Prosím o radu

• (neregistrovaný)

16. 5. 2006 19:34

Prosím poraďte, můj děda před cca 35-ti let postavil chatu v rekreační oblasti na pronajmutém pozemku od tehdejšího JZD. Po skončení této smlouvy už se o to dál nikdo nestaral. Dnes je chata převedená na mě ale pozemek je veden jako církevní ve správě státu. Dá se nějak pozemek získat do osobního vlastnictví dlouhodobím užíváním? Na úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových mi nabídli jedinou věc: Pozemek mi prodat nemůžou, ale nájemní smlouvu to ano tu mi vyměří velmi rádi. Prosím o pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2006 20:27

Jana (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu
      Podle mého názoru vám nezbývá zatím jiná možnost, než uzavřít nájemní smlouvu (pokud na ní oni budou trvat). Ale pokud vlastník pozemku z vlastní iniciativy tuto smlouvu neuzavře, tak proč by jste sama vyvíjela iniciativu? Pokud je zřejmý vlastník pozemku a vy víte, že jim patří, není tu možnost aby automaticky přešel do vašeho vlastnictví. Možná oni časem usoudí, že je jim pozemek, na kterém stojí vaše nemovitost v podstatě k ničemu a nabídnou vám ho ke koupi. Chce to zřejmě čas.

• 17. 5. 2006 9:01

právník (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu
      Stát pozemek zabavil, zákon jej vrátil. Pokud máte na mysli vydržení vlastnického práva, tak to ve Vašem případě nepůjde; pozemek měl vlastníka a Vy jste nebyla v dobré víře, že je pozemek Váš (měla jste ho pronajatý). Zkuste souhlasit s nastolením práva, t.j. uzavřete nájemní smlouvu a plaťte nájem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).