Re: přestupek - právní vyklad zakona
moc dekuji za odpoved, u tohoto zneni byla posledni novela k 1.1.06, tak snad je posledni ;) ... ale zpet k vasi odpovedi, asi dam konkretni priklad, abychom si rozumeli ;), ja se v tech pravnich klickach zrovna neorientuji... kdyz dostanu pokutu za spatne parkovani (resp. slozenku), kterou nezaplatim, ale po dobu 1 roku se me nikdo "neuhani", mohu to pustit z hlavy, protoze je prestupek promlceny? Nebo je v tom nejaky ten hacek, ze uz mam vystavenou slozenku....?
Neřekl bych, že složenka znamená projednání případu, ale snad to někdo ví líp. Tu složenku jste vzala kde? Dostala jste předvolání?
Jestli na to máte žaludek, tak zkuste ten vousatý trik s osobou blízkou, ale rychle - má se to změnit.
nenene .... myslela jsem to trochu jinak (ten "trik" - ja tomu rikam dira v zakone - s osobou blizkou znam, ale to neni tento pripad - btw. ma se menit k 1.7. ;)
Tu slozenku jsem dostala od policajta, protoze mi chtel dat pokutu a ja nemela penize (tedy ono se to netyka me, ale to je jedno, takhle to je jednodussi... ;) a pokud jsem po cely rok neobdrzela ani jedno predvolani, muzu povazovat celou zalezitost za promlcenou?
Pokkud mám správné informace a zkušenost z praxe, tak ve Vašem případě přestupek byl s Vámi na místě projednán, uznala jste zavinění, nezaplatila jste z nějakého důvodu na místě, proto jste dostala a převzala složenku a teď Vás nikdo neuhání, ale pozor na to, ty nezaplacené pokuty vymáhá FÚ a zavání to průšvihem, protože údajně doměřují částku za nezaplacení včas. Aby Vám to nenarostlo více než částka pokuty.
Promlčení přest.nastane po roce, jestliže byl přest.zjištěn později, nelze za něj už postihnout.
Ano, je to tak. Převzetí složenky je rovno zaplacení a tedy uznání přstupku. Tím byl přestupek projednán a tedy už není diskuse o promlčení. pravný prostředek už není (zjednodušeně řečeno) a vy máte závazek ze složenky. V tomto případě radím zaplatit - státní autority s oblibou začnou vymáhat platbu těsně před promlčením závazku, až už je penále docela vysoké, takže jestli se rok od převzetí složenky nikdo neozval, neznamená to, že je po všem.
Panove, dekuji Vam obema.
Jen mi nejde do hlavy jeste jedna vec - kamarad mi rikal, ze ho chytil revizor, sepsal s nim pokutu, ale on nezaplatil... predpokladam, ze mu chodili upominky, ale k soudu si ho pozvali az za dele nez rok ... jeho pravnik ho z toho "vysekal" prave diky tomu, ze prestupek je za 1 rok promlceny.... zda se mi to divne, protoze tim, ze s nim revizor sepsal ten protokol a dal mu ho podepsat vlastne ten prestupek uznal (je to podobne jako s tou pokutou, ne?)
No, kazdopadne to tu nechci moc rozebirat, nechci nikoho provokovat ;)
Jeste jednou diky.
Není to podobné. Dopravní podnik je privátní subjekt a porušení smluvních podmínek s privátním subjektem není předmětem přestupkového zákona. Tu situaci přesně nechápu, protože zde nedošlo k přestupku, ale prostě k dluhu, který není promlčen za rok.
>>Pokkud mám správné informace a zkušenost z praxe, tak
>>ve Vašem případě přestupek byl s Vámi na místě
>>projednán, uznala jste zavinění, nezaplatila jste z
>>nějakého
>>důvodu na místě, proto jste dostala a převzala
>>složenku a teď Vás nikdo neuhání, ale pozor na to,
>>ty
>>nezaplacené pokuty vymáhá FÚ a zavání to průšvihem,
>>protože
>>údajně doměřují částku za nezaplacení včas. Aby Vám
>>to
>>nenarostlo více než částka pokuty.
>>Promlčení přest.nastane po roce, jestliže byl
>>přest.zjištěn později, nelze za něj už postihnout.
Přestupek ne, jeho následky ano.
>
>fú už nevymáhá. vymáhají celníci:-)
Pokutu za špatné parkování vymáhají celníci? Necítíte občas takovu tupou bolest vzadu na hlavě :-))
to myslíte ústí celníkovy zbraně? ne. já pokuty platím:-))
ale vážně. vy my snad nevěříte? brnkněte si na FÚ I - tam by měli vymáhat pokuty od vás. oni vám to potvrdí, že už ne.
jen článek z novin (zákon netřeba citovat, neb pokuty vymáhá správce daně a tím je podle zákona nejen fú, ale i obec, celníci apod.):
Od 1. ledna 2006 už nebudou dluhy za nezaplacené pokuty vymáhat finanční úřady, ale celníci. Největší část těchto pokut udělí policie, a to především motoristům. Na celní správu ale přechází vymáhání veškerých pokut, kterými hříšníky trestá státní správa.
"Od 1. ledna roku 2006 přebíráme vymáhání nezaplacených pokut. Dosud to je v pravomoci finančních úřadů," informovala Jitka Blahutová z plzeňského celního ředitelství. Celníci budou mít i své exekutory.
Blahutová dodala, že celníci začnou "s čistým stolem". Od finančního úřadu tedy nebudou přebírat pokuty, které policisté rozdají do letošní silvestrovské půlnoci.atd atd.....
Petr Ježek, MF DNES
VYTISKNOUTE-MAILEMNA MOBIL
--------------------------------------------------------------------------------
mimochodem, proč mi to nevěříte???
*** Díky za informaci. Předpokládám, že je správná, neboť tohle vyplývá i ze stránek celní správy. A že někdo nevěří? Myslím, že je v pořádku "nevěřím, dokud si to neověřím". Taky bych nevěřila :-))) Věřit všemu, co kdo tady napíše, bez možnosti si to ověřit, by asi to pravé ořechové nebylo. Jen to, že "to řeknu JÁ", ještě neznamená, že mám pravdu :-))))) ***
>>>Pokutu za špatné parkování vymáhají celníci? Necítíte
>>>občas takovu tupou bolest vzadu na hlavě :-))
>*** Díky za informaci. Předpokládám, že je správná,
>neboť tohle vyplývá i ze stránek celní správy. A že
>někdo nevěří? Myslím, že je v pořádku "nevěřím, dokud si
>to neověřím". Taky bych nevěřila :-))) Věřit všemu, co
>kdo tady napíše, bez možnosti si to ověřit, by asi to
>pravé ořechové nebylo. Jen to, že "to řeknu JÁ", ještě
>neznamená, že mám pravdu :-))))) ***
tak jsem to nemyslel. kdyby tam nebylo to ironické "tupá bolest někde v hlavě", tak je to bez té otázky, pouze s odkazem na zákon atd.. když nevěřím, většinou se zeptám, kde na tom ten oný byl a ne mu hned říkat takové poznámky. vy např. byste se asi zeptala - a kde to prosím najdu? můžete to něčím podložit? nebo ne?:-)) a o tom by ta diskuze tady měla být. ne o tom, "shazovat " druhého aniž mám opravdu důkladně ověřeno, že "kecá".
už jsou upíchlí ve spotřebních daních, v pokutách, jako asistence u fú, cizinecké policie atd...atd...byste koukal, co vše dělají:-) přece by je nemohli zrušit. a přímo na berňáky je taky rozpustit nemohli jak bylo původně v plánu. měli by tam totiž o mooooc nižší platy, bez "výslužného". takže dělají totéž, co dělal berňák, jen se zbraní, jako veřejný činitel a za mnohem víc peněz:-(
a z té tupé bolesti si nic nedělejte, to přejde:-)
>>>>mimochodem, proč mi to nevěříte???
>>>A do prdele... Tak z toho cítím tupou bolest v hlavě
>>>zase já. Ale ano, docela tomu věřím - někam ty
>>>strovky
>>>celníků po zrušení celnic upíchnout musí...
>>
>>už jsou upíchlí ve spotřebních daních, v pokutách,
>>jako asistence u fú, cizinecké policie
>>atd...atd...byste
>>koukal, co vše dělají:-) přece by je nemohli zrušit.
>>a
>>přímo na berňáky je taky rozpustit nemohli jak bylo
>>původně v plánu. měli by tam totiž o mooooc nižší
Právě tohle jsem předpokládal - že svlékli uniformu, zahodili krochny a šli škodit jinam. Netušil jsem, že zůstali "celníky" a takto změnili své aktivity.
>>platy,
>>bez "výslužného". takže dělají totéž, co dělal
>>berňák,
>>jen se zbraní, jako veřejný činitel a za mnohem víc
>>peněz:-(
>> a z té tupé bolesti si nic nedělejte, to přejde:-)
... pan doktor taky říkal...
>
>*** Perfektní!....a oba. Je to fajn :-))) ***
nebo raději hodím odkaz hned, ať mě zase Jana F nemusí litovat, že jsem chudák, který věří nesmyslům, které píše:
337/92 -Část první
Obecná ustanovení
§ 1 Rozsah působnosti
..........
(3) Podle tohoto zákona postupují územní finanční orgány 3) a další správní i jiné státní orgány České republiky, jakož i orgány obcí v České republice věcně příslušné podle zvláštních zákonů ke správě daní (dále jen "správce daně"), daňové subjekty, jakož i třetí osoby stanovené v tomto zákoně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2006 13:19
Prosím o radu, mohu si ustanovení Zákona o přestupcích č. 200/1990 v novelizovaném znění v
§ 20
Zánik odpovědnosti za přestupek
(1) Přestupek nelze projednat, uplynul-li od jeho spáchání jeden rok; nelze jej též projednat, popřípadě uloženou sankci nebo její zbytek vykonat, vztahuje-li se na přestupek amnestie.
vysvětlit tak, ze když se po roce od spachaní přestupku "nic" nedeje, nikdo se neozve, tak je tento přestupek "promlcený"?
Slysela jsem, ze ano, tak se chci ujistit.
Predem diky za odpovedi, snad tento dotaz nevzbudi vlnu poboureni, chtela bych jen vedet, co znamena v zakone toto ustanoveni.