Kombinované-dálk.studium VŠ

• (neregistrovaný)

16. 5. 2006 10:46

Prosím o radu,dcera/20let/ na podzim 2006 začne dálk.-komb.studovat VŠ,zaměstnána nikde není ani nebude.Mám nárok na přídavek na dítě? A ona musí si hradit zdravotní poj.? A je to řádné studium?Děkuji Simona

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2006 11:07

Markéta (neregistrovaný)

Re: kombinované-dálk.studium VŠ
      Já se letos také chystám studovat dalkově kombinované studium a bylo mi řečeno, že nebudu mít status studenta, tím pádem nemám nárok ani na přídavky na dítě. Nevím jak je to s třeba s podporou v nezaměstnanosti.

• 16. 5. 2006 12:41

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud je to státem uznaná VŠ a nebude to studium v programu celoživotního vzdělávání, pak má status studenta, protože u VŠ studia na formě nezáleží. Může být denní i dálkové. Pak by měla nárok jak na přídavky tak na studentskou slevu z daně (pokud by si vydělávala, což klidně může). Zároveň rodič může uplatňovat slevu na dítě, pokud s ním žije ve společné domácnosti. Viz Zákon o státní soc. podpoře 117/1995, § 11 a §12

• 17. 5. 2006 6:45

Simona (neregistrovaný)

Tak jsem ještě zjištovala další skutečnosti.Děkuji moc všem kteří odpověděli.Na úřadu práce mi sdělili a dali tiskopis pro dceru,který má potvrdit na VŠ ..a jde o Věc:Žádost o sdělení skutečností podle ust.§32odst.3.zákona č.71/1967Sb.má se tam zaškrtnout-zda studium bylo /nevím proč není JE/ soustavnou přípravou na budoucí povolání pro účely státní soc.podpory a důchodového pojištění.A dále forma studia a u kombinovaného možnosti a/více než 50%prezenčního studia. b/méně než 50%prezenčního studia.Paní na úřadě práce mi sdělila,že pokud to bude za b/ tak se dcera může zaregistrovat na UP./Což asi uděláme poněvadž nebudem muset platit zdr.poj.a já jako matka ovšem asi ztratím nárok v zaměstnání na slevu na dani a přídavky/ i když ji vlastně porád živím..Jak vy tomu rozumíte? nebo se mýlím??Simona

• 17. 5. 2006 15:45

Jiřka (neregistrovaný)

Nevím, jak to ÚP myslí,zřejmě mají svá kritéria,při kterých se lze nebo nelze zaevidovat. Ale platí to, co jsem již psala.Důležité je zjistit zda má nebo nemá status studenta. I kdyby celé VŠ studium bylo jen dálkové - pokud nestuduje v programu celoživotního vzdělávání, má status studenta. Je tedy nárok přídavky, daňovou slevu a zdravotně je pojištěna státem. Pravidlo zní - u vysokoškolského studia na formě studia nezáleží. Pokud by ale byla studentkou VŠ v programu celoživotního vzdělávání, pak status studenta nemá, i kdyby studovala denně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).