně proúčtovat.Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2006 10:12

Anonymní (neregistrovaný)

Re: DE a úvěr
      U FO může mít zapsan OA i na r.č. a dát si ho da majetku - to lze.
      Můj názor :
      Vozidlo bych vložila do majetku (skladová karta), splátky úvěru bych v DE "účtovala" jako bez vlivu na zisk, úroky z úvěru jako daňový výdaj, dotaci na úroky jako daňový příjem.
      A DPH? Nevím zda má nárok.
      Co vy na to?

• 16. 5. 2006 10:33

DD (neregistrovaný)

No, pokud to jde, tak jo.
      Ale daň. náklad je v tom případě i PHM a pojistky a tak? Přeci když si pořídí os. auto na RČ, tak si píše cesťáky a do N nedává opravy a PHM. Zlaté účetnictví DE mi připadá strašně složitá ;o))

• 16. 5. 2006 11:06

Anonymní (neregistrovaný)

Ne, u FO je rozhodující, že OA v DE zapíše na kartu majetku = vložil do obchodního majektu = PHM, opravy, provoz, pojistky jsou daňově uznatelné. Zda je v TP zapsáno IČO nebo r.č. není rozhodující = pořád to je ta samá osoba.

• 16. 5. 2006 11:10

DD (neregistrovaný)

aha, tak už je mi to jasné. Tak děkuji moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).