DĚDICTVÍ - POMOC

• (neregistrovaný)

19. 5. 2006 7:50

Dobrý den, prosím o radu ohledně dědictví. Před 14 dny nám umřel děda. Z toho vyplývá, že dědí babička + 3 dcery. Dědovi patřil byt napůl s babičkou, 2 auta a určitě i nějaké vvkladní knížky. Moje maminka chce podepsat Čestné prohlášení, že se vzdává dědictví po dědovi a dává to ve prospěch babičce. To se mi nelíbí z toho důvodu, že maminka je nejneoblíbenější dítě v rodině, tudíž si myslim, že když to prohlášení podepíše, babička si může s dědictvím po dědovi dělat co chce!! To znamená, že mamince nemusí zůstat vůbec nic, pokud babička umře?? Babička může veškerý majetek přepsat na 2 mamčiny sestry, že jo?? Proto se chci zeptat, co v tomhle případě dělat, přítel mi řekl ať maminka nic nepodepisuje, nechá babičku v bytě dožít a prostě až babička umře, připadne ji ze zákona 1/3 bytu,1/3 aut a 1/3 vkl.knižek. Jde ještě o to, že nejoblíbenější dcera si chce od babičky koupit auto po dědovi, že s tím prodejem auta tetě musí souhlasit všichni?? Nevím jak mám maminku přesvědčit, aby žádné prohlášení nepodepisovala, že jinak nedostane nic, prosím o radu!!!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 5. 2006 9:14

právník (neregistrovaný)

Re: DĚDICTVÍ - POMOC
      Vaše matka se může (neodvolatelně) vzdát celého svého dědictví po svém otci, a to v rámci dědického řízení před notářem (ptá se na to). Totéž může udělat při dědickém řízení po své matce. Vlastník věci s ní může nakládat zcela volně, tedy babička může své (i zděděné) věci darovat komukoliv, i dalším dcerám. Pokud by to udělala, může Vaše matka (při dědickém řízení po matce) uplatnit tzv. dědický zápočet - na dědictví se započte to, co dědic obdržel od zůstavitele za jeho života nad rámec obvyklého darování; takže pokud Vaše matka tento zápočet uplatní, budou jí její sestry muset "vyplatit" i z toho, co od matky dostaly za jejího života darem.

• 20. 5. 2006 19:30

x (neregistrovaný)

Re: DĚDICTVÍ - POMOC
      Pokuste se matku přesvědčit, že pokud se vzdá celého dědictví po svém otci, šidí tím své děti. Proč by to dělala?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).