Re: Může OSVČ zaměstnat svou manželku???
Něco více:
Zákoník práce totiž vznik pracovněprávního vztahu mezi manžely v paragrafu 269 přímo zakazuje. Tento zákaz tedy platí i na dohody o provedení práce a na dohody o pracovní činnosti. Manželka se však může stát takzvanou "spolupracující osobou" a mít tak za určitých podmínek zachovány všechny nároky v oblasti důchodového a sociálního zabezpečení. Aby se manželka stala spolupracující osobou, není třeba žádné písemné smlouvy. Postačí prokázání faktického stavu, že manželka pomáhá svému manželovi s podnikáním - tedy že například v jeho provozovně uklízí, jezdí se zbožím apod. Zákaz však neplatí na jiné příbuzné. Pod zákaz nespadá ani zaměstnání manželky obchodní společností, jejímž společníkem nebo jednatelem je manžel.
Pracujte radši pro cizí, doma se nezavdě
>>>>>Prosím o radu, může OSVČ zaměstnat svou manželku jako
>>>>>účetní?? Pokud ne,kde se to dočtu....a ještě jeden,
>>>>>když bude žena pouze pro manžela zpracovávat účto na
>>>>>živnost,nebude se jednat o švarc systém???Děkuji moc
>>>>>za
>>>>>rady. Petra
>>>>
>>>
>>>OSVČ je fyzická. Nemůže.
>>
>>Pokud je fyzická, tak jedině jako spolupracující
>>osoba.
>
>Vzájemné zaměstnání manželů zakazuje Zákoník práce,
>nemohu si vzpomenout na §. K té fakturaci manželů -
>zadejte si do vyhledávače "fakturace mezi manželi" a
>pročtěte debatu. Švarc systém s tímto nemá nic společného.
Vzhledem k problémům s úhradami faktur mezi manželi bych to neviděla jako Švarc systém, ale spíš jako švorc systém. Léta zpracovávám papíry manželovi a tak nevděčného klienta jsem nezažila.
Re: perlička???ne realita
Taky dobrá otázka :-)) Odpověděla bych, že nejspíš ANO. Vy si dáte její mzdové náklady do výdajů, za ni odvedete z její mzdy daně a pojistné. Obecně jsem ale pro, aby v takovýchto případech byl rozvázán pracovní poměr (přestože to zákon přímo nenařizuje) a (novo)manželé se dohodli na jiné formě, třeba jako spolupracující osoby apod. Důvod je lidský - pro spokojený vztah není dobré, když je někdo šéfem... Ale to je otázka spíš pro psychologa.
Ukončení prac.poměru dohodou. Na OČR sice nebude mít nárok, ale zase za zaměstnance se odvádí víc na odvodech než za spolupracující osobu. Z ekonomického hlediska propočítat, z lidského hlediska je dobré to promyslet třeba i s pomocí manželského poradce a se znalostí konkrétní situace.
tak jsem to také myslel, že je potřeba to pořádně propočítat. kolik manželka odvede na socku a zdravku, kolik bude mít z toho nemocenskou a důchod, kolik by měla jako zaměstnanec, v kolika % daně je manžel a kolik bude nemocenská a důchod, atd. atd....kolik mají základ daně, aby nemuseli oba potom danit minimální záíklad, který se bude stále zvyšovat,......nejsem znalec mezd, můžete mi prosím napsat kolik je teď socko a zdravko při minimální mzdě? děkuji.(kolik zaměstnanec a kolik zaměstnavatel)
škoda, že neodpovídáte:-( nějak se nemůžu dopočítat. vychází mi to skoro stejně, navíc mzdové náklady si manžel odečte. ale jak píšu, mzdy moc neovládám, ale jako spolupracující když zalepí min. socko, zdravko + cca 1000 měsíčně daň z minimálního základu...u zaměstnance s min. mzdou mi to sakumpinkl bez dětí vyšlo kolem 4000, u spolupracující taky. je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 5. 2006 12:50
Prosím o radu, může OSVČ zaměstnat svou manželku jako účetní?? Pokud ne,kde se to dočtu....a ještě jeden, když bude žena pouze pro manžela zpracovávat účto na živnost,nebude se jednat o švarc systém???Děkuji moc za rady. Petra