Re: platba hotově 31.12.2005
+Podle mého soudu se nic neděje. DPH byla na obou stranách zúčtována při zápsiu faktury, vy vedete podvojné účetnictví, takže základ daně nebyl zkrácen. Asi by nebylo od věci vystavit nový příjmový doklad (rozuměl jsem tak, že jde o příjem) s letošním datem. Jde pouze o majetkový pohyb, asi těžko bude někdo kontrolovat druhou stranu. Ale to už musíte uvážit.+
Mně se křížová kontrola nezdá tak nepravděpodobná. Podle mého jde o "klasickou" fakturaci mezi SRO a spřízněnou FO ve snaze optimalizovat daňový základ. Protože "normální" obchody se neuskutečňují 31.12. a určitě nešlo jen o pár korun. Proto si myslím, že zkreslení data operace na jedné straně by mohlo věci jen uškodit.
Není to tak, FO nakupuje zboží u naší s.r.o. po celý rok, obrat kvartálně přes 500 tis. Kč, ale je možné, že výši zmiňované částečné úhrady si přizpůsobila svému DZ.
Taky se přikláním k otevření účetnictví 2005, jenom se mi moc nechtělo posílat FÚ opravenou rozvahu ...
V pokladně to fyzicky 31.12.2005 asi nebylo, to byste při kontrole účtu 211 se zápisem o inventuře na chybu přišla. Takže peníze někdo přijal a nechal si je, no a po Novém roce je dal do pokladny. A nebo taky nedal. Časová nesrovnalost měla(mohla) být odhalena při inventarizaci pohledávek s dlužníkem. Spíše bych viděla táhnout to přes pohledávky za osobou, která je měla.
Otevírat kvůli tomu knihy by bylo asi správné, ale já bych se na to vykašlala a řešila to až v r. 2006.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2006 15:03
S.r.o. ,faktura vystavená v 11/2005, zaplacená 31.12.2005, pokladní doklady jsem dostala až po závěrce - jak mám zaúčtovat platbu? Mám otevřít účetnictví a zaúčtovat 31.12.2006 nebo nechat 1.1.2006 jako úhradu do pokladny? Jde o to, že plátce je fyzická osoba a výdajové doklady má v evidenci 2005 zahrnuty. Tedy aby při případné kontrole nebyl výdaj FO zpochybněn.
Děkuji za radu.