Re: DĚDICTVÍ - POMOC
Vaše matka se může (neodvolatelně) vzdát celého svého dědictví po svém otci, a to v rámci dědického řízení před notářem (ptá se na to). Totéž může udělat při dědickém řízení po své matce. Vlastník věci s ní může nakládat zcela volně, tedy babička může své (i zděděné) věci darovat komukoliv, i dalším dcerám. Pokud by to udělala, může Vaše matka (při dědickém řízení po matce) uplatnit tzv. dědický zápočet - na dědictví se započte to, co dědic obdržel od zůstavitele za jeho života nad rámec obvyklého darování; takže pokud Vaše matka tento zápočet uplatní, budou jí její sestry muset "vyplatit" i z toho, co od matky dostaly za jejího života darem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 5. 2006 7:50
Dobrý den, prosím o radu ohledně dědictví. Před 14 dny nám umřel děda. Z toho vyplývá, že dědí babička + 3 dcery. Dědovi patřil byt napůl s babičkou, 2 auta a určitě i nějaké vvkladní knížky. Moje maminka chce podepsat Čestné prohlášení, že se vzdává dědictví po dědovi a dává to ve prospěch babičce. To se mi nelíbí z toho důvodu, že maminka je nejneoblíbenější dítě v rodině, tudíž si myslim, že když to prohlášení podepíše, babička si může s dědictvím po dědovi dělat co chce!! To znamená, že mamince nemusí zůstat vůbec nic, pokud babička umře?? Babička může veškerý majetek přepsat na 2 mamčiny sestry, že jo?? Proto se chci zeptat, co v tomhle případě dělat, přítel mi řekl ať maminka nic nepodepisuje, nechá babičku v bytě dožít a prostě až babička umře, připadne ji ze zákona 1/3 bytu,1/3 aut a 1/3 vkl.knižek. Jde ještě o to, že nejoblíbenější dcera si chce od babičky koupit auto po dědovi, že s tím prodejem auta tetě musí souhlasit všichni?? Nevím jak mám maminku přesvědčit, aby žádné prohlášení nepodepisovala, že jinak nedostane nic, prosím o radu!!!!!