Re: DE a úvěr
U FO může mít zapsan OA i na r.č. a dát si ho da majetku - to lze.
Můj názor :
Vozidlo bych vložila do majetku (skladová karta), splátky úvěru bych v DE "účtovala" jako bez vlivu na zisk, úroky z úvěru jako daňový výdaj, dotaci na úroky jako daňový příjem.
A DPH? Nevím zda má nárok.
Co vy na to?
Re: DE a úvěr
Ne, u FO je rozhodující, že OA v DE zapíše na kartu majetku = vložil do obchodního majektu = PHM, opravy, provoz, pojistky jsou daňově uznatelné. Zda je v TP zapsáno IČO nebo r.č. není rozhodující = pořád to je ta samá osoba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2006 9:46
Účtuji jen v účetnictví a DE neznám. Známý se na mě obrátil s otázkou, zda si může dát do N spec. vozidlo pořízené na úvěr. Vozidlo přihlásil na RČ ne na IČO, úvěr má na IČO. Splátky platí z podnikatelského účtu. Na úroky dostal dotaci. Podle mě - teda kdyby to bylo přihlášené na IČO by to byl závazek vůči bance a snižoval by se splátkama. A specialní vozidlo by dal do majetku, uplatnil odpočet DPH a odepisoval dle sazby. Ale DE neznám a celkem mě zajímá jak to vlastně proúčtovat.Děkuji