Re: To mě zajímá už 10 let :-)
Mám plno známých kteří chovají psy, příležitostně prodají štěňata a nikdy nic nezdaňují. Opravdu nevím, jak postupovat, aby se člověk nedostal do maléru a přitom nedělal zbytečné věci. Jedna paní se bála a udělala si na tu činnost ŽL, ale všude se na ní dívali jak na bílou vránu :-) Tak jsem moc zvědavá, jestli se to tady trochu vyjasní, byla bych také moc ráda :-) Jana F.
Mám taky známou, která si na chov psů kdysi udělala ŽL, též mi vyprávěla, že se na ni dost divně koukali. Důvod byl jednoduchý, ze psů měla ztráty (aspoň tedy účetně, jestli skutečně - to nevím), a kromě toho měla ziskovou jinou živnost. Když si udělala živnost i na pejsky, tak ztráta z pejsků jí příjemně kompenzovala zisk z hlavní živnosti :-)))
Věřím tomu, že zvlášť u velkých psů je to ztrátová činnost :-) Vidíte, také dobrý tip, jak si snižovat daňový základ :-) Jana F.
>>>>1/ jedno daruje za pokrytí - nebude te nepeněžní
-------------------------
Bude to nepeněžní plnění pro majitelku feny
a současně tím plnění pro majitele psa (skočné)
Pokud on nemá ŽL tak pozor na §10 i u něho
Raději danit v §10 a dát tam všechny výdaje ve zdaňovacím období(i skočné), jak na štěňata tak i na fenu
U psa také: krmení, ev. cestovné, popl. za výstavy a certifikáty,
veterináře, krmení opět ve zdaň.období
jako u fenky
------------------------------
nebo musí mít ŽL
>>>>3/do výdajů může dát žrádlo pro fenu,očkování štěňat
>>>>a feny....
>>>>Moc děkuji za každý příspěvek, nevím si rady a mám
>>>>stach když má směnárnu a danila by tento příjem za
>>>>štěňata v §7 tak by se stala plátcem DPH. Přeji
>>>>krásný
>>>>a
>>>>pohodový den.
>>>**************************
>>>Mám plno známých kteří chovají psy, příležitostně
>>>prodají štěňata a nikdy nic nezdaňují. Opravdu nevím,
>>>jak
>>>postupovat, aby se člověk nedostal do maléru a přitom
>>>nedělal zbytečné věci. Jedna paní se bála a udělala
>>>si
>>>na tu činnost ŽL,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
aniž by si přečetla §3/3/f z. 455/1991
ale všude se na ní dívali jak na
>>>bílou vránu :-) Tak jsem moc zvědavá, jestli se to
>>>tady
>>>trochu vyjasní, byla bych také moc ráda :-) Jana F.
>>>********************************
>>
>>Mám taky známou, která si na chov psů kdysi udělala
>>ŽL, též mi vyprávěla, že se na ni dost divně koukali.
>>Důvod byl jednoduchý, ze psů měla ztráty (aspoň tedy
>>účetně, jestli skutečně - to nevím), a kromě toho
>>měla
>>ziskovou jinou živnost. Když si udělala živnost i na
>>pejsky, tak ztráta z pejsků jí příjemně kompenzovala
>>zisk
>>z hlavní živnosti :-)))
>**********************
>Věřím tomu, že zvlášť u velkých psů je to ztrátová
>činnost
To teda jo. Však jste to viděla včera ve Výměně manželek.
:-) Vidíte, také dobrý tip, jak si snižovat
>daňový základ :-) Jana F.
>*********************************
http://www.cmku.cz/zpravodaj/02_1/podnikani.htm
Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Na Františku 32, 110 05 Praha
tel. 02/24 85 11 11 fax. 02/24 81 10 89
Dopis ze dne 5.6.2001 je adresován paní Renatě Bauerové, daňové poradkyni, Žižkova 155, 436 01 Litvínov.
Vyřizuje : dr. O.Bothe
K Vašemu dotazu ze dne 5.6.2001 sdělujeme, že fyzická nebo právnická osoba, která při své činnosti naplňuje znaky ustanovení § 2 Živnostenského zákona, tj. vykonává činnost soustavně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem zisku, musí být držitelem živnostenského oprávnění pro tuto činnost. Chov psů je, podle nařízení vlády č.140/2000 Sb., kterým se stanoví seznam živností volných a nařízení vlády č.469/2000 Sb. kterým se stanoví obsahové náplně jednotlivých živností, ohlašovací živností volnou a podnikatel, který provádí práce spojené s chovem psů a naplňuje výše uvedené ustanovení Živnostenského zákona, musí být držitelem ohlašovací živnosti volné Chov domácích a zoologických zvířat a poskytování souvisejících služeb . Dále podotýkáme, že vlastní účel dosažení zisku lze chápat tak, že je naplněn až prodejem psů". Proto lze akceptovat (pro účely Živnostenského zákona) i živnostenské oprávnění pro vázanou činnost Obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy".
Chov psů není zemědělskou činností ve smyslu §3 odst. 3 písm. e), resp. písm. f) Živnostenského zákona
Ing. Bohumila Páleníková
ředitelka odboru živností
Ministerstvo financí ČR
Letenská 145, pošt.přihr.77, 118 10 Praha 1
tel. 02/5704 11 11 fax: 02/2454 30 47
Věc: Dotaz ke způsobu zdanění příjmu z chovu psů po 1.1.2001
Referent : JUDr.Sobotová, l.2275
K Vašemu dotazu ve věci daně z příjmů fysických osob sdělujeme : Vzhledem k tomu, že chov psů byl nařízením vlády č.140/2000 Sb., kterým se stanoví seznam oborů živností volných s účinností od 1.1.2001 zařazen jako činnost volná, je pro zdaňovací období 2001 a následující, příjem plynoucí z chovu psů podroben zdanění podle § 7 odst.1 písm. b) zák.č.586/1992 Sb. o dani z příjmů ve znění pozdějších předpisů, jako příjem ze živnosti, nikoliv jako příjem ze zemědělské výroby podle § 7 písm. a) cit.zákona, jak tomu bylo při zdanění příjmů z tohoto zdroje plynoucích ve zdaňovacím období 2000 a předcházejících. ........může poplatník uplatnit podle § 24 odst.1 cit. zákona výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů v prokázané výši. ...pouze takové výdaje, které jsou v příčinné souvislosti se zdanitelným příjmem (např. očkování povinné ze zákona, zdravotní prohlídky, výdaje za krmení, telefonní hovory, poplatek za krytí, výdaje za různé nezbytně nutné potřeby a pomůcky, poplatky poradci chovu za provedené kontroly, poplatky Plemenné knize atd.)
...Pro úplnost uvádíme, že nebude-li se jednat o živnost, ale o jednorázový nebo nahodilý příjem z prodeje štěňat, dospělých jedinců nebo z poplatků za krytí, zůstane zachováno zdanění tohoto příjmu podle § 10 odst.1 písm. a) zákona o daních z příjmů, protože se nejedná o příjem ze živnosti, ale o příjem podřazený pod pojem zemědělská výroba" ve smyslu shora uvedeného sdělení MF k němu.
Mgr. Petr Pelech, v.r.
Ředitel odboru přímých daní
Takže žádný "prodej nezpracovaných živočišných výrobků" :-))) Díky, 1234, to jste zabodoval, jsem ráda, že mám ty články k dispozici. Přitom si ale myslím, že je to další z připitomělých zákonných ustanovení, které se prostě většinou nedodržuje. Ta moje známá, co to poctivě dodržuje, na to akorát doplácí - má chovnou stanici, nemá v některém roce žádná štěňata a dopředu se to kolikrát nedá odhadnout, aby činnost přerušila. Jana F.
tak to bacha!! někdo možná vidí pod pojmem chov psa rovnou guláš. to by pak byl ten 3/3/f:-))
no já bych neriskoval. v případě, že prodá psa někomu, kdo má chovnou stanici či ŽL a dá si psa do nákladů jako třeba hlídacího, berňák si to ověří, nebo rovnou kupec splní oznamovací povinnost pokud jde o velkou částku...a už to jede. a není to připitomělé. hodně lidí se tím živí (a celkem úspěšně) a je to příjem jako každý jiný.
Nechci tady rozjíždět mezi námi další kolo seriálu "pes jitrničku sežral" :-))), ale naprostá většina mých známých provozuje ten chov psů opravdu jako zálibu, přestože mají třeba chovatelskou stanici. Určitě z toho nezbohatnou, i když tu a tam prodají štěňata, ale celý rok psy krmí, ošetřují, platí lékaře, nikam se od nich nehnou. Já bych to nedělala ani za nic. Je to opravdu spíš koníček, než ta živnost. A pokud to tak někdo chápe, je to docela otřesný přístup ke zvířatům (tím přístupem nemyslím vás). Jana F.
já psy nechovám ani nemám. ale je přece spousta lidí, které to opravdu živí. chovatelskou stanici mají proto, aby mohli prodávat štěňata s papírama, tudíž pro zisk (nebo aby se jim teda vrátily investice). a znám dvě rodiny, které si už za psy koupily celkem slušný domečky:-)
takže poučení se nedočkáme, musím já. je to v D 267. ale pro -1-: záleží stejně na faktické činnosti, ne na názvu. chovná - produkce zvířat, chovatelská - produkce živočišných produktů. pochybuji však, že chovatelská stanice psů produkuje maso:-) a u nás neznám ani tu, která by produkovala srst. ale je to možný:-(
A proč? Vždyť byste měla poučovat vy,
neboť vy používáte oba tyto pojmy (17.30 a 19.04).
Pokud to je tak jako obvykle, že používáte pojmy kterým
absolutně nerozumíte a ani neznáte jejich význam, pak tím jenom potvrzujete skutečnost, že 10 let nejste schopná zjistit něco,
co vás zajímá jak jste uvedla v nadpise.
Pokud jste účastí v této diskuzi chtěla dokázat cokoliv jiného
mimo výše uvedené neznalosti, např. vámi uvedenou vlastní charakteristiku:
=román na pokračování na téma "ubozí klienti líné a blbé Jany F." Ty znalosti mě s úrovní těch cituplných výlevů nějak nepasují, fakt jsem zmatená :-) Jana F.
Autor zprávy: Jana F. Čas zápisu: 20.5.2006 20:18
tak se vám to povedlo neskonale výborně.
Budete vítán jako hlavní přispěvovatel. Například vaše projevy v tomto threadu jsou pravé perly. Nejprve je podle vás chov psů zemědělskou výrobou a prodejem nezpracovaných živočišných produktů (viz váš odkaz výše na 455/§3/3/f), když s tím totálně pohoříte, machrujete tady s chovnou a chovatelskou stanicí, aby za chvíli vyšlo najevo, že sám neznáte jejich význam a ještě totálně plavete v češtině. Skvělé, vás nikdo nepřekoná, nebojte se, budete v té sekci opravdu jednička :-))) Jana F.
Naštěstí jsem pohořel jenom u vás, ale protože nevíte o co se jedná tak to má jen o něco meší význam než šlápnutí do .....
Hlavně že vy používáte výrazy o jejihž významu nenáte ponětí.
Věřím že se vám opět podaří vhodnými kecy otočit význam
zde psaného. Nebo že byste vysvělila pojmy chovné a chovatelské stanice? To bych zajisté radostí omdlel.
Moje reakce: já jsem nebyla schopná najít odpověď 10 let a pan "1" od roku 2001 nebyl schopen najít novější stanovisko, než které jste tady vy zveřejnil (neznal ani to stanovisko). Jinak už by tady s ním vyrukoval. Ale možná ještě něco objeví, když zapomene na mou existenci a nebude se rozptylovat :-) Jana F.
Milá Blanko, děkuji vám a prosím, abyste z toho nebyla smutná :-) Věřte, že pokud to nepřekročí určitou mez, tak mě to baví, srdečně se chechtám a není to z mé strany ani trochu výraz nějaké averze :-)
A abych se trochu obhájila ze špatného svědomí, že tady píšeme věci nesouvisející se zaměřením fóra - některé ty nekonečné diskuze opravdu vyprovokují účastníky k hledání skutečných fakt a argumentů a objevují se tam moc zajímavé věci. Kolikrát je to lepší, než když si pár slušných diskutujících vzájemně odsouhlasí například povinnost předávat originální doklad s razítkem a podpisem a podobně. Ale prostor k polepšení mám, to uznávám :-))) Jana F.
ale no tak, šlo by to, ne? zkuste se nadechnout, a pomalu, ale hodně pomalu, aby to stihl číst napište: moje milá krásná inteligentní vzdělaná tolerantní slušná citlivá jedničko, jsem ráda, že vás mám:-* (že se u toho psaní budete tvářit kysele neuvidí:-)))
Velmi stručně:
Chovná stanice neexistuje! Vaši známí mají Chovatelskou stanici XY
=certifikát z ČMKU dle směrnic FCI. V této stanici mají ch o v n é
feny (jakéhokoliv plemene) a jejich štěňata mají jména dle abecedy
a počtu vrhů a přídomkem "Z" (např. z Oříšků, aus dem Elbe)
Z =chovné= stanice by mohl být Karl von Banhof nebo Bóbika.
Pro chov psů všäk není nutné mít ŽL a ani to není zemědělská
činnost (jak jste uváděl - 50% výdaje do konce r. 2004), neboť
ne všichni chovatelé jsou nejméně vyučeni v oboru chovatelství.
Já pouze citoval stanoviska ministerstev (však je to tam snad i napsáno,ne?) a pokyn D-267, kde je napsáno , že zemědělskou výrobou se rozumí produkce chovných plemenných zvířat.
Ovšem jak píšu, nikdy mě tento problém nepotkal, tak je možné, že existuje něco novějšího.
--------------------------------------------------------
Jistě máte na mysli
Zemědělskou výrobou včetně hospodaření v lesích a na vodních plochách podle § 2e odstavec 3 zákona se rozumí
c) ;produkce chovných plemenných zvířat a využití jejich genetického materiálu, pokud jde o zvířata uvedená v písmenu b),
.. a když to dočtete až do konce:
Na základě takto nově definovaných pojmů zákonem Ministerstvo financí dále sděluje, že
c) příjmy fyzické osoby provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti, a n e b o prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, která nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle zákona se pro účely daně z příjmů fyzických osob posuzují jako příjmy z příležitostné činnosti podle § 10 zákona o daních z příjmů.
Ústřední ředitel skupiny 051 Ing. Bc. Robert Szurman
a v již mnou citovaném ustanovení z. 455/1991 §3/3/f
(3) Živností dále n e n í:
f) prodej nezpracovaných rostlinných a živočišných výrobků z vlastní drobné pěstitelské a chovatelské činnosti fyzickými osobami
a pak se vám musí povídačky paní Jany F.
zákonitě jevit jako absolutně problblé nesmysly.
Jaká je vaše e-mail. adresa (nechce se mě jí hledat, i když jste ji zde již zveřejnil)?
>>>Pro chov psů všäk není nutné mít ŽL a ani to není
>>>zemědělská
>>>činnost (jak jste uváděl - 50% výdaje do konce r.
>>>2004), neboť
>>>ne všichni chovatelé jsou nejméně vyučeni v oboru
>>>chovatelství.
>Jaká je vaše e-mail. adresa (nechce se mě jí hledat, i
>když jste ji zde již zveřejnil)?
x1234x1234@centrum.cz
"ne všichni chovatelé jsou nejméně vyučeni v oboru
>>>chovatelství." - stejně tak mohu říct, že ne všichni účetní mají maturitu, a znamená to snad, že nemusí mít ŽL, když chtějí dělat účetnictví podle §2 ŽZ?:-)) nebo když budou mít příjmy z účetnictví (nepočítám dohody apod.), tak protože na to nemají vzdělání, nemusí si udělat zástupce a ŽL?
Na účetní se žádné povídání z Déček nevztahuje (v tomto smyslu)
a toto znáte:
Příloha č. 2 k zákonu č. 455/1991 Sb.
*Příloha č. 2 VÁZANÉ ŽIVNOSTI
Obor Průkaz způsobilosti
SKUPINA 214: Ostatní
Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence
a) vysokoškolské vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo
b) úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a 5 let praxe v oboru
jinak zástupce -§11- tyto podmínky splňující.
když budou mít příjmy z účetnictví ????=nedovolené podnikání
ale to zde bylo již mnohokrát presentováno
>>>když budou mít příjmy z účetnictví ????=nedovolené
>>>podnikání
>>>ale to zde bylo již mnohokrát presentováno
Nesmysl, zjednodušeno.
>>no nic, asi jste nepochopil, co jsem napsal a cojsem
>>tím myslel. nebo nechtěl pochopit. ale to je celkem
>>jedno.
Výstižné :-)))
>>kopírovat umíte, to
>>se
>>musí nechat:-)
>... je to rychlejší a přesné, nic se nedá okecat
Užitečnější by bylo vyjádřit srozumitelně hlavní myšlenku. Ale to by nějaká musela být, že.
Tak nevím, oslavuje a mám být něžnější, mám to odkliknout, nemám to odkliknout.....
x1234x1234@centrum.cz
-)
>... je to rychlejší a přesné, nic se nedá okecat
to sice je, ale když nekopírujete a napíšete myšlenku, tak to jaksi je mimo, ne? Zkuste ti ještě jednou:
Pro chov psů všäk není nutné mít ŽL bla bla bla neboť
>>>>>>>ne všichni chovatelé jsou nejméně vyučeni v oboru
>>>>>>>chovatelství.
Řekl bych, že průměrně inteligentní běloch z toho může pochopit, že když pro něco nemám potřebné vzdělání, můžu to dělat a nemusím na to mít ŽL. Což je totální nesmysl. Nebo co tím chtěl básník říct? A vy tu operujete déčkama často, já tu zmíním jedno a je to špatně? Já dobře vím, že nemají váhu zákona ani vyhlášky, ale je to jakási metodika. Já ji citoval, včetně výkladu MFČR a MPO či jak se to druhý ministerstvo jmenuje, a to neberete? Berete vůbec něco jiného než sebe? (a nemyslím to zle, jen abych věděl, zda se s vámi dá diskutovat:-)
Re: To mě zajímá
Citoval jste dobře, jenom jsem vás doplnil o závěr výkladu MFCR.
Běloch, černoch, hnědočech = vsjo rovno. Hlavně aby pochopil:
a) chov psů není živnost, nemusí na něj mít ŽL, daní dle §10.
uplatňuje prokazatelné příjmy a výdaje v daňovém období.
Protože to není živnost, nemůže mít ŽL, danit dle 7/1/a+b+c
a ani to není jiné podnikání podle zvláštních předpisů §7/1/d
a tím pádem nemůže ani využívat možnosti dané §9
b) obchod se zvířaty (obchod předpolkádá nákup a prodej)
je živnost a musí na ní být ŽL a k jeho vydání splněny podmínky
dle živn. zákona (již i zde zmíněné). Viz Švejk=obchod se psy.
To je vše.
b) prodej psů po jejich nákupu je živnost a je nutný ŽL a daním v§7
Obojí je možné:
Já neznám ten zvláštní předpis, pod který by šlo zařadit podnikání
dle §7/1/c = chov psů = (pozn. "n e d r o b n ý")
c) příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů,
a proto se spoléhám na již zde citovaný D-267:
c) příjmy fyzické osoby provozující d r o b n é pěstitelské a chovatelské činnosti, anebo prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, která nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle zákona se pro účely daně z příjmů fyzických osob posuzují jako příjmy z příležitostné činnosti podle § 10 zákona o daních z příjmů.
Ústřední ředitel skupiny 051 Ing. Bc. Robert Szurman
Je to váš názor. Hranice mezi drobným a "nedrobným" není nikde
stanovena. Bohužel problém není ani v - hranice je v té soustavnosti a >účelnosti.- ale je v tom zvlášťním předpisu.
Podnikám mj. i podle autorského zákona , stejně jako podle zákona o daňovém poradenství a to je v pořádku, to jsou ty zvlášťní předpisy.
Při konzultacích na FÚ i FŘ také navěděli odkazy na nějaký zákon
k chovu psů, ale důrazně konstatovali, že je na poplatníkovi aby prokazoval, podle kterého zvlášťního zákona podniká
(a zaregistroval se) pro případ danění pod §7 (i s využitím §9= %).
Jinak se jedná o § 10.
Pokud by jste našel ten zvlášťní zákon obohatilo by to další diskusi. Doku jej vy nebo kdokoliv jiný nenalezne, je diskuse zatím bezpředmětná stejně jako diskuse o živnostenských listech na chov psů. Takže informace zde zveřejněné o ŽL na chov psů a o danění
příjmů a výdajů pod §7 můžeme považovat za pohádku stejně
jako O červené karkulce. Toť vše.
>>Je to váš názor. Hranice mezi drobným a "nedrobným"
>>není nikde
>>stanovena. Bohužel problém není ani v - hranice je v
>>té soustavnosti a >účelnosti.- ale je v tom zvlášťním
>>předpisu.
>>Podnikám mj. i podle autorského zákona , stejně jako
>>podle zákona o daňovém poradenství a to je v
>>pořádku,
>>to jsou ty zvlášťní předpisy.
>>Při konzultacích na FÚ i FŘ také navěděli odkazy na
>>nějaký zákon
>>k chovu psů, ale důrazně konstatovali, že je na
>>poplatníkovi aby prokazoval, podle kterého zvlášťního
>>zákona
>>podniká
>>(a zaregistroval se) pro případ danění pod §7 (i s
>>využitím §9= %).
>>Jinak se jedná o § 10.
>> Pokud by jste našel ten zvlášťní zákon obohatilo by
>>to další diskusi. Doku jej vy nebo kdokoliv jiný
>>nenalezne, je diskuse zatím bezpředmětná stejně jako
>>diskuse
>>o živnostenských listech na chov psů. Takže informace
>>zde zveřejněné o ŽL na chov psů a o danění
>>příjmů a výdajů pod §7 můžeme považovat za pohádku
>>stejně
>>jako O červené karkulce. Toť vše.
>
>myslíte, že když to je soustavná činnost, že se neřídí
>zákonem 166/1999 a vyhláškou 192/2004? na ty by to
>nešlo "hodit"?
>zákon 166/1999 je tím zvlášťním předpisem, podle kterého
podnikají vet. lékaři §7/1/c, kteří nemohou mít živnost =
viz §3/2/b živn. zák.
(obdobně jako z. 121/2000 Sb ,podle kterého podnikají
umělci a pod.=autorský zák.)
a
192/2004 Sb. =VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004
o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu
a text § 1
(1) Tato vyhláška stanoví podmínky pro schválení řádu ochrany zvířat...... jasně hovoří o účelu
Re: Závěr?
Pokud jsem dobře vyluštila smysl téhle sáhodlouhé debaty, neplatí v současné době zde zveřejněná stanoviska z roku 2001:
http://www.cmku.cz/zpravodaj/02_1/podnikani.htm
ale platí pokyn D-267, podle kterého jsou příjmy drobných chovatelů v posledním odstavci posuzovány jako příjmy podle §10.
>>>x1234x1234@centrum.cz
>>>-)
>>>>... je to rychlejší a přesné, nic se nedá okecat
>>>to sice je, ale když nekopírujete a napíšete
>>>myšlenku,
>>>tak to jaksi je mimo, ne? Zkuste ti ještě jednou:
>>>Pro chov psů všäk není nutné mít ŽL bla bla bla neboť
>>>>>>>>>>ne všichni chovatelé jsou nejméně vyučeni v oboru
>>>>>>>>>>chovatelství.
>>>Řekl bych, že průměrně inteligentní běloch z toho
>>>může
>>>pochopit, že když pro něco nemám potřebné vzdělání,
>>>můžu to dělat a nemusím na to mít ŽL. Což je totální
>>>nesmysl. Nebo co tím chtěl básník říct? A vy tu
>>>operujete
>>>déčkama často, já tu zmíním jedno a je to špatně? Já
>>>dobře vím, že nemají váhu zákona ani vyhlášky, ale je
>>>to jakási metodika. Já ji citoval, včetně výkladu
>>>MFČR
>>>a MPO či jak se to druhý ministerstvo jmenuje, a to
>>>neberete? Berete vůbec něco jiného než sebe? (a
>>>nemyslím
>>>to zle, jen abych věděl, zda se s vámi dá
>>>diskutovat:-)
>>
>>Citoval jste dobře, jenom jsem vás doplnil o závěr
>>výkladu MFCR.
>>Běloch, černoch, hnědočech = vsjo rovno. Hlavně aby
>>pochopil:
>>a) chov psů není živnost, nemusí na něj mít ŽL, daní
>>dle §10.
>>uplatňuje prokazatelné příjmy a výdaje v daňovém
>>období.
>>Protože to není živnost, nemůže mít ŽL, danit dle
>>7/1/a+b+c
>>a ani to není jiné podnikání podle zvláštních
>>předpisů
>>§7/1/d
>>a tím pádem nemůže ani využívat možnosti dané §9
>>b) obchod se zvířaty (obchod předpolkádá nákup a
>>prodej)
>>je živnost a musí na ní být ŽL a k jeho vydání
>>splněny
>>podmínky
>>dle živn. zákona (již i zde zmíněné). Viz
>>Švejk=obchod
>>se psy.
>>To je vše.
>>
>>
>>
>>b) prodej psů po jejich nákupu je živnost a je nutný
>>ŽL a daním v§7
>
>
>obchod předpokládá nákup a prodej??? to je někde
>definováno?
§33 z.455/91
obchod může být i obchod s vlastními výrobky
>apod. podle mě není podmínkou obchodu nákup. pokud
>prodávám soustavně psy, je to podnikání.
Skvěle se bavím - jen pokračujte :-))
Jen příspěvek do pranice: žádnou legislativu nepotřebujete, jen umět česky. Sémantika slova "chovný" znamená "schopný chovu" nebo "určený k chovu". Chovat můžete zvíře, nikoliv stanici. Tedy chovná stanice je sémantický nesmysl, bez ohledu na zákony :-)))
Pro nedostatek místa doporučuji k pobavení:
www.cmku.cz Dokumenty F.C.I.
Všeobecná ustanovení F.C.I.
Čl. 7 - Názvy chovatelských stanic
MEZINÁRODNÍ CHOVATELSKÝ ŘÁD F.C.I.
1. Mezinárodní chovatelský řád Fédération Cynologique Internationale (FCI) je závazný pro všechny členské země a smluvní partnery.
Komerčním obchodníkům se psy a komerčním chovatelům psů se chov ve členské zemi FCI nebo v zemi smluvního partnera nedovoluje.
Tam si jistě každý najde to co jej pobaví, někteří najdou
i to, co je poučí.
Re: Diskriminace
Všimněte si, dámy, já jsem byla označená za blba, protože neznám rozdíl mezi chovnou a chovatelskou stanicí a pak se tady rozvine učená debata mezi pány na totéž téma. Typický příklad diskriminace. Tak jen dál, pánové, také se skvěle bavím. Jana F.
Re: prodej psa §10
Příjmy buď podle §10 odst. 1 písm. a) nebo §7.
Rozhodující je, zda není či je podnikáním §7 odst. 1 a 2. ( § 2 živn. zákon )
Vlastní chovatelská činnost prováděná fyzickými osobami není většinou živností podle §2 ŽZ.Není vykonávána za účelem dosažení zisku, nejde o podnikání - §10 odst. 1 písm. a) ZDP .
Registrovaná chovatelská stanice splňuje znaky podnikání - ŽZ - Obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy.
I vlastní chovatelská činnost může splňovat bez registrace chovné stanice znaky podnikání, ale fú to nemá jak prokázat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 5. 2006 9:20
Chtěla bych se poradit, mám klientku, která má směnárnu. Jako koníčka chová psy / s papíry/.Nyní bude mít štěňata a bude je prodávat.
1/ jedno daruje za pokrytí - nebude te nepeněžní plnění?
2/může danit v §10- nebo musí mít ŽL
3/do výdajů může dát žrádlo pro fenu,očkování štěňat a feny....
Moc děkuji za každý příspěvek, nevím si rady a mám stach když má směnárnu a danila by tento příjem za štěňata v §7 tak by se stala plátcem DPH. Přeji krásný a pohodový den.