Re: Nárok na reklamaci
Nejde-li o prodej na dálku, nemáte zákonnou možnost vrátit věc, aniž by nastal rozpor s kupní smlouvou (tzn. jen proto, že vám nevyhovuje). Někteří prodejci tuto možnost poskytují nad rámec zákona (bývá to několik dní až měsíc), pak ale mohou požadovat podmínky nad rámec zákona (původní obal atd...).
Můžete vrátit věc, o které vám prodejce prokazatelně poskytne nepravdivou informaci (např. vám prodá náhradní díl k jinému typu přístroje atd.) a pokud tato informace nebyla jinak dostupná v okamžiku prodeje.
Je taky možnost, že už se snažil a přišel se slušně domluvit a někdo ho vyhodil! Proto potřebuje radu, milá kolegyně!
Navrhuji pro tento konkrétní případ prostě odpovědět na otázku a nestarat se o její příčinu.
> Jsem prodejce sateliltní techniky a neustále mi sem
>chodí zakaznici něco vracet. Proto ten dotaz.
>A take by mě zajímalo zda se záruka vztahuje i na
>nekvalifikovanou montáž svépomoci. Děkuji a není to
>myšleno zle.
Nevztahuje, pokud kupující neprovedl montáž podle pokynů, přiložených k věci (§623). Tuto informaci byste ale měl mít a poskytovat ji svým zákazníkům.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 5. 2006 8:59
Dobrý den
chtěl bych se zeptat do jaké doby mohu v kamenném obchodě zakoupené zboží vrátit. (např. Při zakoupení elektro instalačního materiálu doma zjistím, že mi zboží nevyhovuje. Mam nárok požadovat po prodejci vrácení peněz? Případně do jaké časové lhůty?) Podle kterého paragrafu se muhu řídit.
Předem Vám děkuji za odpověď