Re: Reklamační řád
>Při vyřizování odpovědnosti z vady věci (reklamace),
>se v případě rozporu s prodavájícím řídíme OZ nejse-li
>právnicka nebo podnikatelská osoba nebo reklamačním
>řádem? který ma někde vyvěšený a já jsem s nim při
>nákupu nebyl nebo byl seznámen.
>
>
>v případě, že v reklamačním řádě je něco takového
>
>"
> V těch případech, kdy prodávající konkrétně nezjistí
>vady kupujícím uváděné ani po provedení příslušných
>testů, je oprávněn vrátit kupujícímu reklamované zboží
>zpět, přičemž náklady spojené s testováním a přepravou
>zboží hradí kupující.
>Náklady na 1 hodinu práce budou účtovány ve výši:
>300,- Kč. Jedná se zejména o tyto případy
>- chybné použití v rozporu s dokumentací,
>- chybná instalace včetně nevhodného síťového napětí,
>- mechanické poškozeni,
>- poškození povětrnostními vlivy.
>- reklamované vady nejsou zjištěny.
>"
>
>přece podle OZ nemohou být po mě žádane náklady s
>případnou neoprávněnou reklamaci. nebo se pletu ?
asi se pletete:-((((
>
>podle §598 mohu žádat náhradu za reklamaci, jak se
>stanovuje její víše není li možne se s prodavajícim
>rozumě domluvit ?
Pokud je to neuznaná reklamace, tak hradíte náklady.
Pokud je to uznaná reklamace, tak neplatíte nic. Četla jsem článek o tom, jak si Eurotel bere 300,- za to, že se vám na závadu vůbec podívá, ať už je uznaná nebo ne. A prohráli soudní spor, šlo to až k nejvyššímu soudu. A nemají na to nárok.
>>>přece podle OZ nemohou být po mě žádane náklady s
>>>případnou neoprávněnou reklamaci. nebo se pletu ?
>>
>>asi se pletete:-((((
Nepletete. Pokud by prodejce mohl požadovat takový popatek, tak jen tehdy, když obhájí, že vlastně o reklmaci nešlo. Za reklamaci jako pojem žádný polatek chtít nemůže. Spor je právě o ten výklad.
>>>
>>>podle §598 mohu žádat náhradu za reklamaci, jak se
>>>stanovuje její víše není li možne se s prodavajícim
>>>rozumě domluvit ?
Soud.
ohledne toho zda muze prodavajici pozadovat nahradu za naklady s pojene s neopravnenou reklamaci jsem mluvil i s pravniky a vsichni se zhodli ze nikoliv sam jsem si to nasel v OZ, ale nechapu tedy proc to nekteri prodavajici pozaduji, kdyz to je v rozporu se zakony. na to jsem se i ptal v jednom obchode a rekli mi neco ve zmyslu ze pokud nekdo se domniva ze mu nefunguje DVD-RW, tak jim vznikaji zbytecne naklady na media, kdyz je mechanika v poradku a chuba je jen v zapojeni u kupujiciho.
co se tyce soudu s nima mam zatim same uspesne zkusenosti, akorad ten rok cekani na prvni predvolani...
ale porad by me zajimalo na co vlastne je reklamacni rad jestli se s nim musim ridit jeli v rozporu z OZ nebo jestli je vubec smerodatny. co vim ze prodavajici ma mit svuj vlastni reklamacni rad.
>ohledne toho zda muze prodavajici pozadovat nahradu za
>naklady s pojene s neopravnenou reklamaci jsem mluvil
>i s pravniky a vsichni se zhodli ze nikoliv sam jsem
>si to nasel v OZ, ale nechapu tedy proc to nekteri
>prodavajici pozaduji, kdyz to je v rozporu se zakony. na
Pokud to nechápete, přečtěte si ještě jednou můj příspěvek. Prodejce prostě "neoprávněnou reklamaci" neklasifikuje jako reklamaci.
>to jsem se i ptal v jednom obchode a rekli mi neco ve
>zmyslu ze pokud nekdo se domniva ze mu nefunguje
>DVD-RW, tak jim vznikaji zbytecne naklady na media, kdyz je
>mechanika v poradku a chuba je jen v zapojeni u
>kupujiciho.
>
>co se tyce soudu s nima mam zatim same uspesne
>zkusenosti, akorad ten rok cekani na prvni predvolani...
>
>ale porad by me zajimalo na co vlastne je reklamacni
>rad jestli se s nim musim ridit jeli v rozporu z OZ
>nebo jestli je vubec smerodatny. co vim ze prodavajici ma
>mit svuj vlastni reklamacni rad.
Reklamační řád je naprosto zbytečný cár papíru, kterým se musíte řídit pouze v případě, že prodejce poskytne garanci nad rámec zákona. Reklamační řád nemůže vaše zákonná práva nijak omezit.
Na to já neumím odpovědět. Prodejce si může dovolit všechno, co mu projde. Prostě názory (i fundované) na to, jestli může prodejce požadovat poplatek, kydž reklamujete a reklamace je zamítnuta, se liší a názor kohokoliv na tomto fóru je v tomto konkrétním případě silně nerelevantní. Při pohledu ze strany zákazníka jde o snahu prodejce donutit pod pohrůžkou poplatku zákazníka, aby neotravoval. Při pohledu ze strany prodejce jde o snahu eliminovat zákazníky, kteří reklamují úmyslně neoprávněně.
setkal jsem se uz primo s timto postupem reklamace nebyla uznana a prodavajici mi nebyl ochoten predat spravu o posouzeni z vady veci. proste mi rekl ze za vadu muzu ja, a nic vic.
pro priste by bylo dulezite vedet jak se postupuje odmita-li prodejce tuto zpravu ukazat nebo mi dat, prestoze si je vedom ze porusuje zakon. chapu ze soudni cestou, ale jde o to jestli se pak vec jevi jako neopravitelna, protoze nedodrzel mesic na reklamaci , jelikoz jsem si prisel pro reklamovanou vec 31 den a on mi nebyl ochoten predat zpravu o oprave ze servisu nebo ukazeli prodavajici ten papir az u soudu. nebo jina moznost ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2006 17:07
Při vyřizování odpovědnosti z vady věci (reklamace), se v případě rozporu s prodavájícím řídíme OZ nejse-li právnicka nebo podnikatelská osoba nebo reklamačním řádem? který ma někde vyvěšený a já jsem s nim při nákupu nebyl nebo byl seznámen.
v případě, že v reklamačním řádě je něco takového
"
V těch případech, kdy prodávající konkrétně nezjistí vady kupujícím uváděné ani po provedení příslušných testů, je oprávněn vrátit kupujícímu reklamované zboží zpět, přičemž náklady spojené s testováním a přepravou zboží hradí kupující.
Náklady na 1 hodinu práce budou účtovány ve výši: 300,- Kč. Jedná se zejména o tyto případy
- chybné použití v rozporu s dokumentací,
- chybná instalace včetně nevhodného síťového napětí, - mechanické poškozeni,
- poškození povětrnostními vlivy.
- reklamované vady nejsou zjištěny.
"
přece podle OZ nemohou být po mě žádane náklady s případnou neoprávněnou reklamaci. nebo se pletu ?
podle §598 mohu žádat náhradu za reklamaci, jak se stanovuje její víše není li možne se s prodavajícim rozumě domluvit ?